Arcmaszkok: tudnivalók, pro és kontra érvek

2020-04-01 15:29:12 | Módosítva: 2020-06-08 10:45:46

Az alapkérdés, hogy járványügyi szempontból érdemes-e a lakosságnak orvosi maszkot, sebészi maszkot vagy házi készítésű szövetmaszkot hordania, amikor elhagyja otthonát, és akár vásárlás, akár utazás, akár egyéb közterületeken tartózkodás közben feltehetően más emberekkel kontaktusba kerülhet. Fontos kiemelni, hogy a lakossági maszkviselésnek kizárólag megfelelő maszkviselési etikettel és viselkedéssel együtt van értelme.


Leszögezendő, hogy a távolságtartás (social distancing) a legfontosabb betartandó rendelkezés a kialakult járványügyi helyzetben, így mindenkinek javasolt, hogy otthonát ne hagyja el, lehetőség szerint otthonról dolgozzon és minimalizálja a személyes találkozások számát.


PRO – érvek mellette

Mik lehetnek a lakossági maszkviselés előnyei?

1. Az orvosi maszkoknak és a szövetmaszkoknak legfontosabb funkciójuk, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező vagy teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust a környezetüknek. Mivel a vírus hosszan lappanghat minden tünet megjelenése nélkül, így sokan mennek utcára és emberek közé úgy, hogy tudtuk nélkül szórják apró cseppek formájában a már ürülő vírust. Érdemes ezért mindenkinek (annak is, aki teljesen tünetmentes), aki közterületen közlekedik, és emberekkel nagy eséllyel találkozik, orrot és szájat fedő orvosi maszkot vagy szövetmaszkot hordania.


2. Az orvosi maszk és a szövetmaszk nem szűri ki a vírusrészecskéket, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt vírusrészecske bejutását a légutakba. A fent említett maszkok nem szűrik ki a jelenlegi járványt okozó új koronavírus méretű részecskéket, azonban tudják csökkenteni az esetlegesen bejutó vírusrészecskék számát azáltal, hogy a beszélgetéssel, köhögéssel, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra.

3. A vírus a különböző felszínek kézzel történő érintésével, majd a kézzel arc, száj, szem, orr érintésével is terjed. A maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét. Továbbá, a maszk emlékezteti is viselőjét arra, hogy arcához nyúl, ezzel elősegítve az egyes mozdulatbeli viselkedések (arcfogdosás, támaszkodás, szemüveg igazgatás) elhagyását, megváltoztatását.


4. A maszk közterületeken történő viselése magunk és a körülöttünk levők viselkedését is pozitívan befolyásolhatja járványügyi szempontból. Figyelmezteti a körülöttünk lévőket a megfelelő távolság betartására, illetve arra, hogy ha bármilyen kontaktust kell felvennünk (beszélgetés, tárgyak átadása) annak idejét a lehető legrövidebbre csökkentsük az érintkezés kerülésével, és az ajánlott távolság (kb. 2 méter) betartásával.

5. Feltehetően a mostani járvány nem egy egyedülálló esemény lesz, nem zárható ki, hogy a közeljövőben egy újabb fertőzési hullám vagy járványügyi időszak újra beköszönt. A maszkok viselésére való hajlandóság növelése nem csak a jelenlegi járványellenes védekezésben lehet hasznos, hanem a későbbi hullámok, további járványok megjelenésekor egy lakossági reflexként lassíthatja a járvány terjedését, és csökkentheti az elszenvedett károkat.


KONTRA – érvek ellene

Mik lehetnek a lakossági maszkviselés ellenérvei?

1. Hamis biztonságérzetet nyújt: tudatosítanunk kell magunkban és környezetünkben is, illetve el kell fogadnunk a tényt, hogy a maszk nem szűri ki a koronavírus méretű részecskéket, tehát nem védi a viselőjét a vírusfertőzés ellen, csupán csökkenteni tudja a fertőződés esélyét.

