Gépeink használhatósága és élettartama

2021-11-12 17:42:16 | Módosítva: 2021-11-12 17:48:14

Bár az idő megszépíti az emlékeket, és nosztalgiázni jó, kétségtelen tény, hogy régebben hosszabb életűek voltak a megvásárolt háztartási-, kerti- és mindenféle gépek. A Lehel hűtők, Hajdu mosógépek, Rakéta porszívók évtizedekig kiszolgálták gazdájukat, és a szovjet gépekről is volt egy mondás: ott minden úgy indul, hogy tanknak készül, aztán lehet, hogy Moszkvics lesz végül belőle. A régebbi gyártású gépek élettartama jóval hosszabb volt, mint a mostaniaké…

Szándékosan csökkentik a gépek élettartamát?

Napjaink gépei – legyenek azok autók, háztartási, vagy kertészeti gépek – modernebbek, nagyobb tudásúak, szebbek és sok szempontból jobbak mint elődeik, azok azonban egyben verik e modern csodákat, sokkal több ideig használhattuk őket. Ennek oka, hogy a világ a fogyasztói társadalom irányába ment el. Minél több mindent vegyenek meg az emberek, ha elromlik, dobják ki, és vegyenek újat. Hiszen a gyártó cégeknek nem abban van a haszon, ha sokáig használják termékeiket, és hiba esetén hosszú évekig javítgatják a gépeket a szerelőkkel.


Olyan feltételezések is vannak, hogy egyes autógyáraknál anyag-gyengítési szakemberek is dolgoznak, akiknek a feladata elérni, hogy az adott gépkocsi meghatározott ideig tökéletesen működjön, ám ezután sorra jöjjenek elő a kisebb-nagyobb meghibásodások, melyeket egy ideig javíttat a tulajdonos, majd inkább döntsön egy új autó megvásárlása mellett. E téren azonban vékony jégen táncolnak a gyártók, hiszen a dolog a visszájára is elsülhet. Ha a vevő úgy érzi, nem azt kapta a pénzéért amit várt, lehet, hogy elveszti a márkahűségét, és más gyártó termékét választja következő alkalommal. Tehát a márkahűség megtartásához jó termék kell, viszonylag hosszú használati idővel, élettartammal, de csak annyira, hogy idővel mégis újat vegyen a fogyasztó.

Ha jól megnézzük, például motoros fűkaszák esetén vehetünk 20 000 és 160 000 forintért is ilyet. Előbbi jóval gyengébb teljesítményű és rövidebb életű lesz. Utóbbinál megfizetjük a minőséget, és azt, hogy ne kelljen két-három évente újabb ilyen gépet megvásárolnunk.

Már ne évtizedekre tervezzünk

A HWA (Home Warranty of America), az Amerikai Egyesült Államok piacán forgalomban lévő termékeket vizsgálta, ám a kapott eredmény nagy valószínűséggel Európára is érvényes. Átlagos használat és rendszeres karbantartás mellett egy most vásárolt hűtőszekrény átlagos élettartama 13 évre tehető. Egy mosogatógép várhatóan 9 évig szolgál majd bennünket. Itt is javasolt a rendszeres karbantartás, vízlágyító só használata, és félévente valamint évente egy teljes körű mosogatógép tisztítás. Tehát ha nem végezzük el a szükséges karbantartásokat és nem rendeltetésszerű a használat, akkor ez az élettartam tovább csökkenhet. Mosó- és szárítógépeknél a 10 év körüli élettartam tekinthető napjainkban átlagosnak.

Az elektromos tűzhelyek, sütők, kerámia és indukciós főzőlapok esetében nagyjából 13 éves kihordást jelez előre a HWA elemzése. Gázüzemű készülékeknél (gáztűzhely, beépíthető gázfőzőlap) ennél valamivel jobb a helyzet, esetükben átlag 15 év a becsült élettartam. A mikrohullámú sütőktől viszont csak 9 évnyi működést várnak. Az elektromos vízmelegítőkre (bojlerek), átlagosan 10 évnyi működést becsülnek. A klíma berendezéseknél már márkától és típustól függően nagyobbra nyílik a várható élettartam „ollója”, 10-15 évet ír az elemzés. Mindezekből jól látható, hogy az, hogy korábban 20-30 évig is működött egy hűtő vagy egy mosógép – na az már a múlté.


Milyen a jó gép?

Az internet térhódításával már elmúlt az az idő, amikor egy elégedetlen vásárló ír egy reklamáló levelet, azután pedig valahogy rendeződik a kérdés. Napjainkban az interneten számos oldal található, ahol a termékeket véleményezhetjük. Sokszor már a webshopoknál is van erre lehetőség, tehát már ott megtudhatjuk – mielőtt megvennénk a terméket – hogy milyen tapasztalatai voltak azzal az előttünk vásárlóknak. Érdemes innen indulni, elolvasni mások véleményét egy adott géptípusról.

