Így gondozzuk a gyepünket ősszel

2021-09-17 15:28:34 | Módosítva: 2021-09-17 15:28:51

A nyár végével megszaporodnak a feladatok a pázsitunkkal, legalábbis akkor, ha azt szeretnénk, hogy téli álma után legszebb formájában lássuk viszont – és ugyan ki ne szeretné ezt? Ebben a cikkben az őszi kertgondozáshoz osztunk még néhány hasznos tippet.

 

Ahogy fordulunk át a hűvösebb évszak felé, úgy csökkenthetjük a fűnyírások számát is, majd a fagyok beálltával be is fejezhetjük. Érdemes ősszel a mulcsozó fűnyírást választani, ahol a néhány milliméteres fűnyesedék lebomlik a talajra hullva, és így zöldtrágyaként funkcionál. További fontos tényező a fű magassága; a nyárhoz képest a hűvösebb időszakban megfontolandó valamivel magasabbra, 5-6 centisre vágni, így a hirtelen érkező éjszakai fagyok sem fognak kárt tenni benne. Nyáron a nagy meleg miatt kora reggel vagy este tudunk füvet nyírni, szerencsére ősszel ilyen szempontból nagyobb mozgásterünk van, de arra figyeljünk oda, hogy fűnyírás után célszerű meglocsolni a pázsitot. Ha eltettük télre a fűnyírót, akkor tartsuk száraz, fagymentes helyen, hogy tavasszal is gond nélkül működjön. A nehezen elérhető helyekhez tökéletes kiegészítő a szegélyvágó, aminek a köves részek vagy az ágyások széle sem okoz problémát. Érdemes akkumulátoros változatot választani, hogy az igazán szűk részekhez is probléma nélkül odaférjünk anélkül, hogy a kábel mindenen fennakadna.
Sokat segítünk a fűnek az őszi gyeptrágyázással, ugyanis a káliumban és vasban gazdag anyagok elősegítik, hogy a pázsit egészségesen vészelje át a telet. Ahogy a többi feladatot, úgy ezt is még a fagyok beállta előtt kell elvégezni.

Szintén az őszi időszak a legjobb arra, hogy elvégezzük a gyepszellőztetést és a gyeplazítást, melyhez egy gép is elég. A gyepszellőztetés arra szolgál, hogy megszűntessük azt a filcréteget, ami gyomnövényekből, mohából és egyéb elhalt növényi részekből jön létre a talajfelszínen a fűnyírás során. Ez a réteg nem engedi szellőzni a gyepet, ami gombásodáshoz vezethet, ezért van kiemelt jelentősége a gyepszellőztetésnek. A gyeplazítás már nem csak a felszínen, hanem mélyebben fejti ki hatását; metszést végez a növények gyökerénél, ezzel eltá­volítva az elhalt gyökérmaradványokat, aminek hatására felfrissül a talaj, és így akár a kikopott részeken is lehetőség nyílik újrafüvesítésre.

Télen hátradőlhetünk, mert sok teendőnk nincs a kertben, a lehulló hó befedi és megvédi a gyepet a hidegtől és a széltől. A fű nagy részben vizet tartalmaz, tehát nagyon érzékenyen reagál a fagyokra, úgyhogy nagy hidegben ne lépjünk a pázsitra, így megóvhatjuk a károsodástól.

Az őszi időszakban sok feladat vár ránk a kertben, hogy felkészüljünk a több hónapos téli hidegre, de egy kis odafigyeléssel tavasszal megújult erővel fog minket köszönteni a zöld gyepszőnyeg.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigeteléssel a környezetért

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete konferenciát szervez a szakma újdonságairól május 20-án. A témákat a környezet és az ember szempontjából közelítik meg. Borzák Balarám Béla...


Szőnyegpadlók reneszánsza

A szőnyegek a lakástextíliák csoportjába sorolhatók, és padozatok, falak védelmére, díszítésére szolgáltak, szolgálnak. Ma már jelentős százalékban ipari termék, és felhasználási módja is óriási...