Klíma, hőszivattyú és a zajterhelés Megijedni azért nem kell

2021-05-01 10:02:34 | Módosítva: 2021-05-01 10:34:08

MESTER+ A klímák és a levegő-levegő, levegő-víz hőszivattyúk terjedése kapcsán új problémával találjuk szembe magunkat, a külső egységek zajterhelésével. A szomszéd számára bizony nem mindig kellemes, ha a közeli falon, vagy a kerítés mellet folyamatosan duruzsol a gép. Egy levegős hőszivattyú esetén talán a legfontosabb összehasonlítási kritérium a befoglaló méret, a zajterhelés, illetve a hatásfok/hatékonyság. A végfelhasználók szeretik a COP/SCOP értékek alapján összemérni a különböző gyártók termékeit, de egy levegő-víz hőszivattyú esetén még talán ennél is fontosabb a zajterhelés felülvizsgálata. Ugyanakkor sokan túlzottan is félnek a hőszivattyú keltette zajoktól, még jobban, mint az egyébként indokolt lenne.


Sajnos sok esetben a szakemberek sem mérik fel kellő körültekintéssel, hogy a kültéri egység felállítási helyének megválasztásával vajon tényleg a legideálisabb elhelyezésre kerül-e sor a működés közben keletkező zajhatások kapcsán. A zajforrás egyrészt a folyamatosan duruzsoló kompresszor és fűtési szivattyú, másrészt a nagy légmennyiséget megmozgató ventilátor. A gyakorlati tapasztalat, hogy nem a gép saját zajterhelése jelenti nagyobb gondot, hanem a nem megfelelő elhelyezésből adódó problémák, pl. visszavert zajok.

Optimalizált teljesítményen

Egy korszerű hőszivattyúhoz kapcsolódó szabályozón beállítható zajcsökkentési funkció is. Így időprogramozni lehet a kívánt „nyugalmasabb” időszakokat. Mivel ez csak a ventilátor fordulatszámának csökkentésére hat, így mindössze kb. 5%-os teljesítménycsökkentéssel kell kalkulálni. Ebben az időszakban a hőszivattyú hangnyomás szintje a kompresszor fordulatszámának csökkentésével kb. 3 dB-t csökken. Ez a zajcsökkentő funkció alapvetően arra szolgál, hogy körülményesebb környezeti feltételek (pl. érzékeny szomszéd, viszonylag szűk beépítés előnytelen tájolással stb.) mellett még lehetőség legyen a zajok csökkentésére. Amennyiben ez a „tartalék” már a tervezés fázisban be van kalkulálva, később alig marad beavatkozási lehetőség a gép oldaláról, hogy egy nehéz szomszéd reklamációjával még lehessen valamit kezdeni.


Fontos tudni, hogy átmeneti időszakban, magasabb környezeti hőmérsékletek esetén eleve kisebb a ventilátor által keltett zaj, mert alacsonyabb fordulatszámok is elegendőek ahhoz, hogy a szükséges hőmennyiséget a levegőből kinyerjük. A kültéri egység zajcsökkentésének előnye, hogy ezzel jelentősen csökkenthető a szomszédos épületekhez képesti minimális oldaltávolság. Levegő-víz hőszivattyúk telepítése során ugyanis megemelkedhet a zajszint a kedvezőtlen környezeti adottságok következtében. Az előnytelen talajfelületek – mint például a beton járda vagy aszfaltfelületek – a hangnyomásszint növekedéséhez vezetnek a visszaverődés miatt. Ezen kívül főként a szomszédos függőleges felületek száma növeli jelentősen a hangnyomás szintjét a szabadban történő felállításhoz képest.

Telepítési alapszabályok

Ha szeretnénk a várható zajterhelést is maximálisan figyelembe véve megterveztetni a hőszivattyúnkat – és ezzel a szomszédok elleni háborúnak is elejét venni –, akkor fontos néhány alapszabályt betartatni a tervezővel. Ilyen, hogy az uralkodó széliránnyal szembe ne fújjon a gép. A szabadban felállított hőszivattyúknál el kell azt kerülni, hogy a levegő kiáramlása közvetlenül a szomszéd felé történjen (terasz, erkély, hálószoba ablaka stb.) Fontos az is, hogy a testhang-gátlás érdekében gumibakra telepítsék a kültéri egységet.

