Csempematrica

2023-06-16 19:07:41 | Módosítva: 2023-06-16 19:12:04

Egy konyha, fürdőszoba megújításánál – ha nem akarunk nagy rombolással és kosszal járó új burkolatot a régi helyett –, akkor jó választás lehet az öntapadós csempematrica vagy más néven dekormatrica. Öntapadós felületének köszönhetően egyszerűen felragasztható a régi burkolatra, és még speciális eszközökre sincs szükség, csupán olyanokra, amik egy háztartásban amúgy is megvannak.


Saját kezű burkolatfelújítás kosz nélkül

A csempematrica valójában öntapadós tapéta lapokat jelent, amelyeket a meglévő csempék méretére vághatunk magunknak, de arra is van mód, hogy az árusítás helyén ezt az előre vágást elvégezzék helyettünk. A legtöbb csempematrica PVC-ből készül, amely 80 fokig hőálló, és vízálló. Ezáltal ideálisak a konyhában való használatra, ahol gyakran sok a nedvesség és a hő. Leggyakrabban a régi típusú – hagyományos csempe felfrissítésére alkalmazzák. A csempe teljes felületének eltakarása a cél, de a régi fugák láthatóak maradnak. Ezt akkor érdemes alkalmazni, mikor a fuga állapota még megfelelő. Amennyiben a fuga még jó, csupán elszíneződött – úgy fugafilc segítségével ezen a problémán is könnyen segíthetünk. A csempematricákkal lehet részlegesen is elfedni a csempe felületét, feldobva annak megjelenését. Csempematricaként használhatunk lényegében bármilyen csempemintás öntapadós tapétát is – némi kompromisszummal.

Kaphatók járólapok burkolására alkalmas csempematricák is, bár a nagyobb igénybevételnek kitett helyekre a gyártók nem ajánlják ezt a megoldást. Ennek ellenére azonban sokan használjátok a csempematricát a régi, kopott padlólap elfedésére. Létezik olyan válfaja is a járólap matricáknak, melyek kopásállósága nagyobb, így kevésbé igénybe vett helyeken gondolkozhatunk ilyenekben is.


Felragasztás előtt a csempe felületét alaposan le kell tisztí­tani valamilyen erőteljes tisztítószer vizes oldatával. Mindenképpen savas, lehetőleg foszfor illetve citromsav tartalmú tisztítószert használjunk, mert ezek oldják a legjobban a vízkövet. A szilikon tömítéseket is el kell távolítani, mert ezekre nem tapad a matrica. A fólia felrakása után érdemes a szükséges részeket újra tömí­teni. Szennyezett, zsíros felületre az öntapadós matrica nem fog megfelelően felragadni.

Ha az alap már megfelelő, csak le kell húzni az öntapadós felü­letről a védőfóliát, és ügyesen a helyére kell illeszteni a matricát. A pontos illesztés fontos, a fugákhoz igazodni kell. Az első lépés a csempematrica pozícionálás. A csempematrica hátuljáról eltávolítunk egy kis részt, hogy a felső része ragaszthatóvá váljon, aztán fokozatosan húzzuk ki a védőfóliát a ragasztás mozdulatával párhuzamosan, és a matricát középről jobbra és balra simítsuk a felületre, hogy a fólia alatt ne maradjon buborék. A kisméretű darabokkal könnyű bánni, sokkal könnyebb, mint egy nagy, öntapadós tapétával. Akkor sincs nagy baj, ha hibázunk, mert egy elem visszahúzása, nem okoz nagy gondot, és néhányszor akár meg is ismételhető, amíg eltaláljuk az ideális pozíciót. Ha meg már nem, a hiba egy új elemmel pótolható.

A csempematrica tisztítása, karbantartása nagyjából ugyanabból áll, mint a normál csempéé. Mosószeres viledával, szivaccsal lehetőleg frissen töröljük le a ráfröccsent szennyeződéseket. Dörzsit ne használjunk, és erős marószereket sem. Az éleinél - a fugáknál - sérülékenyebb lehet a fólia, ott óvatosan bánjunk vele.

Ha vigyázunk rá, akkor évekig hibátlan marad, és bár élettartama nem fogja elérni az égetett kerámiáét – 30-40 év –, talán nem is az a cél. Lehet, hogy néhány év múlva új dizájnt álmodunk majd meg a konyhába, fürdőszobába.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokkád beépítése

A fürdőszoba talán leglátványosabb berendezési tárgya a kád. Különösen, ha egyik oldala ívelt felületű. A hagyományos, ún. egyenes kádaknál valamivel helyigényesebbek, kis alapterületű...


Régi pult felújítása csempével

A régi, megkopott felületű laminált munkapultok, asztalok felületét elég nehéz újra cserélni. Sokkal könnyebb, ha a felületüket alapos csiszolást követően csempével fedjük le.