Tetők felújítása

2021-11-12 18:35:02 | Módosítva: 2021-11-12 18:41:20

Egy tető felújítása mindenképen nagy munka, és bizony sokba is kerül. Van azonban erre kevésbé költséges megoldás is, mégpedig a tetők átfestése. Természetesen ennek előfeltétele a tisztára mosott, és ép tetőburkolat. Az apróbb hibákat a nagynyomású mosás után kell megszüntetni, és csak száraz felületre szabad a különféle tetőfestékeket felkenni. Szerencsés esetekben egyénileg, saját kezűleg is elvégezhető, ám a munkát kis vállalkozókra is lehet bízni, különösen, ha garanciát is adnak az általuk átfestett tetőkre.


Bontás nélkül, festéssel

A festéssel történő tetőfelújítás előfeltétele a letisztított tetőfelület. Ezt többnyire magasnyomású mosóval szokás elvégezni. (Előző lapszámunkban írtunk erről részletesen.) A 120 bar-os vízsugárral könnyen meg lehet szabadítani minden tetőt a mohától, zuzmóktól és egyéb szennyeződésektől. A tetőt ez után hagyni kell teljesen megszáradni, és közben a héjazat esetleges kisebb javításai (elmozdult, törött cserepek cseréje, nagyobb hézagok tömítése) is elvégezhetők ez idő alatt.

Ezt követően a fedés anyaga szerint kell kiválasztani az e célra leginkább megfelelő tetőfestéket. Fontos, hogy a festék elegendő rugalmasságú legyen, mert a különböző fedőanyagféleségek a napsütésre eltérő térfogatváltozással reagálnak, és ezt a festéknek rugalmasan kell követniük ezt. E célra ezért csak a kimondottan tetők festésre kifejlesztett speciális anyagú festékek alkalmasak, illetve a fém tetőkre a régebbi, univerzálisan használt bevonatok is használhatók. Az ilyen univerzális anyagok különösen az olyan fémtetőknél előnyösek, amelyeket eredetileg is ilyen bevonattal láttak el, és most felújítást igényelnek. E kiváló minőségű vegyületek ugyanolyan hatásosan védenek, mint a speciálisan e célra készültek, de ideális körülmények között felválthatók más speciális anyagúakkal is. A speciális tetőfestékekre az jellemző, hogy maximálisan ellenállnak az UV sugárzásnak, a csapadéknak, a szél és a hó terhelésének, és meggátolják a különféle mikroorganizmusok megtelepedését is. A már lefestett tetők felújításakor figyelembe kell venni az eredeti bevonat típusát és ennek megfelelően kell kiválasztani az új védőréteg bevonó anyagát, hogy az ne léphessen reakcióba az alatta levő réteggel, de jól tapadjon rá. Arra is ügyelni kell a festék kiválasztásánál, hogy milyen fedőanyagok bevonására alkalmas, mert egyes típusúak pl. csak néhány cserépfajtánál használhatók.

A tetők külső bevonására a vízzel hígítható festékek a legalkalmasabbak, mert ezeket könnyű résmentesen eldolgozni, és kiválóan ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleti változásoknak. Felkent rétegük általában két rétegben hatásos, rugalmasságuk miatt nem repedezik meg a bevonatuk. Az oldószer hiánya miatt pedig nincs is kellemetlen szaguk. A színválasztékuk sem lényegtelen, mivel ma már a ház tetejének színét többnyire a homlokzattal szokás összehangolni. Ilyen esetekben a megszokott barna, zöld vagy szürke színeken túl további színekre is szükség lehet.

A tetőfestékek választékában többnyire az akrilok a gyakoribbak. Rugalmasságuk, tapadásuk, UV állóságuk kiváló, és még pala vagy fémtetők átvonására is alkalmasak. E festékeknél különböző adalékanyagok hozzáadásával adott típusra jellemző tulajdonságok is megváltoztathatók. Hátrányuk, hogy sokba kerülnek.
A legújabb fejlesztések eredményei a gumi festékek, amelyek az akril-félékhez hasonlóak. Ezek is alkalmasak pala és fémtetők felújítására egyaránt, és a széles színválasztékuk mellett több előnyös tulajdonságuk is van. Nagyon jó a hőállóságuk, és nem fakulnak ki az UV sugárzás hatására. Rétegük tökéletesen víztaszító, és a tapadásuk is rendkívül jó. A rugalmasságuk is kiváló, így a jelentős hőmérsékletváltozásokat is jól elviselik, és e mellett még korróziógátló hatással is rendelkeznek.

