Allergia ellen klímával, légtisztítóval

2021-11-13 08:23:10 | Módosítva: 2021-11-13 08:27:27

A pollen szezon ugyan már a nyár elején kezdődik, de sajnos ősszel sem ér véget. Július végétől – augusztus elejétől kezdődően már számítani lehet arra, hogy a parlagfű pollenek is megjelennek a levegőben. Ezzel egy időben pedig fokozatosan erősödnek a parlagfű allergia tünetei. Kedvencünk még ilyenkor – szeptemberben – is ontja virágporát, ami már szinte népbetegséget okoz.


Egyszerű praktikákkal

A pollenek által okozott bőrtünetek gyermekeken és felnőtteken egyaránt megjelenhetnek. Pollenszezonban, főként a ruhával nem fedett területeken tapasztalható az ekcémás tünetek fokozódása: az arcon, nyakon, dekoltázson és a kézfejeken. És persze a jól ismert orrfolyás, köhögés, viszketés, könnyezés.

A pollenallergia ellen védekezhetünk orvosi módszerekkel, illetve szokásaink, öltözködésünk, tartózkodási helyünk gondos megválasztásával. A viszketés csökkentésére antihisztamin tartalmú tabletta, az ekcémás plakkokra zsírozó kenőcsök, rövid ideig szteroid tartalmú kenőcsök javasoltak.

Szokásainkon is érdemes változtatni a kritikus időszakokban, ha érzékenyek vagyunk a virágporokra. Magas pollenkoncentráció esetén minimalizáljuk a szabadban töltött időt. Nyaraláshoz érdemes pollenmentes helyszínt választanunk: ez főként hegyekben vagy tengerparton oldható meg.

Különösen hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás. A pollenek a hajban megtapadva egész nap, de a párnára jutva éjszaka is irritálhatják a bőrt. Az öltözködésre is érdemes figyelni. Részesítsük előnyben a kényelmes, pamutból készült darabokat, a műszálak ugyanis irritálnak, a melegben a fokozott verejtékezés pedig tovább rontja a tüneteket.

A pollenszezon végén a szezonális allergiától szenvedők már fellélegezhetnek. Sokan vannak azonban, akik számára az allergiaszezon ősszel sem ér véget. A nyugati típusú társadalmakban a zárt térben eltöltött időarány elérheti a 95 százalékot, így különösen fontos, hogy az otthonokban, munkahelyeken megfelelő minőségű levegőt lélegezzünk be. Figyeljük a lakóhelyünkre vonatkozó pollenjelentést, ne maradjunk sokáig a szabadban a virágzás ideje alatt! A zápor utáni időszak kíméletes az allergiások számára, hiszen az eső megtisztítja a levegőt a pollenektől.


Csak akkor szellőztessünk, amikor kevesebb a pollen mennyisége a levegőben: városokban reggel 6 és 8 között, vidéken este 7 és éjfél között. Amennyiben lehetséges, próbáljuk meg pollenmentesen tartani hálószobát. Az ablakokra szerelhető pollenszűrő háló a levegőben lévő szemcsék legalább 85 százalékát megszűri. Hagyjuk az egész nap viselt ruhánkat a hálószobán kívül, és lefekvés előtt mossunk hajat. Ne tartsunk virágzó növényeket a hálószobában. Száműzzünk minden olyan növényt lakásából a kertbe, melyek a szénanáthát még elviselhetetlenebbé teszik. A pollenallergiások ne maguk vágják a füvet kertjükben, de ne is hagyják elburjánzani a növényzetet.

Említettük, hogy lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban, amikor sok a pollen a levegőben. Ha azonban ablakon keresztül szellőztetünk, akkor rengeteg pollen kerül a friss levegővel együtt a lakásba. Ha nem szellőztetünk eleget, akkor más, egészségre káros anyagok feldúsulásával kell számolni. Mindezekre csak a szabályozott gépi szellőztetés tud komplex megoldást nyújtani.

Gépi szellőzés esetén a pollenek egyszerűen szűrhetők. A lakásban friss levegő lesz, pollenek nélkül. A szellőztető rendszer különböző lehetőségeket ad pollenszűrő elhelyezésére. Az egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztető gépek olcsóbb és népesebb csoportját jelentő egyventilátoros-kerámiabetétes típusok nem láthatók el pollenszűrővel. Ennek az az oka, hogy ezekbe olyan ún. axiális ventilátorokat szerelnek, amik olcsók ugyan, de minimális légellenállást képesek csak legyőzni. Az ilyen gépekbe helyezhető szűrő csak durvább szűrő (általában G4 finomságú), polleneket nem szűr.

Pollenszűrő a kétventilátoros típusokba szerelhetők, mert ezek radiál ventilátorokkal vannak ellátva, ezeknek nem okoz problémát egy erős szövetű pollenszűrő. A hővisszanyerő gép szempontjából a pollenszűrők extra légellenállást jelentenek. Érdemes a megnövekedett szűrő ellenállással már a tervezés fázisában kalkulálni.

