Nyomkövetők: Smart Tag, Air Tag

2023-06-05 19:01:27 | Módosítva: 2023-06-05 19:12:08

Nyomkövetőkről, illetve nyomkövetési lehetőségekről korábban is írtunk már. Ne titkos-ügynöki feladatokra tessék gondolni, hanem olyan megoldásokra, aminek segítségével meghatározhatjuk elkalandozott kutyánk helyzetét, biztonságban érezhetjük gyermekünket, vagy éppen a gépkocsinkat követhetjük, ha ellopnák.


Az eddigi – és jelenleg is általánosan alkalmazott – módszerhez szükség van egy GPS-szel rendelkező készülékre, és egy másik eszközre, ami a GPS koordinátákat eljuttatja a szükséges helyre, például a telefonunkra. Egy okostelefonban ez a kettő együtt van, a GPS ma már ebben a kategóriában általános, és rendszerint az is, hogy a készülék rajta van a net hálózaton, így mondjuk, elveszett telefonunkat keresni tudjuk, vagy gyermekünk telefonjának megosztott pozícióját távolból láthatjuk. Egy klasszikus nyomkövetőnél ezt úgy oldják még meg, hogy a „trackerben” nem csak GPS van, hanem egy SIM kártya is – előfizetéssel vagy feltöltős kártyaként –, ami a készüléket a net hálózatra helyezi, és pl. pozícióját távolról is kereshetővé teszi. Tehát van GPS, és van egy hálózati készülék, aminek természetesen energiafogyasztása is van, akkumulátorát tölteni kell, és egy aktív SIM kártyát kell hordoznia.

Ehhez képest a Samsung és az Apple által gyártott, és viszonylag olcsón árult kis nyomkövetőkben nincs SIM kártya, tápforrásként is csak egy gombelem, amivel akár egy évig is üzemel, és természetesen van egy GPS vevő. Elsőre úgy viszonyultunk hozzá, hogy ilyen pedig nincs, mert a gombnyi kis eszközben ugyan van bluetooth, de az csak pár méter távolságból kapcsolódik a telefonunkhoz. Ha messzebbre kerülünk a készüléktől, akkor erre már esély sincs. De mégis van!

A két nagy gyártó úgy oldotta meg a feladatot, hogy a Tag-nek nem feltétlenül a saját telefonunkra kell kapcsolódnia, megtalálja a hozzá közel kerülő bármilyen telefont – az Apple esetében iPhone-t, a Samsung esetében bármelyik Galaxi készüléket –, arra bluetooth-szal rákapcsolódik, és rajta keresztül eljuttatja a helykoordinátákat hozzánk, az anyakészülékünkhöz. A Tag-hez közel kerülő mobil tulajdonosa természetesen nem tudja, nem érzékeli, hogy a telefonja most egy információt küldött fel a világhálóra, nincs is vele dolga, önkéntelenül baráti szívességet tesz. Hogy a készülékek helymeghatározási pontosságát tovább növeljék, az Apple és az újabb Samsung Tag-ek már nem csak bluetooth, tudnak használni, hanem ún. UWB (ultra szélessávú ) technológiát is. Az UWB olyan, mint egy radar: igen pontos helymeghatározást és egy sor rendszerhez biztonságos hozzáférést ígér. A wifihez és a bluetooth-hoz hasonló, alapvetően abban különbözik, hogy nagyon magas frekvencián működik, folyamatosan pásztázza a környezetét, és a lézersugárhoz hasonlóan pontosan feltérképezi az ott található objektumokat. Az UWB adó többmilliárd impulzust küld szét egy széles frekvenciatartományban, a megfelelő vevő pedig adatokká alakítja át az impulzusokat. Rendkívül kevés energiát fogyaszt, és a nagy sávszélessége (500 MHz). Ideális rengeteg adat átvitelére egy gazdagépről más eszközökre körülbelül 10 méteres távolságon belül. Ehhez viszont az szükséges, hogy a vevő oldali mobilnak ismernie kell az UWB technológiát. Az Apple újabb készülékeiben ez megvan, a Samsungnál pedig úgy az S21-től felfelé. A pusztán bluetooth technológiát használva viszont bármelyik Samsung telefonnal működik a nyomkövető, amelyik ismeri a Smart Things alkalmazást, legfeljebb nem olyan pontos.Ha a helymeghatározási lánc működik, akkor a mobilunkon egy térképen jelenik meg a Tag, illetve a tárgy, személy, kutya stb., ami a Tag-et viseli. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a nyomkövetővel bluetooth hatótávolságban vagyunk, akkor folyamatos és pontos az információ. Ez hasznos lehet akkor, ha elveszett tárgyat – kulcscsomót, táskát stb. – szeretnénk megtalálni a lakáson belül. Ez talán kevésbé izgalmas, hiszen ilyen eszközök régóta vannak már.