Hidraulikus bekötésnél, a gép illesztésénél használjanak gumikompenzátort, vagy olyan flexibilis csövet, ami megfelelő belső keresztmetszettel is rendelkezik. A falátvezetés kitöltése rugalmas, szigetelőanyaggal történjen. A gép elhelyezésénél tartsák be a gyártó által előírt minimális védőtávolságokat, így a később esedékes karbantartásokat is jobban el lehet majd végezni


A levegő-víz hőszivattyú telepítése során feltétlenül figyelembe kell venni, hogy a felállítás helye közvetlenül nem lehet zajra érzékeny helyiségek ablaka alatt. A hangnyomás szintje növényzettel borított felületekkel (pl. füves vagy bokrokkal telepített felületek) hallhatóan csökkenthető. Építészeti akadályokkal, pl. kerítések, falak, palánk stb.) a direkt hangterjedés érezhetően csökkenthető. A kültéri egységet természetesen nem lehet falak közé zárni, mert akkor a hőátadását gátolnánk. De arra lehet módot találni, hogy a megfelelő irányból hangelnyelő fallal árnyékoljuk a zaj terjedését, miközben más irányból biztosítva van a gép számára légáramlás.

Zajvédő paravánok

Hang-gátló, hangelnyelő fal kialakítására sokféle lehetőség kínálkozik. Az zajok intenzitását különféle zajcsökkentő paravánok létesítésével lehetséges olyan szintre csökkenteni, hogy az már elviselhető legyen. A zajvédő fal kiválasztásakor legfontosabb természetesen a lehető legnagyobb hangelnyelő képesség. Lényeges a gyors, viszonylag egyszerű telepítés, és hogy a kerítés anyaga az időjárással és az egyéb rongáló hatásokkal szemben is időtálló legyen. És persze fontos az esztétikum is!

Beton- vagy téglafalnál alkalmazni lehet a különböző vastagságú és fazonkialakítású fabeton elemeket. Ezek akár utólag is a meglevő kerítések felületére ragaszthatók, és a tetszetősebb felületi tagoltság is megoldható az alkalmazásukkal. A cementkötésű, faaprítékot tartalmazó, kiváló zajcsökkentő tulajdonságú elemek változatos színekben és formákban szerezhetők be, elég változatos a felületkialakításuk is.


A zajvédő rendszerek egy másik, dekoratív változata a keretes szerkezetű és impregnált fenyőfából fonottan kialakított elemes kerítésrendszer. A zaj elleni védelmet a fafonatok közé beépített üvegrost és szövet, vagy szilikonizált ásványgyapot, és a légréssel közéjük helyezett cementes rostlemez biztosítja. Előnyös külső megjelenést biztosítanak a különféle fonott, átlós vagy függőleges lécezésű zajvédő fapanelek is. Tökéletesen illeszthetők a természetes környezetbe. Egy-, illetve két oldalról hangelnyelő, zajárnyékoló falelemeik vannak. Ugyancsak alkalmas hanggátló paravánnak látszik a speciális, préselt kőzetgyapot maggal töltött hálós, elemes rendszer. Telepítése könnyű, elemei egymásra helyezhetők, és ezzel fokozható a paraván zajcsökkentő hatása. Különböző beszerezhető változataik akár futónövények telepítését is lehetővé teszik.

Zaj elleni védelem zöld fal kialakításával is biztosító. Alapját egy külön acél faltest váz alkotja, amelyet két oldalról horganyzott acélrács fed. A külső burkolatát kertészetben előállított növénytakaró képezi. A fal felállításakor elmei már 50%-ban növénnyel telepítettek, és ezek fél év alatt teljesen befedik a felületét.

A számos zajvédő fal között érdemes megemlíteni az ún. gabion hálókosaras falakat is. Ezekből is kiváló zajcsillapítású falak építhetők, amelyek kedvezőbbek lehetnek a kőfalaknál. Nem repedezik, és rendszeres karbantartást sem igényel.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímát, de milyet?

Talán még nem késő, de sürgető, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján idén időben gondoskodjunk lakásunk hűtéséről. Merthogy a kánikulát még meg tudjuk előzni, de a klímatechnikával foglalkozó...


Mennyire zajos a klíma?

A melegbenmegnövekszik a klímák szerepe. Igaz, ma már a korszerű berendezéseket sokan fűtésre, átmeneti fűtésre is használják, de azért igazán nagy számban inkább májustól szeptemberig működnek...