2. A maszk zavaró lehet, ezért egyesek többször nyúlnak az emberek az arcukhoz: egy járványügyi helyzet elvár egyfajta fegyelmezettséget a lakosságtól. Kérdés lehet, hogy mikor nyúl valaki többször az arcához: ha van rajta maszk, vagy ha nincs. Ha csak az arcmaszkot igazgatja a viselő személy, de közben nem nyúl sem a maszk alá, sem a szemébe, akkor még mindig kisebb az esélye annak, hogy a kezekről a száj vagy orr nyálkahártyájára kerüljenek vírusrészecskék, mintha ugyanez a mozdulat maszk nélkül történne meg. Kiemelten fontos a személyes fegyelem és annak a tudatosítása, hogy a maszk viselése együtt kell, hogy járjon egyfajta önfigyelemmel és tudatos viselkedési kontrollal is. 


Az ellentétek lehetséges feloldása

Annak érdekében, hogy semmiképp ne alakuljon ki a lakossági pánikvásárlás miatt egészségügyi maszkhiány, a lakossági maszkviselésben érdemes különbséget tenni maszk és maszk között. Nem feltétlenül szükséges minden esetben szabvány orvosi maszkot hordani.

1. Amennyiben tünetmentesen kell közösségbe, közterületre mennünk, használjunk bátran szövetből készült, akár házilag gyártott maszkokat. Vásárlásnál vagy készítésnél törekedjünk arra, hogy minél szorosabban zárja a száj- és orrnyílást egyszerre. Amennyiben vásároljuk a szövetmaszkot, az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd lehetőség szerint vasaljuk meg, gőzöljük át. Ezek a szövetből készült maszkok a cseppfelfogást és a viselkedési minták átalakítását ugyanúgy tudják biztosítani, így a tünetmenteseknél csökkentik a vírus szórásának veszélyét.


2. A felsőlégúti tüneteket (köhögés, orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) produkáló,  és a tünetes beteget otthon ápoló (de egyébként tünetmentes) lakosoknak javasolt az orvosi maszk viselése, annak hiányában pedig szövetmaszk viselése, amennyiben elengedhetetlen, hogy elhagyják otthonukat.

3. Viselkedjünk felelős fogyasztóként a maszkok vásárlása során is, csak annyit vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van családunknak, így elkerüljük azt, hogy az egészségügyi dolgozók a lakossági fogyasztás miatt szenvedjenek hiányt.

4. Viselhetünk egyszerű maszkot, de viseljük helyesen.


Hogy használjuk megfelelően a maszkot?

A maszkok minél biztonságosabb hordásához meg kell tanulnunk a megfelelő felvételi és levételi módszereket, továbbá a maszk hulladékként való megfelelő kezelését, esetleges fertőtlenítését.

– Mielőtt felvesszük a maszkot, mossuk meg a kezeinket szappannal, meleg vízzel, vagy fertőtlenítsük kezeinket alkoholos kézfertőtlenítővel.

– Maszknak a viselés alatt folyamatosan, egyszerre kell fednie a szájat és az orrot is!

– Amennyiben rendelkezik a maszk állítható orrpánttal (egy formázható fém szál a maszk egyik oldalán), azt szorosan formázza, igazítsa az orrára!


– Ne legyenek nyílások a maszk és az arc között, a maszk pontosan illeszkedjen az arcbőrére.

– A maszk viselése közben kerülje el annak megérintését. Amennyiben mégis megérintette a maszkot, mossa meg a kezeit szappannal, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos bedörzsöléssel.

– Amennyiben a maszk érezhetően átnedvesedik a levegővételektől, cserélje le azt.

A MASZK LEVÉTELE a füleiről, hátulról emelje le a rögzítő gumikat, vagy kötözze ki a tarkóra kötött madzagokat. A maszk elülső felszíne szennyezettnek tekintendő, annak érintését kerüljük a levétel során. Igyekezzünk ezt a szennyezett területet befelé fordítva kettéhajtani a maszkot, így kisebb az esélye annak, hogy megérintjük. Levétel után mossuk meg a kezeinket szappannal, meleg vízzel, vagy fertőtlenítsük kezeinket alkoholos kézfertőtlenítővel.


