Szárazpadló: mire való, és hogyan történik a beépítése?

2021-03-11 12:14:35 | Módosítva: 2021-03-12 09:27:22

A szárazpadlók úsztatott felületek, melyeknél a padlóburkolatot rugalmas köztes réteg – száraz kiegyenlítő ágyazat, polisztirol vagy ásványgyapot szigetelés – választja el az alapszerkezettől. A Rigidur szárazpadló mind új lakások építése, mind felújítás során használható. Leggyakrabban tetőterek beépítésekor alkalmazzák.


Kis tömegüknek és vastagságuknak, valamint elsősorban a víz bevitelével járó munkák kiküszöbölésének köszönhetően a Rigidur építőlemezek gyorsan, tisztán és egyszerűen lerakhatók. A Rigidur padlók rendkívül kemények és szilárdak – kibírják a guruló székek okozta terhelést is, pótlólagos felületi munkálatok nélkül. A szárazpadlók létrehozásához 500×1500 mm-es, 20 mm vagy 25 mm vastag Rigidur szárazpadló elemeket használunk.

A beépítés lépései


1. A helyiség kerülete mentén a falakra szegőszalagot ragasztunk, amely megakadályozza, hogy a hang a padlóból a környező szerkezetekre átadódjon.

A Rigidur szárazpadló megfelelő felfekvése érdekében a padló egyenetlenségeit a következőképpen szüntethetjük meg:

– Az 5 mm-nél kisebb egyenetlenségeket bármelyik Rigips hézagoló anyaggal vagy hullámkarton alátéttel szüntethetjük meg.

– A 10 mm-nél kisebb helyi egyenetlenségeket hézagolással, esetenként Rifix ragasztógipszet homokkal elkeverve, 1:2 arányban javíthatjuk ki.

– Nagyobb egyenetlenségek kiküszöbölésére vagy az adott szint megemelése érdekében szárazzúzalék kiegyenlítő ágyazatot használunk. 100 mm alatti aljzatfeltöltés esetén elegendő a szárazzúzalék réteg terítése, tömörítésre nincs szükség.

– 230 mm-ig a szárazzúzalék kiegyenlítő ágyazatot tömöríteni kell.
2-3. A szárazpadló alá igény szerint 100-230 mm szárazzúzalék kiegyenlítő réteg kerül, amelyet vízmérték és lapát segítségével hozunk síkba. A szárazzúzalék kiegyenlítő ágyazat vastagságának növelésével javul a teljes födémszerkezet lépéshanggátlása.4. Az előkészített alapra szárazon lerakjuk az 500×1500 mm-es Rigidur szárazpadló elemet úgy, hogy a fal mellé eső oldalairól levágjuk a felső réteg túlnyúló sávjait. A vágást végezhetjük kézi fűrésszel vagy dekopír fűrésszel is. Ügyeljünk arra, hogy fektetéskor az elemek teljes felületükön alá legyenek támasztva.5. A Rigidur szárazpadló elemeket – keresztirányú hézagaikat egymáshoz képest legalább 20 cm-rel eltolva – RigidurNature Line padló­ragasztóval ragasztjuk össze.6. Ragasztás után az illesztéseket 25 cm-es távolságban Rigidur csavarral is egymáshoz erősítjük. Erre azért van szükség, mert a kötés közben habosodó ragasztó az elemeket elemelné egymástól.


7. A teljes padlófelület elkészülte után levágjuk a helyiség kerületén elhelyezett peremszigetelő csík kilógó részét.

 

8. A ragasztó megszáradását követően Vario hézagolóanyaggal kitöltjük a lapok közötti hézagokat, elgletteljük a csavarfejeket, majd a glett száradását követően azonnal használatba lehet venni, a konkrét építési körülményektől függően kb. 12-14 óra múlva már járni lehet rajta.

 

Padlóburkolatok

A felület előkészítése: a Rigidur szárazpadló elemekből készült padlók nagyon kemények. Normál igénybevétel esetén nincs szükség arra, hogy a Rigidur lapok felületét a leendő burkolat alatt lealapozzuk. Amennyiben rendkívül sima padlót szeretnénk, úgy használjunk önterülő felületkiegyenlítőt. Görgős székek használata esetén is javasolt a padlókiegyenlítő használata.

Elasztikus burkolatok: az elasztikus burkolatok alá a padlólapok illesztéseinél keletkezett hézagokat töltsük ki Vario hézagolóanyaggal, vagy használjunk önterülő felületkiegyenlítőt. A burkolóelemek ragasztásához lehetőség szerint olyan ragasztót használjunk, amely lehetővé teszi, hogy esetleges bontásuk roncsolásmentesen mehessen végbe. Az olyan vékonyrétegű, illetve elasztikus padlóburkoló anyagok, mint a PVC, parafa, padlószőnyegek stb., rögtön a ragasztó megkeményedését követően elhelyezhetők, vagyis kb. 12-14 óra elteltével. Javasoljuk a felületet ragasztás előtt portalanítani, amire a megfelelően hígított Rikombi Grund alapozó alkalmas.

Parketták: laminált padló- és szalagparketta mindennemű megszorítás nélkül használható. Hagyományos parkettát csak nagyon szigorúan betartott parkettázási feltételek mellett szabad elhelyezni, ellenkező esetben a burkolat felpúposodhat.

Kerámia és kőpadlók: a Rigidur szárazpadlókhoz a vékony ragasztórétegbe helyezett padlólapok a legalkalmasabbak. Az alkalmazott padlólapok maximális mérete: 600×900 mm. Lehetőség szerint olyan ragasztót használjunk, melyet a gyártó gipszes aljzatokhoz kifejezetten ajánl. Nedves terekben flexibilis szigetelést vagy teljes felületen alkalmazandó, vékonyrétegű vízálló ragasztót használjunk. A sarkokat és az áttöréseket gondosan le kell szigetelni, pl. szigetelő szalagokkal, szigetelő mandzsettákkal stb.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vakolható üveggyapot homlokzatok

Napról napra nagyobb hangsúlyt kap az épületenergetikai követelmények teljesítése. Ám nemcsak ez, hanem a józan ész is azt diktálja, hogy fordítsunk végre kellő figyelmet épületeink külső...


Nincs többé hideg pincefal és padló

A mai egyéni igényeket, és a jelenlegi hőtechnikai követelményeket figyelembe véve elengedhetetlen a különböző épülethatároló szerkezetek megfelelő hőszigetelése. Feltétlenül szükséges, hogy...