Gépek a tavaszi kertben

2023-06-05 19:47:44 | Módosítva: 2023-06-05 19:50:34

A tavaszi kerti munkákat általában örömmel végzik a kerttulajdonosok. A téli bezártság után jól esik élvezni az erősödő meleget, és persze a kertben is halmozódnak a tennivalók. A munkához pedig jó szerszámokra, szerszámgépekre van szükségünk. Semmiképpen nem becsüljük le a jól bevált kéziszerszámokat, sőt egy kiskertben egy jó ásó, gereblye, kézi kapa hatékonyabb, mint bármilyen gép. És vannak aztán az olyan feladatok, amik a tipikusan gépek számára vannak kitalálva, ott a kézi eszközök nem versenyképesek.


A legelső munkák rendszerint a tavaszi nyesések. Ne feledkezzünk meg a gyümölcsfák és díszfák metszéséről, gondozásáról sem, amit érdemes a fákon áttelelt kártevők és baktériumok, valamint gombák eltávolításával kezdeni, például átdörzsölni drótkefével vagy a menthetetlennek ítélt ágakat levágni a megfelelő helyen.

Most kezdődik a nagy tavaszi – ismétlődő – sövényvágás szezon is, ahol a bokrok, tujasorok és az egyéb térelválasztó cserjés és bokros növények megújulnak. Érdemes egy jó eszközt választani gondozásukhoz. A szezonnyitó sövényvágást ajánlott ilyenkor elvégezni, mivel frissíti sövényünket, és a növekedési üteme biztosan felgyorsul majd. Már jó előre ütemezzük be a munkát nyárra is, tehát tartsuk be, hogy a 8-16 cm hajtásokat már le kell vágnunk. Ősszel zárjuk a szezont szintén egy nagyobb sövényvágással és hagyjuk sövényünket pihenni. Ha lehetséges ilyenkor is vágjuk le a megnövekedett hajtásokat, ami több szempontból is jót tesz a növénynek télire.

A jövő az akkumulátoros kerti gépeké. Igazán nagy területek fűnyírása vagy fűkaszálása eddig elképzelhetetlen volt akkus gépekkel, ez mára már megváltozott. Sőt, nem csak a hálózati gépekével, hanem még a benzinmotorosok teljesítményével is egyenrangú lett egy-egy akkus gép - legyen az favágás, tavaszi fűnyírás vagy sövényvágás. A sövényvágáshoz ma már verhetetlenek az akkus gépek. Nincs vezeték, amit könnyű elvágni az ilyen munkák során, és teljesítményben is megfelelőek már a vezeték nélküli eszközök. Ha a kapacitás kevés lenne, akkor dupla akkuval, akkucserével és a munkával párhuzamos töltéssel szinte korlátlanul kitolhatjuk az effektív munkaidőt. Csak a saját erőnk szab határt ennek, mert a sövényvágót magasban tartani bizony fárasztó lehet.

Az egyre hatékonyabb akkumulátorok és mechanikai fejlesztések lehetővé teszik, hogy környezetbarát módon is nagyobb zöldterületeket lehessen karbantartani, a szomszédokat sem zavaró csendes üzemben. A legtöbb márka létrehozta az akkus gépcsaládját, ahol egy vagy két akku minden kerti- és szerszámgépével kompatibilis. Ugyanaz az akku működik a sövényvágóban, a szegélynyíróban, sőt még a fűnyíróban is – ez utóbbiban esetleg kettő. Érdemes tehát akkumulátoros rendszerben gondolkodni, és egy márka mellett kitartani.

Ne felejtsük a levágott sövény ágakat komposztba tenni, hogy a következő évben tápanyaggá válhasson. Ilyenkor nagyon fontos a komposzt anyagokat felhasználni, hiszen kerti növényeink újrahasznosítják azt, ezáltal megfelelő tápanyaghoz jutnak ismét, és a zöld körforgást segítik, ha gondosan komposztálunk. Ilyenkor a legjobb, ha a tavaszi idő beálltával, amikor már a föld nem fagyos és könnyebb ásni, kertünkbe elkezdjük a munkákat, például ezeket a komposzt anyagokat bedolgozzuk a földbe, amiket ősz végén és télen félretettünk pihenni.

Komposzttá válik a levágott fű nyesedéke is, ha a területen hagyjuk. Ezért is érdemes ilyenkor sűrűbben, egyszerre mindig kevesebbet vágni a gyepből, mert a levágott apró fűszálak szinte eltűnnek a gyep felszíne alatt, hamar kiszáradnak, és bele is mosódnak a talajba, így gyorsan tápanyaggá válnak. Ilyenkor természetesen ne használjuk a fűgyűjtőt.

Gyepápolás időben

Az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve a gyepgondozási munkálatokat csak március utolsó harmadában érdemes megkezdeni! 10° fokos talajhőmérséklet alatt a pázsit nem vesz fel értékelhető mennyiségű tápanyagot. Ha granulátumot szórunk ki, akkor a következő három hét alatt kioldódó hatóanyag egy jó része kárba vész, és az időzített lebomlású tápanyag elcsúszik a szükséglethez képest, ami nem a várt eredményt fogja hozni (semmit vagy gyökérgyengülést).

Ha létechnológián alapuló tápanyagozást végzünk, akkor a megfelelő hasznosuláshoz ugyancsak szükséges a lombon keresztüli felszívódás, ami szintén a 10 fokos hőmérséklethez köthető, de feltétele a napsütés és a megfelelő mennyiségű öntözővíz is. A felszívódó növényvédő-szerek többségének hatásmechanizmusa is hasonló a tápanyagok hasznosulásához.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Igazi fitneszkúra a gyepnek...

Aki rendszeresen nyírja és öntözi a füvét, sokat tett már gyepéért, de még az sem tett meg mindent a szép zöld, egészséges gyepfelületért, aki trágyázással rendszeresen pótolja a nyíráskor...


Május a kertekben

Kertészeti szempontból nézve május az egyik legintenzívebb hónapunk. A tavasz már a vége felé jár, ám a nyári szárazság és nagy forróság még nem ért ide, így ebben a hónapban a legintenzívebb a...