Így gondozzuk a gyepünket ősszel

2021-09-17 15:28:34 | Módosítva: 2021-09-17 15:28:51

A nyár végével megszaporodnak a feladatok a pázsitunkkal, legalábbis akkor, ha azt szeretnénk, hogy téli álma után legszebb formájában lássuk viszont – és ugyan ki ne szeretné ezt? Ebben a cikkben az őszi kertgondozáshoz osztunk még néhány hasznos tippet.

 

Ahogy fordulunk át a hűvösebb évszak felé, úgy csökkenthetjük a fűnyírások számát is, majd a fagyok beálltával be is fejezhetjük. Érdemes ősszel a mulcsozó fűnyírást választani, ahol a néhány milliméteres fűnyesedék lebomlik a talajra hullva, és így zöldtrágyaként funkcionál. További fontos tényező a fű magassága; a nyárhoz képest a hűvösebb időszakban megfontolandó valamivel magasabbra, 5-6 centisre vágni, így a hirtelen érkező éjszakai fagyok sem fognak kárt tenni benne. Nyáron a nagy meleg miatt kora reggel vagy este tudunk füvet nyírni, szerencsére ősszel ilyen szempontból nagyobb mozgásterünk van, de arra figyeljünk oda, hogy fűnyírás után célszerű meglocsolni a pázsitot. Ha eltettük télre a fűnyírót, akkor tartsuk száraz, fagymentes helyen, hogy tavasszal is gond nélkül működjön. A nehezen elérhető helyekhez tökéletes kiegészítő a szegélyvágó, aminek a köves részek vagy az ágyások széle sem okoz problémát. Érdemes akkumulátoros változatot választani, hogy az igazán szűk részekhez is probléma nélkül odaférjünk anélkül, hogy a kábel mindenen fennakadna.
Sokat segítünk a fűnek az őszi gyeptrágyázással, ugyanis a káliumban és vasban gazdag anyagok elősegítik, hogy a pázsit egészségesen vészelje át a telet. Ahogy a többi feladatot, úgy ezt is még a fagyok beállta előtt kell elvégezni.

Szintén az őszi időszak a legjobb arra, hogy elvégezzük a gyepszellőztetést és a gyeplazítást, melyhez egy gép is elég. A gyepszellőztetés arra szolgál, hogy megszűntessük azt a filcréteget, ami gyomnövényekből, mohából és egyéb elhalt növényi részekből jön létre a talajfelszínen a fűnyírás során. Ez a réteg nem engedi szellőzni a gyepet, ami gombásodáshoz vezethet, ezért van kiemelt jelentősége a gyepszellőztetésnek. A gyeplazítás már nem csak a felszínen, hanem mélyebben fejti ki hatását; metszést végez a növények gyökerénél, ezzel eltá­volítva az elhalt gyökérmaradványokat, aminek hatására felfrissül a talaj, és így akár a kikopott részeken is lehetőség nyílik újrafüvesítésre.

Télen hátradőlhetünk, mert sok teendőnk nincs a kertben, a lehulló hó befedi és megvédi a gyepet a hidegtől és a széltől. A fű nagy részben vizet tartalmaz, tehát nagyon érzékenyen reagál a fagyokra, úgyhogy nagy hidegben ne lépjünk a pázsitra, így megóvhatjuk a károsodástól.

Az őszi időszakban sok feladat vár ránk a kertben, hogy felkészüljünk a több hónapos téli hidegre, de egy kis odafigyeléssel tavasszal megújult erővel fog minket köszönteni a zöld gyepszőnyeg.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor S-Press PLUS

A többrétegű műanyag csövekhez használatos prés fitting, idomrendszer az egyik leggyakrabban használt eszköz az európai piacon. Gyors, tiszta és biztonságos kötést hozhatunk létre vele, így ez a...


Európa évente 500 milliárd euró értékű energiát pazarol el

Az Európai Bizottság szerint a kontinens államai már nem tudják előállítani saját energiaigényük felét sem. Az Európai Unió tagállamai, benne Magyarország évi 600 milliárd eurót költenek...