Hőszivattyú hangja

2024-05-22 16:24:41 | Módosítva: 2024-05-22 16:28:00

A hőszivattyús rendszerek elterjedésével egyre többen szembesülnek azzal a problémával, hogy a szomszédba telepített kültéri egységek elviselhetetlen dübörgésükkel megkeserítik a mindennapokat, lehetetlenné teszik a csendes pihenést. Az Economx jogi szakértőt kérdezett meg a lehetséges ellenlépésekről.


Zavarja a szomszédot

Egyre többen váltják ki a fosszilis tüzelőanyagokat használó fűtési rendszerüket hőszivattyúkkal. A technológia népszerűsége mögött elsősorban az áll, hogy az egyik leggazdaságosabb fűtési és hűtési megoldásról van szó, amely környezettudatosság szempontjából is az egyik legjobb választásnak tekinthető.

A hőszivattyúk működése azonban sok esetben komoly zajjal jár, ami megkeserítheti a szomszédban lakók életét. Sokan panaszkodnak, hogy a zaj ellehetetleníti az éjszakai pihenésüket. Egyikük például arról ír, hogy alsó szomszédként kénytelen hallgatni a 12 kW teljesítményű kültéri egység hangos zúgását, a szomszédja pedig azt közölte vele, hogy őt nem érdekli ez a probléma. A sértett már egy zajelnyelő fal építését tervezi. Egy másik arról panaszkodik, hogy a hálószobájuk ablakára irányítva telepítette a szomszédja a hőszivattyú kültéri egységét, amely miatt bent a lakásban és a kertben is elviselhetetlen a hangzavar. Egy harmadik szerint  körülbelül 15 méterre telepítette tőlük a szomszéd a kültéri egységeket, ami valószínűleg nem felel meg a használati és telepítési útmutatónak. Kifejezetten jellemző, hogy a nem szakszerűen elvégzett telepítés miatt alakul ki nagyobb zaj, vagy a sértett fél úgy ítéli meg, hogy lett volna lehetőség olyan helyre is telepíteni a kültéri egységet, ahol az ő nyugalmát sem zavarta volna a berendezés.

A szomszédjogi kérdésekre specializálódott ügyvéd szerint ezekben az esetekben klasszikus birtokháborítási ügyekről van szó, amikor a tulajdonhoz való jog korlátozása áll fenn, mivel a saját ingatlannak a rendeltetésszerű használata nem biztosított, ami miatt jogorvoslatért lehet fordulni a bírósághoz. Ennek keretében azt is kérhetjük a perben, hogy kötelezzék az adott tulajdonost vagy építtetőt, hogy a hőszivattyút távolítsa el. Emellett kérvényezhető az is, hogy cseréljék ki a hőszivattyút egy kevésbé zavaró modellre, vagy hogy mérsékeljék a berendezés használatát.


A problémával egy éven belül az adott település jegyzőjéhez lehet fordulni, akinek a döntésével szemben van helye jogorvoslatnak a bíróságon. A jogi szakértő azt javasolni, hogy kezdjék az ügyet egyenesen a bíróságon és mindig vonjanak be egy szakértőt, aki meg tudja állapítani, hogy a zaj a jogszabályban meghatározott határértéken belül van-e vagy már túllép rajta. Emellett az sem mindegy, hogy mikor, mely időszakokban működik a készülék, ugyanis lehet korlátozni a napszakhasználatot is abban az esetben, ha ezt az adott műszaki megoldás lehetővé teszi.

A birtokvédelem mellett egy másik lehetőség a szomszédjogi igény érvényesítése, aminek keretében arra lehet hivatkozni, hogy a szomszédba telepített zajos hőszivattyú értékcsökkenést okoz az ingatlanban. Ebben az esetben az okozott kár összegének a megfizetésére kötelezheti a bíróság a hőszivattyút telepítő szomszédot. A jogász tapasztalata szerint a hőszivattyú által okozott zajártalom kapcsán hathatós jogorvoslati eszközök állnak rendelkezésre, az azonban valóban nem mindegy, hogy hogyan érvényesítjük az érdekeinket. Jellemzően inkább ebből adódhatnak a problémák.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szolár tároló választása

A megújuló energiát használó rendszerek egyik központi eleme a tároló. A melegvízkészítő rendszereknél (solar thermal és hőszivattyús) ez az egység a bojler vagy puffertároló.


Klímát, de milyet?

Talán még nem késő, de sürgető, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján idén időben gondoskodjunk lakásunk hűtéséről. Merthogy a kánikulát még meg tudjuk előzni, de a klímatechnikával foglalkozó...