Otthonfelújítási támogatás, gyakorlati tanácsok

2021-04-09 17:52:47 | Módosítva: 2021-05-31 11:29:32

Az otthonfelújítási támogatás nagy lehetőség a családosok számára, hiszen a vissza nem térítendő állami támogatás és a kedvezményes hitel együtt valóban sok mindenre elegendő lehet. Ugyanakkor nem szabad abban a tévhitben lennünk, hogy csak megigényeljük az összeget, és az állam már utalja is a pénzt. Félő, hogy az elkövetkező időkben sokakat ér majd csalódás – különösen, ha nem figyelnek a rendelkezésben benne lévő apró részletekre.

Az otthonfelújítási támogatás nagy lehetőség a családosok számára, hiszen a vissza nem térítendő állami támogatás és a kedvezményes hitel együtt valóban sok mindenre elegendő lehet. Ugyanakkor nem szabad abban a tévhitben lennünk, hogy csak megigényeljük az összeget, és az állam már utalja is a pénzt. Félő, hogy az elkövetkező időkben sokakat ér majd csalódás – különösen, ha nem figyelnek a rendelkezésben benne lévő apró részletekre.


Látnunk kell, hogy az államnak csak részben volt célja az otthonukat megújítók segítése. Nem titkolt másik cél volt az is, hogy az építőipart felpörgesse, és az abban működő fekete- és szürkegazdaságot fehérítse.

Ezt a célt szolgálja az is, hogy a támogatás igényléséhez az anyagokról és a munkadíjakról is számlát kell bemutatnunk. Még az sem mindegy, hogy milyen e két összetevő aránya. És bizony azt is ki kell mondani, hogy a program egyáltalán nem támogatja a saját kezűleg, vagy kalákában elvégzett tevékenységeket, hiszen ezeknél jellemzően nincs számla.

SK munkára nem jár a támogatás

A felújítással kapcsolatos tervezési, építési és szerelési munkákat végző vállalkozó által kiállított számlát csak akkor fogadják el, ha a vállalkozó a támogatást igénybe vevőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Illetve ha nem egyéni vállalkozó, hanem cég végzi a felújítást, ugyanez érvényes: nem lehet a rokon ebben sem alkalmazott, sem vezető, sem tulajdonos. Ha a szülők együtt igénylik a támogatást, az említett kritériumoknak mindketten egyaránt meg kell felelniük.

Jelentős összeget spórolhatunk ugyan azzal, ha magunk végeznénk el egyes házkörüli teendőket. Ez igaz lehet a kisebb felújítási munkálatokra is: kifesthetjük a lakásunkat, de akár a laminált parkettát is kicserélhetjük saját kezűleg. Ezzel megspórolhatjuk a mesterembernek járó munkadíjat, de támogatást sem kapunk ehhez az államtól. Lehet viszont számlánk az anyagköltségekről – festékről, fóliáról, parkettáról –, melyeket a további felújítási munkák során minden további nélkül elszámolhatunk.

Osztanunk-szoroznunk kell tehát, hogy mi az előnyösebb számunkra. Valószínűleg olyan munkát, amit megfelelő minőségben magunk is el tudunk végezni, az anyagköltség pedig kisebb része a teljes költségnek, azt érdemes magunknak elvégezni. Fessük ki pl. a lakást magunk, és a pár vödör festéknek meg az eszközöknek a számláját tegyük hozzá az olyan felújítási munkák számlájához, amiket mesteremberrel csináltatunk meg, és amelyeknél amúgy is a munkadíj a nagyobb tétel. Ott még jól is jön a plusz anyagszámla, hogy az anyag és a munkadíj elszámolásánál a fele-fele arányhoz minél jobban közelíthessünk.


