Kreatív ötletek a szabadban

2020-05-06 15:01:36 | Módosítva: 2020-05-06 16:41:15

Otthon, a szabadban töltött idő nem csak akkor lehet hasznos, ha a kert gondozásával töltjük. A barkácsolás igazi kikapcsolódást, feltöltődést jelenthet, akár egyedül végezzük, akár a gyerekeket bevonva lehet közös családi program.

Az otthoni barkácsolás akkor tud igazán feltöltődést jelenteni, ha a munkához profi eszközeink, gépeink vannak. A faanyag aprításához, méretre vágásához használjunk akkumulátoros ágvágót, mely a hagyományos fűrészeléshez képest jóval hatékonyabb, és könnyebb vele a munka. Az akkumulátoros gépek alkalmazása során nem szükséges, hogy hálózati csatlakozó álljon rendelkezésünkre, és a hosszabbító kábelére sem kell folyamatosan odafigyelnünk, ezért sokkal kényelmesebb és biztonságosabb vele a munka.

A homokozó egész évben a gyerekek kedvence

Ha még nincs, alakítsunk ki homokozót a kertben a gyerekek számára, mely nem csak a barkácsolás alatt lesz remek közös program, de utána is rengeteg időt tölthetnek majd benne a gyerekek, hiszen a homokozás, „főzőcske”, homokvárépítés az egyik kedvenc foglalatosságuk. A homokozó méreteinek eltervezésekor gondoljunk arra, hogyha a kisebb gyerekek minket is bevonnának a játékba, legyen kényelmes az ülőfelület számunkra is. A homokréteg alá tegyünk vízáteresztő talajtakaró fóliát, mely megakadályozza a gyomnövények növekedését, vagy a talajban lakó élőlények bejutását a homokozóba.

Menedék a kert hasznos lakóinak

Készítsünk madáretetőt vagy madárodút, mert a kertben csicsergő madarak nagyon hasznosak, számos kártevő rovart, talajban élő lárvát elfogyasztanak. A madarakat úgy tudjuk legkönnyebben a kertbe szoktatni, ha a téli időszakban – vagy akár egész évben – folyamatosan gondoskodunk eleségükről. A fából összeállított madáretetőt, madárodút kezeljük természetes impregnáló anyaggal, hogy ne szívja magába a nedvességet. Az etető aljára fúrjunk néhány kisebb lyukat, hogy a víz ki tudjon belőle folyni. A fából készített madáretető oldala legyen olyan magas, hogy az eleség akkor se szóródjon ki belőle, ha egyszerre több madár csipeget benne, a nyílásai pedig akkorák legyenek, hogy a nagyobb madarak is kényelmesen beférjenek rajtuk. A madáretetőt és a madárodút vízszintesen helyezzük a kert szélvédett részébe, ahol a macskák nem tudnak hozzáférni, és rögzítsük biztonságosan. A madarakat etessük olyan natúr magokkal, termésekkel, mint a köles, muhar, zab, napraforgómag, apróra vágott dió, mogyoró.


A madarak mellett fontos lakója a kertnek számtalan hasznos rovar, melyek például a növények beporzásában vesznek részt. A számukra összeállított rovarhotel vagy,,darázsgarázs” a szaporodás időszakában fontos, és téli lakhelyként is szolgál. A rovarhotelhez különböző faanyagokat, nádszálakat, kisebb gallyakat használhatunk. A darázsgarázsnak készítsünk stabil alapot, erre kerüljön méretétől függően több polc. A polcokra tegyünk minél többféle anyagú és alakú természetes búvóhelyet. A rovarhotelt helyezzük a ház, a garázs vagy a kerti fészer falára, széltől és csapadéktól védett helyre.

Egyedi virágládák készítése

A fából készített virágtartó ládák természetes díszítői lehetnek a kertnek, a terasznak és az ablakpárkányoknak egyaránt. Hogy a fa tartós maradjon, a ládát vagy vastag műanyag fóliával kell kibélelni, vagy műanyag cserepet kell beleépíteni. A virágtartót az összeállítás előtt kezeljük vízálló olajjal, lazúrral vagy kültéri festékkel, de vásárolhatunk használatra kész, impregnált faanyagot is.www.stihl.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Több mint 100 szerszám, egy akkumulátor

A RYOBI® ONE+ innovatív otthoni és kerti szerszámok sora egyre bővül. 2019 januárjától több mint 100 szerszámot használhatunk ugyanazzal az akkumulátorral, így a ONE+ a legnagyobb 18V-os...


Minikert az ablakban

Az ablakpárkány jellegzetesen a muskátli számára fenntartott hely. Mérete azonban behatárolja, hogy egykeskeny virágtartót lehet csak elhelyezni rajta, annál is nagyon gondosan eljárva, hogy a...