Kidobás vagy fertőtlenítés

– Az egyszer használatos maszkokat ne használjuk újra! Azokat zárható szemetesládába kell kidobni közvetlenül a levételt követően.

– Amennyiben saját készítésű vagy más szövetmaszkot használunk, levétel után helyezzük a maszkot enyhén klóros (hipó, domestos) vagy más fertőtlenítőszeres vízbe, ebben áztassuk 10 percig, vagy mossuk ki magas hőfokon (60-90 fok). Szárítsuk meg és lehetőség szerint vasaljuk, gőzöljük is át az újabb viselés előtt!


1. Aki tünetmentes, és feltétlenül közterületre, emberek közé kell mennie, az hordjon maszkot, ez lehet szövetmaszk is!

2. Akinek enyhe tünetei vannak (tüsszög, köhög, lázas, folyik az orra), az ne hagyja el otthonát, de ha mégis, akkor viseljen szabvány orvosi maszkot!

3. Aki tünetes beteget ápol otthonában, viseljen szabvány orvosi maszkot, amennyiben feltétlenül szükséges elhagynia otthonát!

4. A maszkokat körültekintően, mindig a fent leírt szabályok betartásával viseljük!

5. Csak annyi orvosi maszkot vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van, ezzel is elősegítve az egészségügyi dolgozók munkáját, és hogy jusson mindenkinek!

 

Orvosi, sebészi maszk


– nem szűr teljesen, az apró cseppeket nem szűri meg,

– nem teljesen zárt, nem simul tökéletesen az arcra, így ezeken a helyeken be tudjuk szívni, lélegezni a vírus tartalmú cseppeket,

– ennek megfelelően nem véd a vírus ellen,

– elsősorban azok használják, akik betegek, hogy a hirtelen jött köhögési rohamokkal vagy tüsszentéssel ne terjesszék a vírust,

– ilyen maszkokat használnak a műtőkben, fogászati kezeléseken stb. ezeknek az orvosoknak szükségük van a maszkokra, a mindennap munkájukhoz, függetlenül a vírustól!


FFP maszk (félálarc):

– kilégzőszelepes, tehát a kilélegzett levegőt engedi ki a szelepen keresztül,

– teljesen zárt, rásimul az arcra, a réseken nem tud szűrés nélküli levegő beáramolni, így belégzéskor szűr, a teljes felületén keresztül,

– az apró cseppeket is képes megszűrni, így véd az esetleges fertőződés ellen,

– ilyen maszkokat használnak az egészségügyi dolgozók, mentősök stb., akik ténylegesen betegeket ápolnak.Hogyan működnek a légzésvédő álarcok és mitől védenek?

 

A légzésvédő álarcok védelmet nyújtanak a belélegezhető por, füst és folyékony köd (aeroszol) ellen, a gőzökkel és a gázokkal szemben viszont nem. A védelmi fokozatok három FFP osztály szerint vannak felosztva. Az FFP rövidítés jelentése: „filtering face piece” (szűrővel ellátott védőeszköz az arcon).

A különböző szűrőanyagokból és álarcból álló légzésvédő álarcok az orrot és a szájat fedik el. Viseletük azokon a munkahelyeken kötelező, ahol jellemző a foglalkozási expozíciós határértékek (OEL) túllépése. Ez alatt a levegőben szálló porok, füstök és aeroszolok olyan megengedett legnagyobb koncentrációja értendő, amely még nem okoz egészségkárosodást. A határértékek túllépése esetén légzésvédő álarc viselendő.

Az FFP1, az FFP2 és az FFP3 védelmi osztályok a teljes szivárgástól és a részecskék méretétől függően – 0,6 mikrométeres méretig – légzésvédelmet biztosítanak a különböző szennyezőanyag-koncentrációkkal szemben.

 

 

FFP1

– Nem mérgező és nem fibrogén (rövid távú légzési irritáció) porok elleni védelem.

