Mennyire zajos a klíma?

2018-07-27 17:27:34 | Módosítva: 2018-07-27 17:31:10

A melegben megnövekszik a klímák szerepe. Igaz, ma már a korszerű berendezéseket sokan fűtésre, átmeneti fűtésre is használják, de azért igazán nagy számban inkább májustól szeptemberig működnek ezek a készülékek. Az általuk keltett zajra is ilyenkor válunk érzékenyebbé.


Fontos a kültéri rögzítése

A split klímák zajosabb része a kültéri egység, hiszen abban van a kompresszor, az erősebb zajforrás, ami ráadásul rezgéseket is kelt. Abban a zárt ablakú lakásban, ahol a klíma működik, a lakók kevésbé érzékelik a hanghatást, annál inkább a szomszédok, akiknél esetleg éjszakára tárva nyitva vannak az ablakok. A kompresszor által keltett rezgés, remegés pedig – különösen hanyag szerelésnél – átadódik a falazatnak, és ebből jut még a zárt ablakok mögé is. Különösen panelházak falazata vezeti erősen ezeket a rezgéseket. Ha azonban megfelelő gumibakos csillapítással szerelték fel a kültéri egységet, akkor ezek a rezgések sokkal kisebb mértékben adódnak át a falazatnak. Ha a szomszédok nagyon panaszkodnak, akkor érdemesebb a kivitelezővel még precízebben megoldatni a csillapítást, és nem elhárítani a panaszokat azzal, hogy a klíma minden engedéllyel rendelkezik. A kültéri egység zaja - amit rendeletek is szabályoznak – maximum 55 dBA lehet. Egy inverteres gép általában csendesebb, mert a kompresszora nagyrészt a maximális fordulatszám alatt jár, de maximális teljesítmény esetén az is tud hangos lenni. Egy kétfokozatú ventilátoros gép halkabb lehet, mint az egyfokozatú.


Egyéni érzékenységek

Sokkal kisebb zaja van, de azért van a split klíma beltéri egységének is; ez inkább az áramló levegő surrogása. Minél jobb és precízebb a konstrukció, minél kidolgozottabb a lamellák felülete, annál kisebb a zaj. A prospektusokban szereplő decibel értékek nem mindig adnak elég eligazítást, és az egyéni érzékenységek is eltérők. A szobán belül 40 dBA feletti tartós zaj már zavaró. A nyugodt, kiegyensúlyozott alvás eléréséhez pedig 28 dBA alatt kell, hogy legyen a zajszint. Az optimális a két hangszint között keresendő; 30-33 dBA már elfogadható. Egyes berendezések akár 25 dBA körüli zaj adatot is megadnak, ez már a hálószobában, éjszaka sem zavaró.


A lakásokban alkalmazott ablakklímáknál már nagyobb zajjal kell számolnunk a kültéri egység felől, mert ez az elem sokkal kevésbé szigetelhető el a lakás belterétől. Nem elviselhetetlen ez a zaj, hivatalokban nagyon gyakran alkalmazott klímamegoldás, de mindenképpen számoljunk azzal, hogy zajosabb lesz, mint a hagyományos split klímák.


A mobil a legzajosabb

Zaj szempontjából a „győztes” mindenképpen a mobil klíma lesz. Itt is megkülönböztethetünk két alapmegoldást, a beltéri mobil klímát és a kültérben is elhelyezhető mobil klímát. Ez utóbbi értelem szerűen kisebb zajt produkál a lakáson belül, de ezt a közvetlen teraszszomszéd már lehet, másképpen ítéli meg. Az is tény, hogy a kültéri mobil klíma kihelyezéséhez egy jól megvédhető terasz szükséges, ami nem mindenkinek áll rendelkezésére.

