Furcsa biztosítások

2021-11-12 17:34:34 | Módosítva: 2021-11-12 17:41:40

A biztosítóknak nem túl jó az általános megítélése, ami abból is adódhat hogy szerencsés esetben fizetünk, de nem kapunk semmit a pénzünkért. Ami persze nem így van, hiszen azért fizetünk, hogy ha kár következik be, azt térítsék meg. Tehát olyan ez mintha fogadást kötnénk egy nem várt, kis valószínűségű eseményre.


Még furcsább káresetek

Világszerte rengeteg féle extrém biztosítás köthető, hiszen ezek is haladnak a korral, a kereslet és a kínálat dinamikusan változik. Hazánkban a kötelező gépjármű felelősségbiztosításnak van a legnagyobb ismertsége, lévén kötelező, de sokan kötnek casco biztosítást is, mely nem csak a vétlen, hanem akár a vétkes autós kárát is téríti.

Népszerűek még a lakásbiztosítások, ami nem véletlen, hiszen egy ház, vagy lakás értéke olyan magas, hogy sokszor egy élet munkája van benne, egy tűzeset, vagy nagyobb kár egy család életét tudja anyagilag ellehetetleníteni. A speciálisabb biztosítások is terjednek hazánkban, ilyen például a mezőgazdaságban, amikor nem várt természeti csapásra (jégverés, fagykár) is lehet biztosítást kötni, de köthetünk biztosítást a telefonunkra, műszaki cikkeinkre, sőt akár már kisállataink nem várt gyógykezelésének a költségeire, vagy saját temetésünk is fedezhető ilyen szolgáltatással.

Ezek közül néhány kicsit morbidnak, vagy feleslegesnek is tűnhet első hallásra, de valószínűleg nem azok, hiszen ha nem lenne igény ilyenekre, akkor nem lennének. Márpedig vannak, ez pedig azt jelzi, hogy kereslet is akad rájuk.

Nézzünk pár extrém esetet külföldről, ami – mint tudjuk – ha ott van, előbb-utóbb nálunk is lesz…

A testrészek biztosítása számos formát ölthet: van, aki számára orra, szeme vagy éppen füle a legfontosabb része és egyben a megélhetésének kulcsa. Egy sportolónak, például focistának komoly anyagi gondot jelenthet, ha félbeszakad a karrierje. David Beckham ezért korábban 35 millió dollár értékben biztosíttatta jobb lábát, de Cristiano Ronaldo is kötött a lábaira 144 millió dolláros biztosítást. Rihanna, Heidi Klum és Mariah Carey több millió dolláros biztosítást kötöttek lábaikra, más hölgyek, mint például Madonna, melleit biztosíttatta 14 millió dollárra.


Az ilyen összegeket egyedi biztosítási konstrukciók esetén többnyire a munkaadók, a megbízók illetve a biztosítótársaságok határozzák meg, és végeznek egy valószínűség számítást, aminek tükrében kalkulálnak egy összeget, és nyélbe is üthető az üzlet.

Szőrre is kötöttek már biztosítást, Troy Polamalu, egy amerikai futballista a lába, vagy karja helyett hosszú, dús haját biztosíttatta be egy millió dollárra.

A fura biztosítások terén az angol Lloyds biztosító jár az élen. Náluk voltak, akik vámpírok és vérfarkasok ellen kötöttek biztosítást akkor, amikor a Twillight sorozat futott. Ha van rá igény, gondolta a biztosító, miért ne? És lássuk be, kisebb az esélye egy vámpír vagy vérfarkas felbukkanásának, mint egy viharkár bekövetkezésének.

Létezik már ikerbiztosítás is. Nagy-Britanniában éppen a kismamák (a terhesség korai szakaszában) biztosíthatják magukat, hogy csak egyetlen gyereket hoznak majd világra. Ha mégis ikreket szülne a kismama, a biztosító fizet neki, ami jól is jön, hiszen egyből dupla annyi gyereket kell felnevelnie, mint amire számított.

A vicces eseteket félretéve, jobb félni, mint megijedni, és előre gondoskodni az esetlegesen bekövetkező kár enyhítéséről. Itt a nyár, az utazások időszaka, ami kicsit más a vírusjárvány árnyékában, mint korábban volt. Utazásokhoz is sokféle biztosítás köthető. Útlemondási biztosítást azért éri meg kötni, mert ha egy betegség vagy váratlan esemény miatt nem tudunk utazni, így nem bukjuk el az előre kifizetett teljes összeget. Külföldre utazáskor a poggyászt is biztosíthatjuk, de az egészségügyi ellátásunkat is, ami ennek híján igen sokba kerülhet (akár egy fogtömés is). Hazánkban rendelkezünk egészségbiztosítással, az EU-ban is elvileg, gyakorlatilag egyszerűbb ott is, ha a biztosító intézi az ellátásunkat. EU-n kívüli országban pedig biztosítás híján teljesen magunkra vagyunk utalva. Összességében sokkal jobban járunk anyagilag is, ha van biztosításunk, és nem történik baj, mintha baj történik, de nincs biztosításunk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakásbiztosítás váltás

A lakásbiztosítás számos helyzetben nagy segítséget tud nyújtani és akármilliós költségektől is megkímélheti a családi kasszát. A biztosítások többsége fedezi az olyan gyakoribb káreseményeket,...


Biztosítást kötni gondosan kell

Kevés olyan ember van, aki legalább egy ismerősétől nehallott volna panaszt valamelyik biztosítóra, haaz nem térítette a kárát vagy a kár egy részét. Abiztosítási szakértők szerint a...