Felmerülhet a kérdés, hogy beadható-e a támogatási igény csak anyagköltségről, mivel a munkálatokat el tudjuk végezni szakképesítésünknek köszönhetően? A válasz egyértelmű; nem adható be olyan támogatási kérelem, amely kizárólag anyagköltségről szóló számlát tartalmaz, a kifizethető támogatás összegében (ami maximum a teljes költség fele) az anyagköltségnek és a munkadíjnak 50-50%-ban kell szerepelnie.

A támogatás 50-50%-os anyag-munkadíj arányát úgy kell értelmezni, hogy a támogatás összegében 50-50%-ban szerepelhet az anyagköltség és munkadíj. Az anyag+munkadíjról szóló számlákat összesítetten úgy kell beadni, hogy a támogatás összegében a két költségtípus azonos arányban szerepelhessen. Ez a feltétel nem az egyes számlákra vonatkozik, hanem az összköltségen belül a támogatással érintett részre.

Fontos, hogy a támogatás 2021. január elsejétől jár, tehát a benyújtott számlákon 2021-es kiállítási dátumnak kell szerepelnie. Vagyis a tavaly megvásárolt alapanyagokat nem lehet figyelembe venni a támogatás összegének meghatározásakor.

Magát a támogatást 2021. január 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni. A támogatás csak a 2021. január 1-je után megkezdett munkálatok után jár, és kizárólag a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően lehet igényelni. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot fogják alapul venni a Magyar Államkincstár (MÁK) munkatársai, akikhez a szükséges dokumentációt, illetve a számlákat be kell nyújtani. Amennyiben az anyagot is a vállalkozó biztosítja az igénylőnek, akkor a számlán ezeket egyesével kell részletezni.

Az otthonfelújítási támogatás tehát fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra és anyagköltségre. A családok akkor járnak a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újítanak fel úgy, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege sem kisebb másfél-másfél millió forintnál, így maximálisan kihasználhatják a 3 millió forintos felső határt. A MÁK hivatalos tájékoztatójában találtunk néhány számítási példát, melyekből jól látható, miért kell különösen figyelnünk a részletekre.


Példa 1.
Felújítás teljes költsége: 6.000.000 Ft
Anyagköltség: 4.500.000 Ft
Munkadíj: 1.500.000 Ft
Kifizethető támogatás: 3.000.000 Ft
Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50%-nak kell lennie, ami 1.500.000-1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.


Példa 2.
Felújítás teljes költsége: 5.000.000 Ft
Anyagköltség: 4.000.000 Ft
Munkadíj: 1.000.000 Ft
Kifizethető támogatás: 2.000.000 Ft
A maximális támogatási összeg 2.500.000 Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000 Ft-ot tesz ki, az 50-50%-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000 Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000 Ft.


Példa 3.
Felújítás teljes költsége: 1.000.000 Ft
Anyagköltség: 1.000.000 Ft
Munkadíj: 0 Ft
Kifizethető támogatás: 0 Ft
A kifizethető támogatás 500.000 Ft lenne, ha legalább 250.000 Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50%-a alatt van, az 50-50%-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.Mindenki alaposan gondolja tehát át, mit szeretne a lakásán korszerűsíteni, amennyiben otthonfelújítási támogatást is igényelne rá. Ez abban az esetben különösen fontos, ha személyi kölcsönből, vagy lakáshitelből finanszíroznák meg a munkálatokat. Roppant kellemetlen lenne, ha utólag derülne ki, hogy nem vagyunk jogosultak az állami támogatás igénybevételére, vagy közel sem annyi jár, mint amennyit elképzeltünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fecskefészektől az otthoni ragasztásig

Az otthoni ragasztás története sokkal idősebb az ember által fejlesztett ragasztóanyag használatánál. Vegyük példának a fecskét: a náddarabokat, fűszálat és a sarat a saját ragacsos nyálával...


A lakásfelújítás fontos része: mázolás

Ez bizony nem kis munka, és sokba is kerül, ha szakember csinálja. Sokan takarékosságból ezért maguk vállalkoznak a kivitelezésére. Látszatra könnyűnek tűnik, de nem az. Ráadásul ez esetben...