Hangyaháború

2021-11-12 18:43:04 | Módosítva: 2021-11-12 18:52:32

Kertünkben természetes jelenségnek tekintjük a hangyákat, jelenlétük ott kevésbé zavaró, olykor még hasznosak is lehetnek. Persze ha túl sok van belőlük, akkor már onnan is igyekszünk távol tartani őket – lehetőleg nem méreganyagokkal, hanem a számukra optimális életkörülmények megszüntetésével. Arra is rákényszerülhetünk, hogy – bár környezetbarát módon – de irtanunk kell őket. Sajnos a hangyák a lakásban is bizonyos időközönként megjelennek, néha csak 1-2 egyed, élelmet keresve, rosszabb esetben viszont egy egész kolóniával kell szembenéznünk.


A lakásban nem szeretjük őket

Bármilyen lakóhelyen felbukkanhatnak: téglaépítésű házban,

panellakásban, fából készült létesítményben, családi vagy társasházban egyaránt. Legfőképp otthonunknak abban a részében telepednek meg, ahol vizet, folyamatos élelemforrást és ideális körülményeket találnak maguknak. A lakás pedig a hangyák szempontjából egy ideális hely, hiszen ott élelemhez és vízhez juthatnak. Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy a kolóniát a lakáson belül alakítsák ki, minden olyan forrást meg kell vonni tőlük, ami vonzaná őket: vagyis ne hagyjunk elől ételt, a morzsákat seperjük fel, a szemetes legyen teljesen zárható, a kisállatok tálját helyezzük a konyhától távolabb, a vizes tálka pedig legyen egyenes falú.


Bármilyen lakóhelyen felbukkanhatnak: téglaépítésű házban, panellakásban, fából készült létesítményben, családi vagy társasházban egyaránt. Legfőképp otthonunknak abban a részében telepednek meg, ahol vizet, folyamatos élelemforrást és ideális körülményeket találnak maguknak. A lakás pedig a hangyák szempontjából egy ideális hely, hiszen ott élelemhez és vízhez juthatnak. Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy a kolóniát a lakáson belül alakítsák ki, minden olyan forrást meg kell vonni tőlük, ami vonza

ná őket: vagyis ne hagyjunk elől ételt, a morzsákat seperjük fel, a szemetes legyen teljesen zárható, a kisállatok tálját helyezzük a konyhától távolabb, a vizes tálka pedig legyen egyenes falú.


Ha a hangyákat távol akarjuk tartani a lakástól, ne azonnal a hangyairtó flakonhoz nyúljunk. Hatékony módszer pl. ha egy kis vazelint teszünk azokba a repedésekbe, ahol vonulnak, ezen garantáltan nem tudnak átjutni. Kihelyezhetünk befőttesüveg tetejébe öntött mézes vagy cukros vizet, melyeket az útvonalukra, de még a lakáson kívülre teszünk. Így a lakásba költözésük előtt ínycsiklandó eleséget kapnak, és nem fognak tovább masírozni. Kővel burkolt helyiségekben leönthetjük őket, illetve locsolhatunk a járataikba forró vizet. Vagy tehetünk ragasztócsíkot – például légyfogót – a fal mentén oda, ahol menetelni szoktak.A házra magára is érdemes figyelmet fordítani, repedések, elvetemedett ablakok nyílt utat jelentenek a hangyák számára. Ha benn találunk hangyát, érdemes kint is körülnézni, mert a házhoz közel lesz a boly! Ha szobanövényeinket nyáron a szabadban tartjuk, érdemes a cserepet átvizsgálni mielőtt ősszel bevisszük, hiszen nem ritka, hogy hangyák fészkelnek a cserépbe a nyár folyamán.

A hangyák az illatokra igen érzékenyek, így hatásosak lehetnek ellenük az illatanyagok, de nem mindegy, milyet alkalmazunk. A citrus, a menta vagy a levendula aromák erőteljesek és kellemetlenek a hangyák számára, de csak akkor hatásosak igazán, ha nem más, a hangyák számára vonzó illattal együtt jelennek meg. Ha vonulásuk útjába fahéjat, friss citromreszeléket, ecettel vagy fahéjolajjal átitatott vattapamacsokat, erős illatú szárított növényeket, illetve citromos vagy ecetes illóolajos keveréket helyezünk, környezetbarát módon tarthatjuk távol a kellemetlen kis élőlényeket.

