Fertőtlenítés ózonnal

2020-04-14 15:52:32 | Módosítva: 2020-06-17 11:40:11

MESTER+ Az ózon alkalmazásának jelentősége annak erős fertőtlenítő hatásán alapul. Az ózon aktív oxigénje erős oxidáló tulajdonságának köszönhetően az egyik leghatékonyabb vegyület a baktériumok, vírusok, gombák és bármilyen fajta mikroorganizmusok, szerves és szervetlen vegyületek káros hatásai ellen. Ez az eljárás a járvány idején különösen felértékelődik.


A 19. században az emberek elkezdték hasznosítani az ózont fertőtlenítésre, vízkezelésre, gyógyításra, tisztításra, a táplálék frissen tartására. Azóta használata széles körben elterjedt. Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel vagy oldott, oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt, vagy csapadék formájában oxidálja, és ezáltal kiszűrhetővé teszi.

Egy fertőzött zárt tér fertőtlenítésére - akár vírusok megsemmisítésére - az ózonos kezelés talán a legegyszerűbb eljárás. Sok szakcég foglalkozik ezzel, akik nagy teljesítményű ipari gépekkel vonulnak fel akár egy lakás, iroda vagy egészségügyi létesítmény fertőtlenítésére. A kezelés viszonylag rövid ideig tart, és annak befejezése után az épületrész azonnal használatba vehető. A kezelés után a helyiségek egyszerűen átszellőztethetők.


Újabban – a járvány kitörése óta – ezt az eljárást alkalmazzák a tömegközlekedési járművek rendszeres fertőtlenítésére is a végállomásokon. A hatékony vegyszer nélküli eljárás biztonsággal alkalmazható az élelmiszeripar számos területén is (feldolgozás, szállítás, tárolás, értékesítés). Manapság nélkülözhetetlen a takarító cégek számára is, pontosan a fentebb felsorolt okok miatt. Az innovatív zöld technológia segítségével ki lehet váltani a vegyi fertőtlenítést, megőrizve a természetes, tiszta környezetet.


Hatékonyan használhatók az ózongépek mindenhol, ahol a bakteriális, vírusos és más szerves szennyeződések, és a hozzájuk kapcsolódó szagok megszüntetése alapvető higiéniai követelmény, és ahol erre a célra jelenleg káros vegyi anyagokat használnak.

 

A kereskedelemben kapható kis teljesítményű, elemről működő, vagy közvetlenül konnektorba dugható ózontermelő készülékek is, amelyeket hűtőszekrények, éléskamrák, gépkocsi-utasterek, légkondicionáló berendezések, sőt - ha nem tartózkodunk ott - lakások helyiségeinek fertőtlenítésére is használhatunk.


Azt azonban tudni kell, hogy az emberi szervezet rendkívül érzékenyen reagál az ózonra, ha közvetlenül, nagy töménységben kapja. A fertőtlenítésre használt ózon töménysége 0,5-2,5 ppm (milliomodrész) között van. Az emberek 0,01 ppm ózonkoncentrációt szagról már érzékelnek. 0,01 ppm alatti ózonkoncentráció az Egészségügyi Minisztérium szerint semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre maximum 10 órán át tartó érintkezés esetén. Minden kellemetlen tünet (kiszáradt száj, légutak irritációja) az ózonnal érintett terület elhagyása után rögtön elmúlik, mindennemű következmény nélkül. Az ózonos fertőtlenítés után azonban alaposan ki kell szellőztetni a helyiséget.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terjedhet-e szellőző rendszeren keresztül egy vírus?

A jelenlegi járványügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása, a szabályozott szellőzés kialakítása mindenképpen...


Fúrószárak és fúrókoronák

A betonfúrásra alkalmas keményfém-lapkás fúrószáraknak rendszerint nincs éle. A fúróhegy nem forgácsol, hanem inkább "bont" a folyamatos kalapálás hatására. Van azonban olyan típus is, amelynek...