Zajmentes komfortra vágyva

2020-05-12 10:58:18 | Módosítva: 2020-05-21 09:43:13

A világ most nem rohan. Csend honol az utcákon és lassan megerősödik egy új világnézet: az egymás felé és befelé fordulás. Ám zavaró zajforrások ettől még azért lehetnek, lakáson belül is… Érdemes ezek kiküszöbölésére most néhány gondolatot szánni.


A világ most nem rohan

A ház asszonya home office-ban próbálja leküzdeni az aznapi számos adminisztratív feladatot, emellett főzi az ebédet. Ráérő perceiben nagyobbik csemetéje útját egyengeti az online tanulási programban, közben pedig a kisebbikkel mondókát tanul. Csörög a munkatelefon: fülesen keresztül telefonkonferencián vesz részt, miközben másik fülébe a kicsi szaval, a nagy pedig éppen töriből felel virtuális tanítójának… Gondolatai is cikáznak, hiszen nemsokára hazaér a ház ura éhesen, fáradtan, és csöndre vágyik. Hát innen szép nyerni!

Amikor egy épület szigeteléséről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell megfelelnie.

Egy tér akusztikai minőségéről elsősorban a hallásunk útján jutunk információkhoz, ez által alkotunk véleményt róla. Felállítható egy skála, amely alapján meghatározható a számunkra még elviselhető zajszint, és az egyes épülethatároló szerkezetekkel szemben ennek alapján támaszthatunk akusztikai minimum követelményt.
Zavar bennünket a kintről az épületszerkezeten át beszűrődő közlekedés zaja, ha a szomszéd hangosan hallgat zenét vagy a kutyája egész nap ugat. Hosszú távon az is idegőrlő, ha családtagjaink mindegyike otthon lévén folyamatosan duruzsol az egyik szobában, és a szobák, emeletek között áthallás van…

Nem meglepő, hogy az élhető mindennapok megteremtése érdekében egyre inkább előtérbe kerül az általános igény, hogy az energiahatékony hőszigetelésen felül egy épület megfelelő zajvédelmét is biztosítsuk. A gyártók is fel vannak erre készülve.

Homlokzati és belső falak esetében, födémeknél és ferde tetőknél a léghanggátlást, a lakószintet lakószinttől elválasztó födémek esetében a lépéshang-szigetelést kell megoldani.

Tévedés, hogy „ami jó hőszigetelő anyag, az jó hangszigetelő anyagnak is”, mert egy adott terméknek teljesen más tulajdonságai határozzák meg, hogy hőszigetelésként fel tudjuk-e használni, és megint mástól függ, hogy alkalmas-e akusztikai szigetelés céljára! Az URSA BiOnic ásványgyapot hőszigetelések különleges szálszerkezeti kialakításuknak köszönhetően egyben kiváló hangszigetelők is – nem mellesleg pedig tűzvédelmi szigetelési szerepük is kiemelkedő –, ezért például beépített tetőterek szigeteléséhez különösen ajánlottak. Rendkívül leegyszerűsíti a dolgunkat, hogy két legyet üthetünk egy csapásra – nem kevés költséget, munkadíjat takarítva meg ezzel.

Ha a homlokzatot, tetőt és födémet kipipáltuk, maximális akusztikai komfort teremthető meg a lakáson belül a szerelt gipszkarton válaszfalak szigetelésével. Több okból szerencsésebb, ha a belső falak nem hagyományos falazattal téglából, hanem gipszkartonból készülnek. Rugalmas a térkialakítás: ha bővül a család, a falak tetszőlegesen (kis munka és költségráfordítással) áthelyezhetők. Mivel szárazépíthető, ezért építése során nincs nedvességbevitel az épületbe, így nem kell száradási időkkel számolni sem. Optimális a súlya, ami tetőtér beépí­tés esetén nem elhanyagolható szempont. Gyors megoldás, azonnali kész felületeket ad, amelyek festhetők, burkolhatók. Végül, de nem utolsósorban, az akusztikai komfort: egyéni igényekhez igazodó léghang-gátlási paraméterek könnyen tervezhetők és megvalósíthatók.