Külön csoportba tartoznak az ún. nanotechnikai tetőfestékek. Ezek rétege parányi üvegkerámia golyókat tartalmaznak, és ennek következtében a beeső hősugárzás visszaverődik a felületükről. A golyócskákat megkötő anyag pedig képes a reggelenként keletkező párát magába szívni, majd a napsütés hatására kitáguló pórusokon keresztül fokozatosan elpárologtatja azt. A párolgási hőelvonás jelentősen hűti a tető felületét vagy a homlokzatot. A kerámia gömbök pedig a hősugárzás 80-85%-át visszaverik, így az nem jut el a tető anyagáig, és nem melegíti azt. A mérések alapján egy tető utólagos hővisszaverő festékkel történő festésével akár 5-6 fokkal csökkenthető a padlástéri szobák hőmérséklete. Ha ilyen mértékű hőmérséklet csökkenés elég, akkor nem lesz szükség utólag beépített klíma berendezésre.

A korszerű és alig 0,3 tized vastagságú festékrétegek között van, amelyik több színben is választható, mások csak fémesen ezüst vagy fehér bevonatot képeznek a tetőn. Ez utóbbiak hővisszaverő képessége jobb, mint a színes nanofesték változatoké. A tetőfestékekkel 20-25 fokos hőmérsékleten lehet a legjobban dolgozni, a páratartalom mértéke sem legyen magasabb 75 %-nál. A kicsit hűvösebb, felhős idő e munkára a legalkalmasabb, mert nem kell a festéket olyan gyakran hígítani, és a bevonatok száradási ideje is ideális lesz. Erre a munkára ezért nagyon alkalmas a tavaszi-, vagy őszi időszak.

A hőpajzs eredete

A festékszerűen alkalmazható „hőpajzs” már 25 éve ismert és gyakran alkalmazott bevonat, amely a legkülönbözőbb felületekre felhordható, és színezhető is. Eredetileg a NASA fejlesztette ki az űrsiklók külső felületének védelmére. E bevonattal sikerült elérni, hogy a légkörbe lépő űrhajó burkolatának a felmelegedését lecsökkentsék, ami sikeresen védte meg az űrsikló belsejét a túlzott felmelegedéstől. Ez a hőpajzs – a mai nanofestékekhez hasonlóan – nagy kötődésű anyagba ágyazott és belül üreges üvegkerámia golyócskákból álló bevonatot ad. A kerámia golyók csupán 10-120 mikron átmérőjűek, és maga a réteg is csak kb. 0,3 mm vastagságú.


Ennek a technológiának „rokonai” a ma is használatos nanotechnikai hővisszaverő festékek és egyéb bevonatok, amelyek már színezhetők is. Az ilyen irányú fejlesztéseknek köszönhetően jött létre a Pardue Egyetem által kidolgozott szuper fehér festék is, amely a napsugárzás 98,1 %-át is képes visszaverni, és ma ez a legfehérebbként ismert bevonat. Gyakorlati haszna, hogy pl. egy 100 négyzetméter felületű tető befestésével annyi hőt képes visszaverni, hogy feleslegesé válnak a központi légkondicionáló berendezések. A fehér tetőket már ez előtt is több nagyvárosban alkalmazták, csak ezek közel sem voltak ilyen hatékonyak. New Yorkban már 929 000 m2-nyi tetőt festettek fehérre, és Kalifornia államban az újonnan épített házakon javasolt a fehér tető alkalmazása.

Tekintettel a klímaváltozás várható hatásaira, az energia felhasználásának jobb kihasználása érdekében itthon is hasznos lenne a szemléletváltás, és a nanotechnológiai tetőfestékek gyakoribb alkalmazása.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőfelújítás gazdaságosan

Nincs még egy olyan része az épületnek, mely annyira ki van téve az időjárásnak, mint a tető. Az épülettulajdonosok gyakran alulértékelik a komplett felújítás szükségességét, pedig egy jól...


Tudjuk, mi történik a fejünk felett?

A háza tetőzetét gazdaságosan, tartós és minőségi módon felújíthatja