Készíthetünk illóolajos–ecetes spray-t is, amellyel lefújhatjuk a menetelő hangyákat, a repülő egyedektől pedig az illóolajos párologtató segíthet megszabadulni. A leghatásosabb illóolajok a levendula, a menta, az eukaliptusz, a teafa és a zsálya. A cukorral kevert kávézacc pedig úgy fejti ki hatását, hogy a dolgozók beviszik a szemcséket a bolyba, a koffein pedig végez a fészekben lévőkkel. Hasonló módon működik a cukor és a szódabikarbóna keveréke is. Az édes íz miatt elfogyasztják az egyveleget, majd a szódabikarbóna puffasztó hatása elpusztítja őket.

Az illatanyagok kapcsán sokszor javasolt a citromkarika, sőt hallottuk már azt is, hogy valaki a savanyú uborkát is ajánlotta a hangyák ellen. Ezek azonban csak ideig-óráig működő megoldások, hiszen a kihelyezést követően rövid időn belül elvesztik illatukat, és ezek után már nem zavarják a hangyákat.

A vegyszermentes, de nem állatbarát megoldások közé tartoznak a különböző csalétkes csapdák. Ezek egyik típusa az, ami összegyűjti a hangyákat, amelyek utána kidobhatók. Ezek a csapdák jól működnek, de csak a szárnyatlan dolgozó hangyák sétálnak beléjük, az ivadékokat gondozók és a királynő nem, így rövid idő alatt újabb menetelő egyedekkel találkozhatunk, tehát ezek csak rövid ideig tartó megoldást nyújtanak. A csalétkes csapdák másik hatásos típusa a hangyák számára vonzó anyagot (fehérje, cukor), és a számukra mérgező anyagot vagy a szaporodásukat gátló szert apró, morzsalékos formában tartalmazza. Ezeket az anyagokat a dolgozók visszaviszik a bolyba, és ott néhány hét alatt kifejtik a hatásukat, így a teljes kolónia pusztulását okozva. A szakemberek általában metoprén tartalmú csalétek kihelyezését ajánlják, amely a királynő szervezetébe jutva sterilitást okoz, a peterakás megszűnik, és a kolónia magától kipusztul. Az S-metoprén anyag nem öli meg az élőlényt, azaz nem irtószer, biológiailag könnyen lebomlik.

 

Miért fontos az irtásuk?

– Élelmiszert érzékelve folyamatos a megjelenésük.

– Csapatban érkeznek, és létszámuk fokozatosan növekszik.

– Kellemetlen érzés hangyákkal élni mindennapjainkat.

– Kitartó munkájuknak köszönhetően az épület falait tönkreteszik és meggyengítik.


Megoszlanak a vélemények arról, hogy a hangyák hasznos élőlények-e vagy sem. Általánosságban elmondhatjuk, hogy jelenlétük a természetben igenis hasznos, hiszen a ragadozó hangyafajok nagy mennyiségű kártékony rovart pusztítanak el. Egy erdei vöröshangya-kolónia például naponta 10 000 különböző rovart ejt el, éppen ezért bolyait törvény is védi. A kertekben már sokan nem annyira örülünk a jelenlétüknek, mivel az egyébként szintén ragadozó és sok kártevő rovart elpusztító fekete hangyák igen erős védelmezői a levéltetveknek. Persze nem önzetlenségből, hanem azért, mert a gyümölcsfákra káros levéltetvek által termelt mézharmat a hangyák számára mennyei eledel.

A hangyák családi közösséget alkotó rovarok. A méhek és a darazsak rokonai. Több mint 12 000 fajuk ismert, a trópusokon nagyobb változatosságot mutatnak. A társaséletű hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak. Különleges életmódjuk – szervezett államuk, bámulatos építményeik, vándorlásaik, csatáik – sok hasonlóságot mutatnak az emberi társadalmakkal. Telepeikben (hangyaboly) igen nagy rendszerezettség figyelhető meg; némelyikükben több millió egyed él.

Magyarországon a legismertebb, és otthonunkban könnyűszerrel előforduló hangyafajták:


Házi hangya (Lasius emarginatus)


Gyepi hangya (Tetramorium caespitum)


Fekete hangya (Lasius niger)


Fáraó hangya (Monomorium pharaonis)


Faodvasító lóhangya (Camponotus ligniperda)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hangya, hangyaméreg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangyák

Az egész világon mintegy 6000, Európában kb. 200 hangya faj él. Harapásukkal toxintermelő mirigyük váladékát, illetve potrohuk mérgét juttathatják a sebbe. Jellegzetesen csak helyi tüneteket...