Otthonfelújítási támogatás, gyakorlati tanácsok

2021-04-09 17:52:47 | Módosítva: 2021-04-09 17:59:55

Az otthonfelújítási támogatás nagy lehetőség a családosok számára, hiszen a vissza nem térítendő állami támogatás és a kedvezményes hitel együtt valóban sok mindenre elegendő lehet. Ugyanakkor nem szabad abban a tévhitben lennünk, hogy csak megigényeljük az összeget, és az állam már utalja is a pénzt. Félő, hogy az elkövetkező időkben sokakat ér majd csalódás – különösen, ha nem figyelnek a rendelkezésben benne lévő apró részletekre.


Látnunk kell, hogy az államnak csak részben volt célja az otthonukat megújítók segítése. Nem titkolt másik cél volt az is, hogy az építőipart felpörgesse, és az abban működő fekete- és szürkegazdaságot fehérítse. Magyarul: bármilyen munkát is végzünk, annál az anyagokról és a munkadíjakról is számlánk legyen. Még az sem mindegy, hogy milyen e két összetevő aránya. És bizony azt is ki kell mondani, hogy a program egyáltalán nem támogatja a saját kezűleg, vagy kalákában elvégzett tevékenységeket.

SK munkára nem jár a támogatás

A felújítással kapcsolatos tervezési, építési és szerelési munkákat végző vállalkozó által kiállított számlát csak akkor fogadják el, ha a vállalkozó a támogatást igénybe vevőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Illetve ha nem egyéni vállalkozó, hanem cég végzi a felújítást, ugyanez érvényes: nem lehet a rokon ebben sem alkalmazott, sem vezető, sem tulajdonos. Ha a szülők együtt igénylik a támogatást, az említett kritériumoknak mindketten egyaránt meg kell felelniük.

Jelentős összeget spórolhatnánk ugyan azzal, ha magunk végeznénk el a házkörüli teendőket. Ez igaz lehet a kisebb felújítási munkálatokra is: kifesthetjük a lakásunkat, de akár a laminált parkettát is kicserélhetjük saját kezűleg. Sajnos ezzel ugyan megspórolhatjuk a mesterembernek járó munkadíjat, viszont elesünk a felújítási támogatástól. Hiába van ugyanis számlánk az anyagköltségekről – festékről, fóliáról, parkettá­ról – ha munkadíjat nem fizettünk ki senkinek, illetve nem kötöttünk vállalkozási szerződést egy mesteremberrel sem, pedig ez utóbbi is feltétel. A támogatás összegének legalább 50 százalékát kell kitennie a munkadíjnak, vagyis, ha az 0 forint, akkor sajnos az anyagköltségekből sem lehet egyetlen forintot sem visszaigényelni. Fontos, hogy a támogatás 2021. január elsejétől jár, tehát a benyújtott számlákon 2021-es kiállítási dátumnak kell szerepelnie. Vagyis a tavaly megvásárolt alapanyagokat nem lehet figyelembe venni a támogatás összegének meghatározásakor.


Elképzelhető, hogy több dolgot is felújítanánk, amelynek egy részét magunk végeznénk el, a támogatást viszont egyben vennénk igénybe. Ez teljesen logikus is, hiszen a felújítási támogatást csak egyszer lehet igényelni. Felújíthatnánk például a kerítést, erre a munkára pedig egy vállalkozóval szerződést kötnénk. A teljes költség 1,2 millió forint lenne, melyből 500 ezer forint az anyagköltség és 700 ezer forint a munkadíj. Emellett kifestenénk a lakást is, a festék, a fólia és egyéb szükséges eszközök beszerzésére pedig 100 ezer forintot költenénk, viszont ezt saját kezűleg végeznénk, ezzel a munkával nem bíznál meg külön szakembert. Eszerint lenne összesen 600 ezer forint anyagszámlánk és 700 ezer forint a munkadíjról. Ugyanakkor összesen két külön munkálatot végeznénk el, melyek közül csak az egyikről lenne vállalkozási szerződésünk. Ez a tény pedig befolyásolhatja a támogatás összegét is, ugyanis a jogszabály az alábbiakat tartalmazza:

„A támogatás a jelen rendelet hatálybalépését követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető.” Eszerint mivel nincs vállalkozási szerződés a festésről, ezért az ahhoz kapcsolódó költségek nem vehetők figyelembe a felújítási támogatásnál. Vagyis összesen csak 600 ezer forint támogatást kaphatunk a fenti munkálatok után. Ha figyelembe lehetne venni a festés anyagköltségét is, akkor pedig 650 ezer forint támogatás járna.

Magát a támogatást 2021. január 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni. A támogatás csak a 2021. január 1-je után megkezdett munkálatok után jár, és kizárólag a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően lehet igényelni. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot fogják alapul venni a Magyar Államkincstár (MÁK) munkatársai, akikhez a szükséges dokumentációt, illetve a számlákat be kell nyújtani. Amennyiben az anyagot is a vállalkozó biztosítja az igénylőnek, akkor a számlán ezeket egyesével kell részletezni.


Az otthonfelújítási támogatás tehát fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra és anyagköltségre. A családok akkor járnak a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újítanak fel úgy, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege sem kisebb másfél-másfél millió forintnál, így maximálisan kihasználhatják a 3 millió forintos felső határt. A MÁK hivatalos tájékoztatójában találtunk néhány számítási példát, melyekből jól látható, miért kell különösen figyelnünk a részletekre.

Példa 1.
Felújítás teljes költsége: 6.000.000 Ft
Anyagköltség: 4.500.000 Ft
Munkadíj: 1.500.000 Ft
Kifizethető támogatás: 3.000.000 Ft

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50%-nak kell lennie, ami 1.500.000-1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

 

Példa 2.
Felújítás teljes költsége: 5.000.000 Ft
Anyagköltség: 4.000.000 Ft
Munkadíj: 1.000.000 Ft
Kifizethető támogatás: 2.000.000 Ft

A maximális támogatási összeg 2.500.000 Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000 Ft-ot tesz ki, az 50-50%-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000 Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000 Ft.

 

Példa 3.
Felújítás teljes költsége: 1.000.000 Ft
Anyagköltség: 1.000.000 Ft
Munkadíj: 0 Ft
Kifizethető támogatás: 0 Ft

A kifizethető támogatás 500.000 Ft lenne, ha legalább 250.000 Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50%-a alatt van, az 50-50%-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.


Mindenki alaposan gondolja tehát át, mit szeretne a lakásán korszerűsíteni, amennyiben otthonfelújítási támogatást is igényelne rá. Ez abban az esetben különösen fontos, ha személyi kölcsönből, vagy lakáshitelből finanszíroznák meg a munkálatokat. Roppant kellemetlen lenne, ha utólag derülne ki, hogy nem vagyunk jogosultak az állami támogatás igénybevételére, vagy közel sem annyi jár, mint amennyit elképzeltünk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üregek eltüntetése

Előre bocsájtjuk, hogy most nem a talajban előforduló üregek eltüntetése a feladat, mert arra megvannak a megfelelő geotechnikai módszerek, amelyeket csak felkészült szakemberek képesek...


Szobafestés alapfokon

Lakásunk vagy annak egy-egy helyiségének kifestésének időről-időre neki kell fognunk. A falak újrafestésének számtalan oka van. Van, aki megunta a régi színt, azévek alatt megkopott, károsodott,...