Kaphatók olyan berendezések, amelyek szagokat semlegesítenek, baktériumokat ölnek és polleneket szűrnek ki a levegőből, ezek a légtisztító gépek. Az ilyen gépek bizonyos esetekben nagy segítséget jelentenek a pollenallergiásoknak. Ezek azonban nem levegőztető rendszerek, nem helyettesítik az utóbbit. A légtisztító szűri a lakás levegőjét, és összegyűjti a polleneket, porszemeket és minden lebegő anyagot. Ablaknyitással viszont újabb pollen és por jut a szobába. Ezzel szemben a hővisszanyerős szellőztető nem engedi a lakásba jutni a polleneket. A friss levegőt ablaknyitás és pollenek nélkül biztosítja.


A légtisztító megöli a lakásban elszaporodott baktériumokat és vírusokat, a hővisszanyerős szellőztető viszont megakadályozza a magas páratartalom kialakulását, ami a melegágya a baktériumok és vírusok elszaporodásának. A belső rossz levegőt folyamatosan elszívja, helyére friss külső levegőt juttat. A lakásban feldúsuló CO2-vel a légtisztító nem tud mit kezdeni. A széndioxid szint magasra szökik, és jelentkeznek a kellemetlen tünetek. A szellőztető rendszer a lakásban felhalmozódó széndioxidod folyamatosan elszívja, helyére friss külső levegőt juttat.

A szellőztető rendszer a lakásban felhalmozódó párát is folyamatosan elszívja, helyére normál páratartalmú levegőt juttat. Mivel a pára nem marad a lakásban, a penész sem tud kialakulni! Lakásunkban szinte biztosan él több-kevesebb atka. Ha ezek elszaporodnak, és ha a lakás szellőzése nem kellően megoldott, akkor a poratka levegőbe került száradt, széttöredezett ürüléke allergén reakciókat válthat ki az arra érzékenyekből. A poratkák szaporodása nagymértékben függ a lakás páratartalmától. Ha a lakás párás, akkor a poratkák jól érzik magukat. Ezért is különösen fontos a megfelelő gépi automatizált szellőztetés, az ötletszerű ablaknyitogatás helyett. A gépi szellőzés nem engedi a pára felhalmozódását, ezzel elejét veszi a penészgomba, a poratka és más vírusok, baktériumok elszaporodásának.

A zárt tér légterében – szabályozott szellőző rendszer hiányában – nagy koncentrációban keringenek pollennek. A tüneteket kiváltó okok elleni védekezés legfontosabb része a kitettség csökkentése, ennek érdekében a pollen koncentrációt minimalizálni lehet. Említettük már, hogy a rendszeres szellőztetés önmagában nem megoldás, sőt sokszor ronthat a helyzeten, hiszen éppen ilyenkor kerülhet pollennel telített levegő a lakásokba és a házakba. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet bevetni a jobb beltéri levegőminőséget támogató klímaberendezéseket.

Azért, hogy az ilyen klímaberendezések valóban hasznosak legyenek, elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. Ennek egyik oka a megfelelő légáram biztosítása, ami nagyban befolyásolja a berendezés hatásos működését. Emellett a légúti megbetegedések elkerülése érdekében a penészgombák megjelenése miatt szezon előtt és után is javasolt a tisztítás.

Bizonyos klímákban van automata tisztítás funkció, ami megakadályozza a hőcserélőn a gombák szaporodását, úgy, hogy a hőcserélő nedves felületét légáram segítségével kiszárítja. A Panasonic által fejlesztett technológia pl. nem egy hagyományos szűrőt használ, hanem egy titánium generátort, amely esetében nem szükséges a karbantartás.

A karbantartás és a rendszeres tisztítás mellőzése más klímakészülékeknél viszont hozzájárulhat légúti betegségek, többek között az asztma kialakulásához. A tisztítást érdemes szakemberre bízni, ugyanis a megfelelő vegyi anyagok csak szakcégek által beszerezhetőek a kiskereskedelemben, ezen kívül a vegyszer pontos mennyiségének, a felhordás helyének és a hatás időtartamának meghatározása is megfelelő szaktudást igényel.

Amennyiben a klímaberendezés tulajdonosa amellett dönt, hogy saját kezűleg oldja meg a karbantartást, elsősorban a kivehető szűrőt kell 2-3 hetente vízsugárral, vegyszerek nélkül tisztí­tania. Ilyenkor fontos a mechanikai tisztító eszközök (pl. kefe vagy szivacs) mellőzése. A szűrő kiszerelését egyszerűen a beltéri egység előlapjának felhajtásával lehet megoldani, az alatta lévő szűrőket pedig kihúzni.

Érdemes azonban figyelni arra, hogy a szűrő sérülékeny, a pótlása idő és pénzigényes, ezért érdemes nagyon körültekintően eljárni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A klíma jegesedése és leolvasztása

A fűtésre használt klímák kültéri egységei, az időjárás függvényében, hol jobban, hol kevésbé jegesednek. A fűtési üzemet ciklikusan megszakító, automatikus leolvasztás hivatott kezelni ezt az...


Nyári klímakarbantartás

A klíma berendezések esetében nagyon fontos a készülékek rendszeres karbantartása. Ez befolyásolja a készülékek élettartalmát, s az üzemeltetés költségeit. A garancia időtartama alatt, a...