A beltéri mobil klíma minden zajkeltő eleme a lakásban van, így mindenképpen a legmagasabb zajszintre kell számítanunk. Az 50 dB alatti zajszint mobil klímánál már alacsonynak számít, inkább 52-56 dB-re számítsunk. Ilyen készüléket hálószobába egyáltalán nem javasolunk – legalább is éjszakai üzemeltetésre. Egy nappaliban még elfogadható, különösen az újabb, csendesebb, korszerűbb készülékek. Az inverteres mobil klímánál ugyanúgy átlagosan kisebb zajra számíthatunk, mint az inverteres split berendezéseknél. A kompresszor részterheléseknél alacsonyabb fordulatszámon megy, így a rezgés, és a hanghatás is kisebb.

Mit lehet tenni?

A mobil klíma által keltett rezgések ellen is lehet tenni egy keveset. A készülék csillapított kerekeit tehetjük plusz rezgéscsillapító alapra (mosógépekhez is kapható ilyen), ami csökkenti az aljzatnak átadott rezgéseket. Az egyéni érzékenység a zajjal szemben azonban erősen eltérő, és az is változó, hogy a nap melyik szakában érezzük ugyanazt a zajt zavarónak vagy elviselhetőnek. Egészen más a hanghatás egy berendezett szobában, drapériákkal borított falaknál, ahol a zajok jelentős részét elnyelik a berendezési tárgyak, mint egy üres szobában, hangvisszaverő csupasz falaknál.

Aki mostanában tervez készülékvásárlást, az jól teszi, ha elmegy egy klímatechnikai szalonba, vagy mobil klímáért egy olyan nagyáruházba, ahol működő készülékeket hallgathat meg. Nem állítjuk, hogy az ottani körülmények könnyen összevethetők egy lakással, de azért lehet fogalmat alkotni, hogy kb. mire számíthatunk.

Pro és kontra

A mobil klímákkal kapcsolatban alaposan megoszlanak a vélemények. Van, aki esküszik rá, és van, aki soha nem venne ilyen berendezést. A véleményezők szerint a mobil klíma túl hangos, a gégecsővel történő meleg levegő elvezetés nem sokat ér, tekintettel arra, hogy a cső mellett visszaáramlik a meleg levegő, emiatt nem tartják energiatakarékos megoldásnak a mobil légkondit. Igaz, nem csak a megnyitott ablakon lehet kidugni azt a bizonyos gégecsövet!


Mások pozitív véleményt fogalmaznak meg a mobilklímáról. Szerintük kifejezetten jó dolog, hogy a házon belül bármelyik helyiségbe átvihető a készülék, és az igényekhez igazítható a hűtés helyét illetően. Azt is mondják, hogy alkalmi használatra, megfelelő kivezetéssel teljesen alkalmas az elviselhetetlen hőség csökkentésére. Azt is mondják, hogy a mobil klíma hatásfokbeli hátránya előny is. A lakásból elszívott meleg levegő helyére folyamatosan friss (igaz kültéri) levegő áramlik, így biztosított a lakás légcseréje. Nem jön létre a kellemetlen „klíma érzés”.

A split klímákkal összehasonlítva mindenképpen a mobilklímákat tartják gazdaságtalanabbnak fogyasztás tekintetében, ugyanakkor a mobil klíma beszerzési ára lényegesen alacsonyabb a split klíma, de még az ablak klíma áránál is. További pozitív mobil klíma vélemények hallhatók a tekintetben, hogy az üzembe helyezési idő a mobilklíma esetén minimális a más klímákkal szemben. Nem kell a szerelőre várni, ami különösen hirtelen jött kánikula esetén, akár több hét is lehet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ismét használhatók a klímaberendezések

Az oldalfali split klímák vendéglátóhelyeken való használatát május közepétől egészen múlt hét csütörtökig – néhány kivételétől eltekintve – kormányrendelet tiltotta meg.


Klímák otthonra

A nyári hónapokban a hőség – különösen a tetőtéri lakásokban – néha elviselhetetlen. Egy klímával azonban képes kellemes hőmérsékletűre lehűteni aszobákat. ABoschnál megtudhatja, hogyan működnek...