Kerámia kompozit

2020-07-06 08:10:23 | Módosítva: 2020-07-06 08:12:14

A kerámia alapú anyagokat ősidők óta használják az építkezésben. Valójában a tégla is kerámia alapú. A kerámia kompozit házak WLS falazata gyakorlatilag nagyon hasonló összetételű, mint a tégla. A WLS kerámiafalakat úgy is elképzelhetjük, mintha az egész fal egyetlen tégla lenne. A komplett falak nyerges vontatón kerülnek kiszállításra, és daru segítségével kerül minden egyes elem a helyére.


A gyors építkezés titka

A kerámia kompozit ház olyan, mint a tégla, csak sokkal előnyösebb tulajdonságokkal. A kerámia kompozitból egész falakat tudnak öntési technológiával előállítani. Így amíg egy hagyományos téglaháznál 3000 db téglát kell egymáshoz ragasztani, addig kerámia kompozit ház estén ugyanezt az épületet fel tudjuk építeni 25 db előre gyártott elemből.A kerámia kompozit házaknál nincs annyi kötés, habarcs és nincsenek vegyi anyagok. A WLS falaknak köszönhetően jelentősen javul az épület minősége, az építési folyamat sokkal gyorsabb és összességében sok időt, költséget és fejfájást spórolhatunk meg magunknak.

A vékony, erős falaknak köszönhetően a kerámia kompozit házak estén a hasznos alapterület és a bruttó alapterület aránya 7-10%. Ezzel szemben a hagyományos építésű házaknál ez az érték csak 18-22%. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy 100 m2 bruttó alapterületű családi ház estén a hasznos terület hagyományos építésű 38 cm falvastagságú épület estén 80 m2, míg a kerámia kompozit ház esetén 93 m2 A különbség 13 m2, vagyis egy teljes értékű szoba!

A kerámia kompozit házban télen kellemesen meleg, nyáron kellemesen hűvös van. A 28 cm vastagságú külső fal hőátbocsátási tényezője U=0,208 W/m2K, mely megfelel a 2016-ban kiadott szabvány értékeinek. A 36 cm vastagságú falak hőátbocsátási tényezője U=0,16 W/m2K (passzívház), mely megfelel azoknak az értékeknek, amelyeket a 2020-ban kiadott szabvány fog tartalmazni. Az épület szerkezete az F180 tűzvédelmi osztálynak felel meg, ami azt jelenti, hogy 180 percig áll ellen a tűznek a falazat. Ez a DIN 4102-2 szabvány szerint elérhető legmagasabb tűzállósági fokozat.

A kerámia kompozit ház falazata – a diffúzan nyitott mikropórusoknak köszönhetően – páraáteresztő, és ez erősen korlátozza a penész kialakulását. A falak kiváló hangszigetelési tulajdonságokkal bírnak, és megfelelnek az ide vonatkozó szabványoknak. Az SW falak léghanggátlási száma (RW) 51 dB körüli értéket mutat (vastagságtól is függ ez az érték). A kerámia kompozit ház szerkezete rendkívül könnyű (sűrűség: 720 kg/m2) a hagyományos téglaépületekhez képest (sűrűség: ~1400 kg/m2). A falak kompakt szerkezetei, amelyek megerősített szerelvényrendszerrel vannak kitöltve, nagymértékben fokozzák az épület földrengés-ellenállását. A külső falak belső szerkezete gátolja az elektromágneses sugárzás behatolását a kültérből. Ennek főként akkor van nagy jelentősége, ha az épület közelében magasfeszültségű elektromos vezeték vagy adóvevő torony helyezkedik el.

A kerámia kompozit házak falazatát alkotó speciális 3 komponensű anyag élettartama gyakorlatilag korlátlan. Ha a ház jó minőségű tető alatt áll, és nem sújtja rendkívüli természeti katasztrófa, akkor az élettartamot több száz évre lehet becsülni. Bontás esetén az építőanyagok mindegyike teljesen újrahasznosítható, mivel a kerámia kompozit ház falazatának összetevői kizárólag természetes, környezetkímélő anyagokból vannak előállítva.

Az előre elkészített részeknek, az átgondolt építési módszernek és a nedves eljárások kizárásának köszönhetően az építkezés kezdésétől néhány héten belül szerkezetkész az épületet. Pontosan számíthatók a költségek, a kivitelezés leegyszerűsödése miatt jelentős energia- és időmegtakarítás érhető el.

A kerámia kompozit ház kompozit falai lehetővé teszik az egyszerű későbbi módosításokat, mint például lyukak vágását, vezetékcsatornák kialakítását. Hagyományos eszközökkel elvégezhető a vágás, a vésés. Az elektromos hálózat védőcsövei előre beépíthetők a falazatba, így a villanyszerelő csak behúzza a vezetékeket. A vízvezeték helyeit előre meg kell határozni, gyártás során kihagyják a falhornyokat, így jelentősen csökken az utólagos megmunkálás szükségessége.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerámia burkolatok felújítása

A kerámia burkolatok köztudottan nagyon tartósak, kopásállók, ám felújítások alkalmával mégis sokszor felmerül a meglevő burkolat cseréjének a gondolata. Ezt ritkán a felületi kopások teszik...


Loft életérzés, Otti kivitelezésben

A Loft az 1960-as években Angliából indult útjának, majd New Yorkban is teret hódított. Szó szerinti fordításban padlásteret, padlásszobát jelent. Ebben az időben, a nagyvárosokban sorra zártak...