Óvintézkedések a viharral szemben

2019-07-27 20:56:02 | Módosítva: 2019-07-27 21:00:24

A tavasszal, nyáron a szeles, esős viharok szakaszába lépünk, amikor egyre gyakrabban csörög a biztosítóknál a telefon. Legtöbben megrongálódott tetőt, ledőlt kéményeket, kidőlt fák okozta károkat, betört ablakokat jelentünk ilyenkor, de sajnos előfordul, hogy valakinek szó szerint elviszi a vihar a feje fölül a házat. Hatalmas segítség, hogy lakásbiztosításunk révén az anyagi támogatást megkapjuk, de ha felkészültek vagyunk, kis szerencsével el is kerülhetjük a károkat, minden komplikációjukkal együtt!


Előzzünk meg annyi bajt, amennyit tudunk. Ha tehetjük, parkoljunk fedett helyen. Ha nem áll módunkban garázsban tárolni autónkat, vihar esetén fához közel semmiképp ne hagyjuk! A letört ágak, esetleg cserépdarabok vagy a szél által felkapott kavicsok csúnya károkat okozhatnak gépjárművünkön.


Érdemes tisztában lennünk az udvarunkban és a házunk körül lévő, főként öreg és nagy fák állapotával – egészségesek vagy korhadtak netán? Van rajtuk olyan ág, ami könnyebben letörhet? Egy erős szélvihar gyökerestől is képes kicsavarni egy fát, hát még ha az alig kapaszkodik a talajba. Az egyértelműen veszélyesnek nyilvánított fáinkat bölcsebb kivágatni, minthogy értékeinkre dőljenek, ha pedig egy köztulajdonban lévő korhadó fa fenyegeti az utcában lévő ingatlanokat, kérjük a helyi illetékesek segítségét.

Ha családi házban lakunk, a cserepekkel hasonló a helyzet – természetesen nem szükséges ellenőriznünk minden egyes darabot a tetőn, de azokat, amik szintén veszélyes helyre eshetnek vihar esetén (pl. járda, kutyaól, üveg) érdemes tavasz elején megnézni, stabilak-e, hiszen így csökkentjük akár a személyi sérülés kockázatát is.

A nyitva felejtett ablakok, vagy kint hagyott kerti bútorok is gyakran szenvednek sérüléseket az erős szélmozgás miatt. A betörött ablakok és ajtóüvegek pótlása manapság már egyáltalán nem olcsó mulatság, ám a biztosító ezt fedezi. A kerti bútorokat, terjedelmesebb cserepes virágokat, vagy más értékesebb használati tárgyat is jobb a várható viharok előtt szélvédett helyre tenni. Ezzel a károsodásuk elkerülhető és maguk sem okozhatnak károkat, vagy személyi sérüléseket.


A zivatarok idején a villámok az elektromos hálózatban keletkező túlfeszültség miatt tönkre teheti a televíziót a laptopot vagy a konyhai gépeket. Ezek pótlása, javítása is jelentős tétel lehet. Ez ellen a legalapvetőbb védekezés a bevált villámhárító, ám e mellett érdemes, az elektronikus készülékeket túlfeszültség védelemmel, túláram védelemmel is óvni az e célra kapható konnektorokkal, elektromos elosztókkal. A veszélyeztetett készülékeket vihar előtt célszerű áramtalanítani.

Az okostelefonokon, számítógépeken ma már bárki meglehetősen pontosan nyomon követheti egy zivatar érkezését a saját lakóterületére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat és más időjárás előrejelző cégek alkalmazásai is órára, sokszor percre megmutatják, mikor kell különösen vigyáznunk; a radarképek, radarvideók, felhő és szél térképek pontos adatokat szolgáltatnak. Ha komoly veszélyt jeleznek, akkor érdemes előre megtenni az óvintézkedéseket.

Károk a vihar után – most mi tévők legyünk?

Először is rögzítsük fényképeken az állapotot, majd, ha lehetséges, kezdjük el a további károk megelőzését: például, ha víz alá kerül vagy folyamatosan ázik egy helyiség, ahol bútorok és különféle értékek vannak, haladéktalanul el kell kezdeni a kiürítést. Attól ugyanis, hogy még napokig áznak értékeink, nem lesz több a kártérítési összeg. Sőt! A biztosítók az elbíráláskor azt is vizsgálják, mennyire volt együttműködő az ügyfél, s megpróbálta-e megelőzni a további értékcsökkenést. Rögtön ezután, vagy ezzel párhuzamosan jelentsük kárunkat a biztosító felé. Fontos tudnunk, hogy az észleléstől számítva 2 munkanap áll rendelkezésünkre, hogy ezt megtegyük. Ha ezt elmulasztjuk, a biztosító meg is tagadhatja a kifizetést.


A folyamat következő lépése a helyszíni szemle lesz, amire a kárfelmérőknek 5 napjuk van – ezért is különösen fontos az észlelési állapot fotókon való rögzítése, hiszen ez idő alatt is történhetnek a kár felmérését befolyásoló események.

Egy káresetnél hamar rájövünk, mennyire hasznos lakásbiztosításunk megléte, hiszen nélküle magunkra maradunk a bajban, akkor is, ha több százezer vagy millió forintos kárunk keletkezett. A viharkárokra a lakásbiztosítások fedezetet nyújtanak, megkötésük pedig egyszerű és kényelmes, hiszen otthonról, akár kanapénk kényelméből is megtehetjük.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A klíma jegesedése és leolvasztása

A fűtésre használt klímák kültéri egységei, az időjárás függvényében, hol jobban, hol kevésbé jegesednek. A fűtési üzemet ciklikusan megszakító, automatikus leolvasztás hivatott kezelni ezt az...


Veszélyes fák: a fák jogai és kötelességei

Az elsőre viccesnek tűnő címnek van valóságalapja: jogszabály védi a fákat – tehát vannak jogaik. Ám nem lehetnek veszélyesek, így ha e kötelességüknek nem tesznek eleget, a törvény szigora és a...