Nyomkövetők

2015-01-12 09:25:17 | Módosítva: 2015-01-12 09:58:25

Minden eszköz használható rendeltetésének megfelelően, és attól eltérően is, lehet hasznos segítség, de vissza is lehet élni vele. Igaz ez a fegyvertől a mobiltelefonig, az autótól a számítógépig mindenre, és igaz a GPS alapú nyomkövetőkre is. Hányan estek már kétségbe attól, hogy nem találták autójukat, kerékpárjukat, pláne gyermeküket vagy idős, segítségre szoruló hozzátartozójukat. Erre a problémára fejlesztették ki a különböző nyomkövető eszközöket, illetve okostelefonos alkalmazásokat.


Az elv mindig ugyanaz; az eszközben lévő GPS meghatározza az eszköz pontos helyét, és arról valamilyen módon értesítést küld a felhasználónak. Legáltalánosabban úgy, hogy a szerkezetben van egy telefonos SIM kártya is, aminek segítségével SMS-ben küldi a szükséges adatokat.

A legegyszerűbb ilyen kis eszközök 10-20 ezer forint körüli áron beszerezhetők, és bármilyen SIM kártyával – akár egy fix díjas kártyával is – üzembe helyezhetők. A készülékben lévő kártyához természetesen telefonszám is tartozik, és ha mobil készülékünkről felhívjuk az adott számot, akkor az SMS-ben visszaküldi a GPS koordinátákat. Telefonunk, számítógépünk ez alapján rögtön a térképre helyezi számunkra a keresett tárgyat, személyt, illetve a nyomkövető helyét. E készüléket elhelyezhetjük gépkocsinkban, biciklink szerszámtartójában, de lehet gyermekünk iskolatáskájában vagy a dédi táskájában is.

Pánik riasztás, körzet elhagyás

A készülék helyének pontos lekérésén felül plusz szolgáltatásokat is kaphatunk. A nyomkövetőn van pánikgomb, amelynek megnyomásával már küldi is a pozícióját, és jelzi, hogy valami gond van. Egyes eszközökön mikrofon is van, ami távolról bekapcsolható, és belehallgatható a nyomkövető környezetébe. Beállíthatjuk azt is, hogy időközönként automatikusan küldje a pozícióját, és nagyon hasznos lehet az a funkció is, aminek bekapcsolásakor a nyomkövető akkor küldi az SMS-t és a GPS koordinátákat, ha a készülék egy előre meghatározott területet elhagy – pl. eltulajdonították leparkolt gépkocsinkat.

A nyomkövető lehet speciális formájú, funkciójú is, nem csak egy gyufásdoboznyi skatulya. Lehet karóra, ami még az időt is mutatja, és akár telefonálást is lehet indítani róla, de lehet egy nyakörvbe épített is, amit kedvencünk nyakára erősítünk fel.

Egy SIM kártyás nyomkövető működhet úgy, hogy nincs előfizetési díja, csak a kártyának; fix díjas vagy havidíjas. Az üzemeltetési költség az SMS-eknek a díjából adódik. Sok cég foglalkozik azzal, hogy ilyen nyomkövető szolgáltatást nyújt, ilyenkor a készülékben az ő SIM kártyája van, és a felhasználó neki fizet havidíjat – 1-2 ezer forint körül.

A nyomkövető készüléket be lehet fixen építeni az autóba – egy rejtett helyre -, de lehet egyszerűen csak berakna, pl. a kesztyűtartóba. A fix beépítésnek több előnye van, pl. nincs gond a tápellátásával, és nem lehet egy perc alatt kidobni a járműből. Fuvarozó cégek flottakövetésre ezt a megoldást használják; ezen keresztül járműveik mozgását folyamatosan követhetik. Flottakövető szolgáltatása a hazai mobil szolgáltatóknak is van, ehhez már külön eszközre sincs szükség, ha a gépjármű vezetőknél ott van a GPS-szel ellátott okostelefon. Ez ugyanúgy adja a készülék pozícióját, mint a speciális nyomkövető.

Okostelefon mindenre

Ezzel már át is kalandoztunk az okostelefonok világába, hiszen az Androidos és iOS-es készülékekhez természetesen alkalmazások tömkelegét lehet letölteni, illetve megvásárolni, ami hasonló célokat szolgál. Nagyon is kézenfekvő, hiszen ezekben a készülékekben adott a GPS és a SIM kártya is. A program áruházakban (Google Play, iTunes) a „tracker” programokat kell keresni, csak néhány példa: Footprint, MSPY, a különböző „parental control” programok. Vannak magyar fejlesztések is – pl. a „Hola” család, amely mögött magyar szolgáltató cég is van.

Mindenféle külön alkalmazás nélkül is van mód saját Androidos, GPS-es telefonunk pozíciójának beazonosítására, ehhez a közös platform a Gmail Account-unk (Gmail-es cím és felhasználónév). Az Andriod eszközkezelő bármelyik böngésző programból elérhető, és ha Gmail-os Account-unkkal belépünk, akkor megmutatja Androidos készülékünk, vagy akárhány készülékünk pozícióját. A nyomkövetéshez tehát csak egy működőképes mobiltelefon kell, akciókban vagy használtan 10-15 ezer forintért már kapható, és csak egy fix díjas SIM kártyát kell tenni bele.


Nyomonkövetés számítógépen vagy okostelefonon


Android-os készülék pozíciója követhető az Android eszközkezelő felületén


Gyufásskatulya méretű GPS nyomkövető…


Akár állandóan gyermekünk iskolatáskájában lehetVagy gépkocsinkon lehet elrejtveGPS nyomkövető karórákból széles a választék


Nyomkövetős nyakörv segítségével könnyen megtalálhatjuk az elkóborolt jószágot


A GPS flottakövetést a fuvarozó cégek számára nyújtják a szolgáltatók

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lívia Fekete avatarja

Lívia Fekete         Nyomkövetés

Jó kis összefoglalás! :) Köszi! Ajánlok egy további cikket a témában, itt a tracker típusokról lehet olvasni: http://hello.inetrack.hu/t/tracker-tipusok-hasznalatuk/89

Kapunyitás felhővel

A kertkapuk, garázskapuk már eddig is gombnyomásra működtek otthonainkban, kényelmet biztosítva a mindennapokban. Okostelefonos irányítással még több kényelmet és biztonságot kapunk.


Villámgyors mobil hálózat

Az LTE rövidítés az angol Long Term Evolution kifejezésből származik, és egy olyan új rádiós technológiát jelöl, amely teljesen IP-alapú, kis késleltetésű, nagyon gyors adatátvitelt biztosít...