Az interneten összehasonlító tesztek és cikkek is meg szoktak jelenni, ezeket is érdemes elolvasni. A gyártók, forgalmazók cikkeiből inkább a termék tulajdonságait ismerhetjük meg, kinek ajánlják (kertészeti gépekből vannak például kiskerti, alkalmi felhasználásra szántak, és profii gépek is, melyet akár mindennapos alkalmazásra terveztek.) A véleménycikkekből, tesztekből pedig azt tudjuk meg, hogy ezeket a gyártói leírásokat a vevők, akik kipróbálták az adott gépet, mennyire tartják igaznak.

Márka, típus

Amikor egy gép márkát (háztartási, kerti…) választunk, általában ismerjük annak árfekvését, és hogy mit kapunk ezért cserébe. Ekkor eldönthetjük, hogy egy drágább, profibb, hosszabb élettartamú gépet szeretnénk, vagy ritkán használjuk majd, ezért egy alacsonyabb árfekvésű is megfelelő.

A típus kiválasztásánál szintén mérlegeljük, milyen teljesítményűre van szükségünk. Egy magassági ágvágó fűrészt például többszörös árkülönbséggel is kínálnak a forgalmazók. Ha évente háromszor használjuk, elég lesz az olcsóbb is, de ha napi használatra kell, például egy kertészeti vállalkozásnak, akkor ezt is vegyük figyelembe típus kiválasztáskor.

A leggyengébb láncszem

A műanyagok megjelenése és elterjedése a gépek esetén árcsökkenést, de élettartam csökkenést is hozott az évek során. Kertészeti gépekben is számos olyan alkatrészt találunk, melyet korábban fémből, napjainkban pedig műanyagból készítenek – na nem ezek lettek az erős pontjai a konstrukciónak.

És ez nem csak a gépekre igaz! Például ha egy műanyag redőnyt műanyag alkatrésszel kapcsolnak a tengelyhez, mivel a redőny nem nagy tömegű, lehet, hogy kibír pár évet. Ám egy alumínium redőny esetén – aminek tömege sokkal nagyobb – minden műanyag alkatrész a rendszer gyenge pontja lesz. A hőingadozás és egyéb környezeti tényezők idővel csak „eszik” az anyagot, és a tulajdonos meglepve tapasztalhatja, hogy a néhány éves drága redőnye egyszer csak leszakad.

Tehát lehet olcsóbb eszközöket venni, a lényeg, hogy az ár-érték arány rendben legyen. De az a legrosszabb vétel, amikor keverik az olcsóbb rövidebb élettartamú, és drágább hosszabb élettartamú alkatrészeket, mert ott mindig a leggyengébb láncszem lesz az, ami meghatározza, behatárolja a működés biztonságát.

A karbantartás is fontos

Egy gép használhatósága, üzembiztossága, élettartama nem csak a gyártási paramétereitől függ. A szükséges és rendszeres karbantartás sokat javíthat, vagy annak hiánya ronthat egy gép használati értékén. Ahol szükséges a meghatározott időnkénti olajcsere, kétütemű motoroknál a megfelelő (nem saccolt) arányú üzemanyag keverék, láncfűrészeknél a lánckenő olaj rendszeres utántöltése, mind növelik a használati értéket és az élettartamot is. De a tárolás is sokat számít: ha egy szivattyút, vagy egy fűnyírót szabad térben tárolunk, ahol csapadék éri, lehet, hogy egy ideig ennek nem látjuk kárát, de hosszú távon nem használ a gépnek ez a körülmény.

A szerkesztő vitatkozik

Én biztosan nem általánosítanám azt a véleményt, hogy régen minden hosszabb élettartamú volt, mint ma. Gondoljuk csak el, hogy egy régi Skoda, Moszkvics, Wartburg 100 ezer kilométer megtétele után már élettartama végére ért, a kis Trabant talán el sem jutott odáig. Egy mai gépkocsi simán megy 2-300 ezer kilométert, de olykor félmillió kilométer után is üzemképes. Megnéznék én egy régi Moszkvicsot félmillió kilométerrel! Persze kétségtelenül vannak árkategóriák, és az olcsóbb áruknál nem a hosszú élettartam, hanem az alacsony ár az elsődleges szempont.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkumulátoros gépekkel igazi kikapcsolódás a kerti munka

Az akkumulátoros gépek egyik legfontosabb előnye a környezetbarát működés, mert használatuk a benzines gépekhez képest teljesen füstmentes, és a fejlett technológiának köszönhetően a...


Einhell Power X-Change „akku” rendszer

Már több mint 40 különböző szerszám- és kertigéppel lehet használni az Einhell „mester akku” koncepciója jegyében készült akkumulátorokat. A Power X-Change „akku” rendszer folyamatosan fejlődik,...