A szerkezeti rétegrendet alkotó anyagok minden eleme más hangszigetelési feladatot lát el, együtt tudják teljesíteni a kívánt hangszigetelési követelményeket megfelelő rétegrendi kialakítás mellett: a gipszkarton a hanggátlásért, az URSA ásványgyapot pedig az üregi hangelnyelésért felel. A kiváló sárga vagy zöldesbarna URSA BiOnic hangelnyelő ásványgyapot táblák mind a szimpla, mind pedig a dupla vázkialakítású szerelt jellegű gipszkarton válaszfal szerkezetekben kitűnő akusztikai szigetelést biztosítanak. Mivel az anyag magas rugalmasságának köszönhetően tökéletesen befeszül a fém bordavázak közé, és maradéktalanul kitölti a rendelkezésre álló teret (javasolt a beszabásánál erre külön figyelmet fordítani!), hosszú távon fogja biztosítani a megfelelő léghang-gátlást.

Bár a gipszkarton falak hangszigetelése egyszerű, azért néhány dologra ügyelni kell a szerelt válaszfalak építésénél-szigetelésénél. A komplett szerkezet léghang-gátlási értéke akkor éri el a tervezett szintet, ha a padlóra és a födémre rögzítendő vízszintes tartóprofilok aljára felragasztásra kerül az öntapadó hangszigetelő szivacs csík. Javasolt a teljes bordaköz kitöltése szélességileg és vastagsá­gilag is URSA ásványgyapot hangelnyelő anyaggal, mert ez növeli a kész fal léghang-gátlási képességét. Érdemes a gipszkarton lapok tartószerkezetre történő felcsavarozását a rendszergyártók alkalmazástechnikáját követve készíteni, mert a túl sűrű csavarozás lerontja a kész szerkezet léghang-gátlását (pontonkénti hanghidak). Az épületgépészeti vezetékek ne érintkezzenek közvetlenül a gipszkarton burkolattal, hanem a hangelnyelő anyagba beágyazva kerüljenek elhelyezésre (a vízvezetékben fellépő nyomásingadozások következtében kellemetlen zajok szűrődhetnek a lakótérbe). Az elektromos dobozok (konnektorok, kapcsolók) ne essenek egy tengelyvonalba, úgy kerüljenek elhelyezésre, hogy köztük min. 50 cm elhúzás legyen.

A pincéhez érve a tetőtől-talpig szigetelt házban, érdemes előre gondolni arra, hogy ha a ház pincéjében hangos tevékenységet tervezünk folytatni, a pincefödém szigetelésére is gondolni kell. Ilyenkor az alsó tér, azaz a pince irányából kerül elhelyezésre a speciális hőszigetelő és egyben hangszigetelő-hangelnyelő URSA ásványgyapot, mellyel a hangelnyelés csökkentése révén a födémszerkezet látszólagos léghang-gátlását tudjuk megnövelni. (A varázslatos, csak ragasztott garázsfödém szigetelési megoldásról részletesen áprilisi számunkban írtunk.)

A megfelelő minőségű szálas ásványgyapot szigetelőanyagok beépítésével egyszerre valósul meg a hosszú távon komfortos épület, valamint a fenntarthatóság fogalma is. Az ár-érték arányt tekintve is optimális költségű URSA szigetelések valóra váltják mind a tervezők és kivitelezők épületenergetikai, mind a lakók kényelmes, komfortos, zajmentes otthonnal kapcsolatos álmait.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelő és falburkoló lap

Az előre gyártott, egyesített hőszigetelő és falburkoló lapokkal egyszerre lehet burkolni és hőszigetelni.


Panelépületek felújítása

Az évtizedekkel ezelőtt épült házgyári épületek többsége hőtechnikai szempontból korszerűtlen, felújításra szorul. A hézagok, repedések egyrészt az idő múlásának, másrészt a szakszerűtlen...