– Az inhaláció nem vezet betegségek kialakulásához, de irritálhatja a légutakat, és kellemetlen megterhelést jelenthet.

– A teljes szivárgás nem haladhatja meg a 25%-ot.

– A foglalkozási expozíciós határérték túllépése nem haladhatja meg a 4-szeres mértéket.
Az FFP1 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok olyan munkakörnyezethez alkalmasak, ahol sem mérgező, sem fibrogén por és aeroszol előfordulása nem várható. A levegőben lévő részecskék legalább 80%-át szűrik meg 0,6 mikrométer-es méretig. Olyan munkakörnyezetben használhatók fel, ahol nem kerül sor a foglalkozási expozíciós határértékek 4-szeresének túllépésére. Az építőiparban vagy az élelmiszeriparban általában elégségesek az FFP1 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok
 

FFP2

– Védelmet biztosít a szilárd és folyékony ártalmas porok, füstök és aeroszolok ellen.

– A részecskék lehetnek fibrogének, vagyis rövid távú légzési irritációt okozhatnak, hosszú távon pedig csökkenhetik a tüdőszövet rugalmasságát.

– A teljes szivárgás nem haladhatja meg a 11%-ot.

– A foglalkozási expozíciós határérték túllépése nem haladhatja meg a 10-szeres mértéket.Az FFP2 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok olyan munkahelyi környezetben alkalmazhatók, ahol a levegőben ártalmas és mutagén anyagok találhatók. A levegőben lévő részecskék legalább 94%-át meg kell szűrniük 0,6 mikrométer-es méretig, és olyan munkakörnyezetben használhatók fel, ahol nem kerül sor a foglalkozási expozíciós határértékek 10-szeresének túllépésére. Az FFP2 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok például a fémiparban vagy a bányászatban használatosak. A dolgozók ezeken a helyeken aeroszolokkal, köddel és füsttel kerülnek érintkezésbe, ami hosszú távon légúti betegségek, például tüdőrák kialakulásához vezethet, és ami jelentősen fokozza a következményes betegségek, mint például az aktív tüdő tuberkulózis kockázatát.


FFP3

– Védelmet biztosít a mérgező és egészségre káros porok, füstök és aeroszolok ellen.

– Az ezen védelmi osztályhoz tartozó eszközök a rákkeltő és radioaktív szennyezőanyagokat és a kórokozókat, mint például a vírusokat, baktériumokat és gombaspórákat is kiszűrik.

– A teljes szivárgás nem haladhatja meg az 5%-ot.

– A foglalkozási expozíciós határérték túllépése nem haladhatja meg a 30-szeres mértéket.
Az FFP3 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok nyújtják a lehető legnagyobb védelmet a légszennyezések ellen. 5%-os maximális szivárgás mellett a levegőben lévő részecskék legalább 99%-át szűrik meg 0,6 mikrométeres-es méretig védelmet nyújtva a toxikus, karcinogén és radioaktív részecskékkel szemben. Ezek a légzésvédő álarcok olyan munkakörnyezetben is használhatók, ahol a foglalkozási expozíciós határérték túllépése a 30-szoros mértéket is eléri. Ezeket például a vegyiparban és az egészségügyben is használják.

Forrás: Magyar Orvosi Kamara összefoglalója a lakossági maszkviselés szakmai javaslatairól
és az egyéni védőeszköz forgalmazók leírásai alapján.

Fotók: Internet


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fogyasztóvédelem

Egy olvasónk segítségünket kérte vásárlási problémájával kapcsolatban. Részben neki nyújtandó segítségként, másrészt pedig általánosítható tanulságként közzé tesszük levelét. Írása mellett rögtön...


Hasznos ingyenmunkások a kertben

Való igaz, hogy egy kártevő által lerágott levél, vagy egy kukacos gyümölcs sokkal látványosabb olyan szempontból, hogy döntés szülessen: itt valami kártevő állatot irtani kell. Ám vannak kevésbé...