Zajmentes komfortra vágyva

2020-05-12 10:58:18 | Módosítva: 2020-05-21 09:43:13

A világ most nem rohan. Csend honol az utcákon és lassan megerősödik egy új világnézet: az egymás felé és befelé fordulás. Ám zavaró zajforrások ettől még azért lehetnek, lakáson belül is… Érdemes ezek kiküszöbölésére most néhány gondolatot szánni.


A világ most nem rohan

A ház asszonya home office-ban próbálja leküzdeni az aznapi számos adminisztratív feladatot, emellett főzi az ebédet. Ráérő perceiben nagyobbik csemetéje útját egyengeti az online tanulási programban, közben pedig a kisebbikkel mondókát tanul. Csörög a munkatelefon: fülesen keresztül telefonkonferencián vesz részt, miközben másik fülébe a kicsi szaval, a nagy pedig éppen töriből felel virtuális tanítójának… Gondolatai is cikáznak, hiszen nemsokára hazaér a ház ura éhesen, fáradtan, és csöndre vágyik. Hát innen szép nyerni!

Amikor egy épület szigeteléséről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell megfelelnie.

Egy tér akusztikai minőségéről elsősorban a hallásunk útján jutunk információkhoz, ez által alkotunk véleményt róla. Felállítható egy skála, amely alapján meghatározható a számunkra még elviselhető zajszint, és az egyes épülethatároló szerkezetekkel szemben ennek alapján támaszthatunk akusztikai minimum követelményt.
Zavar bennünket a kintről az épületszerkezeten át beszűrődő közlekedés zaja, ha a szomszéd hangosan hallgat zenét vagy a kutyája egész nap ugat. Hosszú távon az is idegőrlő, ha családtagjaink mindegyike otthon lévén folyamatosan duruzsol az egyik szobában, és a szobák, emeletek között áthallás van…

Nem meglepő, hogy az élhető mindennapok megteremtése érdekében egyre inkább előtérbe kerül az általános igény, hogy az energiahatékony hőszigetelésen felül egy épület megfelelő zajvédelmét is biztosítsuk. A gyártók is fel vannak erre készülve.

Homlokzati és belső falak esetében, födémeknél és ferde tetőknél a léghanggátlást, a lakószintet lakószinttől elválasztó födémek esetében a lépéshang-szigetelést kell megoldani.

Tévedés, hogy „ami jó hőszigetelő anyag, az jó hangszigetelő anyagnak is”, mert egy adott terméknek teljesen más tulajdonságai határozzák meg, hogy hőszigetelésként fel tudjuk-e használni, és megint mástól függ, hogy alkalmas-e akusztikai szigetelés céljára! Az URSA BiOnic ásványgyapot hőszigetelések különleges szálszerkezeti kialakításuknak köszönhetően egyben kiváló hangszigetelők is – nem mellesleg pedig tűzvédelmi szigetelési szerepük is kiemelkedő –, ezért például beépített tetőterek szigeteléséhez különösen ajánlottak. Rendkívül leegyszerűsíti a dolgunkat, hogy két legyet üthetünk egy csapásra – nem kevés költséget, munkadíjat takarítva meg ezzel.

Ha a homlokzatot, tetőt és födémet kipipáltuk, maximális akusztikai komfort teremthető meg a lakáson belül a szerelt gipszkarton válaszfalak szigetelésével. Több okból szerencsésebb, ha a belső falak nem hagyományos falazattal téglából, hanem gipszkartonból készülnek. Rugalmas a térkialakítás: ha bővül a család, a falak tetszőlegesen (kis munka és költségráfordítással) áthelyezhetők. Mivel szárazépíthető, ezért építése során nincs nedvességbevitel az épületbe, így nem kell száradási időkkel számolni sem. Optimális a súlya, ami tetőtér beépí­tés esetén nem elhanyagolható szempont. Gyors megoldás, azonnali kész felületeket ad, amelyek festhetők, burkolhatók. Végül, de nem utolsósorban, az akusztikai komfort: egyéni igényekhez igazodó léghang-gátlási paraméterek könnyen tervezhetők és megvalósíthatók.


