Vizes porszívók

2021-12-16 09:23:07 | Módosítva: 2021-12-16 09:24:02

Olyan porszívókat próbálunk az alábbiakban egy kalap alá venni, melyeknek valamilyen módon köze van a vízhez. Sem felhasználási területükben, sem működési elvükben nem azonosak, sőt talán még nem is hasonlók ezek, tényleg csak a víz köti össze őket, mégis sokan összekeverik a száraz-nedves porszívókat, a vízszűrős porszívókat és a vizes takarítógépeket. Nézzük hát, melyik mire való, hogyan működik.


Az első és legfontosabb, annak a tisztázása, hogy vízfilteres készülékre van szükségünk, vagy pedig olyan készülékre, amely képes felszívni a vizet. Ha a másodikra mondunk igen, akkor további kérdés, hogy csak vizet szeretnénk felszívni a készülékkel, vagy azt is szeretnénk, hogy a készülékből először víz távozzon, amit utána vissza is szív.

Vízszűrős porszívó

A vízszűrős porszívók alapvetően abban különböznek a hagyományos porzsákos porszívóktól, hogy nem a porzsák gyűjti össze és szűri ki a koszt és a port, hanem a tartályban található víz. Nagyon sokszor szokták ezt a megoldást javasolni allergiában szenvedőknek, de attól, hogy valami vízfilteres, nem következik, hogy minden apró részecskét kiszűr. Ebben az esetben az is nagyon fontos, hogy a kimeneti levegőszűrő HEPA legyen, amely a legapróbb allergizáló anyagokat is ki tudja szűrni. Ennek a kettőnek a kombinációja már igen hatékonyan képes a lakásunkból eltávolítani a nem kívánatos szennyeződéseket. Az ilyen szűrőkkel ellátott porszívókból kiáramló levegő már nem tartalmaz atkákat, allergizáló porszemeket. A tartály a víz kiöntésével, illetve mosással tisztítható. A rendszerességet és az alapos tisztítást nagyon komolyan kell vennünk, mert a por és víz keverékéből alkotott sár odaszáradhat a tartály falára, és ennek eltávolítása már kemény munka.
Száraz-nedves ipari porszívó

A száraz-nedves porszívó tulajdonképpen kétféle gépet próbál egyesíteni kétféle takarítási lehetőséget biztosít számunkra; klasszikus porzsákos/porzsák nélküli porszívózást és vízfelszívást. A kétféle működés azonban nem tud egyszerre működni, a hagyományos porszívózás és a vízfelszívás között át kell szerelni a gépet. Ha benne van a porzsák, és kiömlött egy vödör víz, akkor először a gépet kell alkalmassá tenni a vízfelszívásra, és csak utána vethetjük be; folyadék porszívózásakor a porzsákot ki kell venni a porszívóból. Használat után alaposan ki kell szárítani, mert ha nedvesség marad benne, ami bekerül a porzsákba, akkor a zsák elég hamar szétázik, és rögtön ott a gond.

A nedves porszívóval vizet is lehet felszívatni, de a gép folyadékot nem tud kiüríteni magából. Ezt általában egy leeresztő csapon keresztül tudjuk elvégezni, ami a porszívó műanyag (vagy fém) tartályának alján található. Ilyen esetben ki kell vennünk a szűrőbetétet, és helyébe poliuretán szűrőt kell tennünk. Amikor a felszívott folyadék a készülék tartályában eléri a maximálisan megengedett mértéket, a biztonsági úszós szelep leállítja a szívást.Nedves üzemmódban pl. beton vagy téglavágáskor használunk porszívót, ilyenkor a vízzel hűtött gyémánt vágótárcsa nedvessége és a keletkező por és törmelék egyaránt felszívásra kerül. Nagyon nagy segítség például, amikor egy kész lakásban kell egy vezeték helyét kialakítani; szinte pormentesen elvégezhető a munka, 20-30 literes tartály várja a piszkot. Igaz, nem olyan kompakt méretű egy száraz-nedves porszívó, mint a háztartási porszívók, de cserébe olyat tudnak, amit azok nem.

Száraz szívásos üzemmódban akkor használjuk az ipari porszívót, ha csak forgácsot, hulladékot vagy port szívunk. Asztalos üzemekben, asztalos munkák végzése közben például nagyon hasznos az ilyen gép.

Ezek a gépek nem csak szívni, de fújni is tudnak. Így könnyű leporolni a műszerfal réseit, de le lehet szárítani motorkerékpárt, vagy egy gépalkatrészt is – a sok tagolt alkatrésen könnyen megül a víz, amiket nem könnyű elérni ronggyal. Ha úgy adódik, lehet vele gumimatracot fújni, a kerti medence falába levegőt pumpálni stb. Egyik-másik gép beépített elektromos aljzatához csatlakoztathatjuk a barkácsgépet, amire rádugjuk a porszívó gégecsövét. A dekopírfűrész vagy csiszológép elindításakor automatikusan bekacsol a porszívó, és magába szívja a forgácsot, port.

Egy garázsban, ipari műhelyben egy ilyen porszívó aranyat ér. Ilyen körülmények között ritkán használják porzsákkal, viszont ha egy szerszámgép porát kell elszívni, vagy a kiömlött vizet kell felszívni a padlóról, akkor mindez történhet egy lépesben. Ahol folyamatosan keletkezik víz, amit viszonylag rövid idő alatt el kell tüntetni, ott nincs jobb választás, mint a száraz-nedves porszívó. Lakás körülmények között ez már kevésbé indokolható, ha a konyhában vagy a fürdőszobában kiömlik egy kis víz, akkor azt megoldhatjuk a felmosó moppal is.

Takarító gép

A takarítógépekkel lehet porszívózni és tudnak tisztítószeres vizet kinyomni és azt visszaszívni, illetve vizet is lehet velük felporszívózni. A takarítógép vízzel, vagy gőzzel dolgozik. A vizes szőnyegek tisztítására, a gőzölős, laminált padló vagy parketta tisztítására alkalmas. Fontos, hogy erős motorja legyen, illetve a nyomása is nagy legyen, hogy a szőnyeg szálai közé vékony sugárral benyomja a tisztítószeres vizet. Technikai kérdés, hogy vizesen nem hagyjuk a szőnyeget, mert alatta penészedhet.

A takarítógépeket át lehet alakítani porszívó üzemmódra is, csak porzsák kell hozzá. Hagyományos, száraz porszívózás esetén papír porzsákot teszünk bele, a kárpittisztító fejet pedig normál porszívófejre cseréljük.

A legjobb az a takarítógép, amelyik vizes porszívóként is üzemel. Van olyan takarítógép, melynél a mosószeres tiszta vizet egy kézi működtetésű szeleppel juttathatjuk a szívófej közelébe, illetve a tisztítandó felületre, a gép pedig a koszos vizet rögtön fel is szívja, és a szennyesvíz-tartályba szivattyúzza.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vizes, száraz-nedves porszívók és takarítógépek

Ezekben a tisztítógépekben közös vonás a víz, ezért gyakran kevergetjük is őket. Pedig működési elvükben nem azonosak, és emiatt használati lehetőségeik is eltérőek.


Háztartási takarítógépek

Az otthoni takarítás szükséges, ám szinte véget nem érő folyamat. Érthető, ha az egyébként fáradságos munkához olyan készülékeket, gépeket használunk, amelyek könnyebbé és főként gyorsabbá teszik a...