Szövet arcmaszk DIY

2020-04-09 14:56:39 | Módosítva: 2020-05-18 15:06:38

Egy ideje lehet már kapni arcmaszkot a patikákban és a nagyobb élelmiszerüzletekben, de közel sem biztos, hogy szerte az országban mindenki meg tudja valóban vásárolni. A divattervezők, a varrodák és más textil-kereskedelemmel foglalkozó kisebb-nagyobb cégek közül is többen ráálltak a szövetmaszkok gyártására és forgalmazására. A boltokban és az interneten 500-3000 Ft között lehet megvásárolni. Sok-sok szabásminta, leírás és videó is megjelent az interneten, profi és amatőr varrónők sokasága mutatja be, írja le, hogyan lehet szövet arcmaszkot varrni otthon, saját kezűleg. Sokféle módon el lehet készíteni, szükség esetén akár kézzel is meg lehet varrni.


A divattervezők darabjai valóban mutatósak, de olyan komoly járvány idején, mint a mostani, érdemes inkább egyszínű fehér szövet arcmaszkot vásárolni vagy varrni. A fertőtlenítés alapvetően fontos, de ha egy szép színes maszkot hipóba áztatunk, a színei kifakulnak, foltos lesz. Pedig leggyorsabban hipóba áztatással tudjuk fertőtleníteni a maszkot, és ahhoz, hogy védelmet biztosítson számunkra, minden használat után fertőtlenítenünk kell. Hipó (pontosabban klór tartalmú mosószer) nélkül csak magas hőmérsékleten (min. 60 fok) mosva, majd kivasalva tudjuk megfelelően fertőtleníteni. De amikor csak 1-2 szövet arcmaszkunk van, nem tudjuk megfelelően kimosni, mert nem jön össze a megfelelő mennyiségű ruhanemű időben, amivel a mosógép elindítható. Persze a kevésbé veszélyes időszakokban, amikor nem kell mindennap maszkot viselnünk, lehet kicsit divatozni is a színes maszkokkal, Ázsiában eddig is nagyon sokszor hordtak az emberek arcmaszkot.


Az arcmaszk méretei

Legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha van legalább 1 darab orvosi maszkunk. Ezt maszkot használhatjuk szabásmintának. A méretek fontosak, mert éppen a miatt nem elég biztonságosak az orvosi maszkok, mert nem simulnak teljesen az arcunkra, így szabad utat engednek a levegőben lévő vírusoknak. Ezeknek a maszkoknak a mérete univerzális, a legtöbb ember arcára – úgy ahogy – megfelelő. A maszk bőségét, mélységét – hogy az orrunk és az állunk beleférjen – az orvosi maszkok esetében a hajtás adja. 2-3 hajtás elegendő, akár egy irányba, akár szemben egymással. De hajtás nélkül szabással is kialakíthatjuk a bőséget.
A maszk teljes szélessége 16-18 cm legyen, magassága pedig 15-16 cm. Ez a 15-16 cm kell középen az orrunk és az állunk számára, és hajtással vagy szabással 6-9 cm-re kell szűkíteni az arcmaszk két szélét. A fülre akasztandó gumi is 15-16 cm hosszúságú legyen. Ezek a méretek a készre varrt arcmaszk méretei, szükséges a varrás ráhagyásokat mind az anyag kiszabásakor, mind a gumi méretre vágásakor rászámolni pluszban. A maszk két szélére varrhatunk gumiházat is, amiben átvezetjük a gumit. Így kicsit könnyebb elkészíteni a maszkot, de fontos, hogy 6-9 cm-rel hosszabbra kell levágjuk a gumikat. Ha biztonságosabbá szeretnénk tenni a maszkot, varrjuk kettő, vagy akár három rétegűre.


A szövet arcmaszk nem véd meg a koronavírus fertőzéstől, de csökkentheti a fertőződés veszélyét, mert orrunkat és szánkat védjük vele! Elsősorban az hordjon maszkot, aki beteg, de senki nem lehet ma biztos abban, hogy nem fertőződött-e már meg. Szinte bármilyen bakteriális, felső légúti vagy egyéb vírusos megbetegedés esetén védhetjük környezetünket avval, ha maszkot viselünk.

Ötletek és fotók: Internet, Craft Passion


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ismét eljött a szájmaszkok ideje

Bár hazánkban még mindig akadnak ellenzői, a szájmaszkok hatékonyan megvédhetnek nem csak a koronavírus - most már második hullámának - következményeitől, hanem akár a hétköznapi influenzától...


A szemétszállítók védelmében

A koronavírus-járvány idején is folyamatos a szemétszállítás, naponta több ezer ember és sok száz jármű van jelen az utcákon. Közegészségügyi szempontból is kiemelt közszolgáltatást végeznek,...