A szerkezeti rétegrendet alkotó anyagok minden eleme más hangszigetelési feladatot lát el, együtt tudják teljesíteni a kívánt hangszigetelési követelményeket megfelelő rétegrendi kialakítás mellett: a gipszkarton a hanggátlásért, az URSA ásványgyapot pedig az üregi hangelnyelésért felel. A kiváló sárga vagy zöldesbarna URSA BiOnic hangelnyelő ásványgyapot táblák mind a szimpla, mind pedig a dupla vázkialakítású szerelt jellegű gipszkarton válaszfal szerkezetekben kitűnő akusztikai szigetelést biztosítanak. Mivel az anyag magas rugalmasságának köszönhetően tökéletesen befeszül a fém bordavázak közé, és maradéktalanul kitölti a rendelkezésre álló teret (javasolt a beszabásánál erre külön figyelmet fordítani!), hosszú távon fogja biztosítani a megfelelő léghang-gátlást.

Bár a gipszkarton falak hangszigetelése egyszerű, azért néhány dologra ügyelni kell a szerelt válaszfalak építésénél-szigetelésénél. A komplett szerkezet léghang-gátlási értéke akkor éri el a tervezett szintet, ha a padlóra és a födémre rögzítendő vízszintes tartóprofilok aljára felragasztásra kerül az öntapadó hangszigetelő szivacs csík. Javasolt a teljes bordaköz kitöltése szélességileg és vastagsá­gilag is URSA ásványgyapot hangelnyelő anyaggal, mert ez növeli a kész fal léghang-gátlási képességét. Érdemes a gipszkarton lapok tartószerkezetre történő felcsavarozását a rendszergyártók alkalmazástechnikáját követve készíteni, mert a túl sűrű csavarozás lerontja a kész szerkezet léghang-gátlását (pontonkénti hanghidak). Az épületgépészeti vezetékek ne érintkezzenek közvetlenül a gipszkarton burkolattal, hanem a hangelnyelő anyagba beágyazva kerüljenek elhelyezésre (a vízvezetékben fellépő nyomásingadozások következtében kellemetlen zajok szűrődhetnek a lakótérbe). Az elektromos dobozok (konnektorok, kapcsolók) ne essenek egy tengelyvonalba, úgy kerüljenek elhelyezésre, hogy köztük min. 50 cm elhúzás legyen.

A pincéhez érve a tetőtől-talpig szigetelt házban, érdemes előre gondolni arra, hogy ha a ház pincéjében hangos tevékenységet tervezünk folytatni, a pincefödém szigetelésére is gondolni kell. Ilyenkor az alsó tér, azaz a pince irányából kerül elhelyezésre a speciális hőszigetelő és egyben hangszigetelő-hangelnyelő URSA ásványgyapot, mellyel a hangelnyelés csökkentése révén a födémszerkezet látszólagos léghang-gátlását tudjuk megnövelni. (A varázslatos, csak ragasztott garázsfödém szigetelési megoldásról részletesen áprilisi számunkban írtunk.)

A megfelelő minőségű szálas ásványgyapot szigetelőanyagok beépítésével egyszerre valósul meg a hosszú távon komfortos épület, valamint a fenntarthatóság fogalma is. Az ár-érték arányt tekintve is optimális költségű URSA szigetelések valóra váltják mind a tervezők és kivitelezők épületenergetikai, mind a lakók kényelmes, komfortos, zajmentes otthonnal kapcsolatos álmait.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mennyit ér a szigetelés?

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. Alegnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun...


Lejtésképzés, vízelvezetés lapostetőn

MESTER+A tetőfelújítások nem csupán a meglevő vízszigetelés felújítását és cseréjét, hanem a lejtések biztonságos megoldását is igénylik a megnövekedett hőszigetelés igényének való megfelelés...