Sokkal érdekesebb a távoli keresés, ami csak akkor működik, ha a Tag talál egy közvetítő mobilt a hatótávolságán belül. (Hogy egészen pontosak legyünk, nem a Tag pozícióját kapjuk meg ilyenkor, hanem a közelében lévő, és a jelet továbbító mobil készülékét.) Általában elég, ha elmegy egy megfelelő készülék a közelében, ami persze attól is függ, hogy hol van a keresett eszköz. Ha a kulcscsomót – rajta a Smart Tag-gel az erdő mélyén hagytuk el, akkor esély sincs erre. Ha esetleg ellopott gépkocsink egy forgalmas parkolóban, utcán áll valahol, akkor már jó eséllyel egy nap többször is kapunk helymeghatározást egy közvetítő mobiltól. Így van esélyünk az autó megtalálására. Egy folyamatosan mozgó kutya fellelése már nehezebb, de azért a környéket előbb-utóbb be tudjuk azonosítani.Szóval nem tökéletes, de nem is haszontalan egy ilyen készülék, ami 10 ezer forint körüli áron megvásárolható, és attól kezdve csak évente kb. egyszer elemet kell cserélni benne. A nyomkövető funkción kívül a Samsung és az Aplle készüléke még sok mást is tud – okosotthonos vezérlések, kapcsolók működtetése stb. – ezekre most nem tértünk ki, de később talán visszatérünk rá.

Samsung Smart tag

Samsung kiegészítőjénél több funkciót kapunk. Dupla gombnyomással például meg tudjuk csörgetni a hozzákapcsolt telefont, tehát nem csak a telefonnal kereshetjük meg a Tag-et, hanem a Tag-gel is a telefont, ami amúgy sokszor jól jöhet. Az egyszeri és a folyamatos nyomáshoz pedig különféle funkciókat kapcsolhatunk, amelyek egytől egyig feltételezik, hogy rendelkezünk olyan okos kütyükkel, amelyek részei a SmartThings ökoszisztémának: kapcsolgathatunk lámpákat, küldhetünk értesítést előre beállított személyeknek, vagy akár az okosotthonunkhoz kapcsolt kamera képét és továbbíthatjuk.

Apple Air Tag

Az Apple készülékével ha mondjuk a buszon felejtjük a táskánkat, benne az AirTag-el, ebben az esetben használhatjuk az elveszett mód elnevezésű menüpontot, amelyet csak azon AirTag-eknél tudunk aktiválni, amelyek nincsenek a közelünkben. Két adatot kell csak megadnunk, a telefonszámunkat és egy üzenetet, hogy kérjük; hívjon fel minket a szerencsés megtaláló. Nem csak az iPhone-ok játszanak, bármilyen NFC-képes eszközzel le lehet olvasni egy AirTaget, aminek folyományaként a megtaláló egy weboldalra kerül, ahol elolvashatja az üzenetünket és a telefonszámunkat, így kapcsolatba léphet velünk. Persze amennyiben az AirTag közelébe kerül egy UWB-s iPhone készülék, akkor az alkalmazás egyből küld egy értesítést, és a hozzávetőleges pozíció is megjelenik a térképen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Személy- és vagyonvédelem nyomkövetővel

A GPS nyomkövetők ma már bárki számára – viszonylag olcsó áron – elérhetők, és a személy- és vagyonvédelem olyan fokát valósítják meg, ami pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Személyek,...


Nyomkövetők

Minden eszköz használható rendeltetésének megfelelően, és attól eltérően is, lehet hasznos segítség, de vissza is lehet élni vele. Igaz ez a fegyvertől a mobiltelefonig, az autótól aszámítógépig...