Parafa

2023-06-16 18:49:51 | Módosítva: 2023-06-16 18:56:55

A parafa dugó a minőségi bort tartalmazó palack tartozéka. Rugalmas, jól szigetel, könnyen megmunkálható. Ezen kedvező tulajdonságai miatt jó dugónak, és ezek miatt alkalmas sok más dologra is, akár a lakóterekben is felhasználható...


A háztartásban és a lakberendezésben

A parafa többféle fa kérgét takarja, ezek többéves ágain vagy törzsein keletkező vastag kéreg (más néven „para”), amely lefejthető. Törzsnövényének az indiai és közép-amerikai Hibiscus tiliaceus mályvaféle növényt, a nyugat-indiai Ochroma lagopust, valamint a dél-amerikai Pterocarpus montouchi fajokat tartják. Parát termel továbbá az Erythroxylon suberosum Brazíliában, Európában pedig néhány tölgyféle kérge alkalmas ilyen célokra: Quercus suber, Qu. occidentalis és Qu. pseudosuber, melyek az olasz és spanyol félszigeten élnek. Ezen kívül sok könnyű fát is parafának neveznek, és a parafát pótolják vele. Hazánkban a szilfa, kecskerágó, fodor juhar stb. éle szokott „elparásodni”, de ezekből nem készül parafa. Kereskedelmi használatra elsősorban a paratölgy (Quercus suber) fáját termelik ki. A világ legnagyobb parafatermelője Portugália.

Dugóként ismerik legtöbben

A parafa különösen alkalmas palackokba dugónak, mert rugalmas, ugyanakkor a nedvességet nem engedi át. A világban termelt parafa több mint feléből dugókat készítenek. Mivel nagyon könnyű, horgászúszókhoz és bójákhoz is jó, de használják padlónak, sőt, tűzállósága miatt legújabban a rakétatechnológiában is. Ezen kívül olajban úszó kuplungok lamellájaként használták motorkerékpárokban a hetvenes évekig.

Kedvező tulajdonságai (rugalmasság, hőszigetelés, hangszigetelés, rezgéscsillapítás) a légbuborékszerű sejtecskék rugalmas összekapcsolódásának köszönhetők. A parafa anyag egy köbcentiméterében körülbelül 40 millió ilyen sejt van. A burkolóanyagnak szánt kérget előbb lehántják, majd megőrlik. A megőrölt szemcséket a parafában lévő gyanta mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül is rögzíti egymáshoz, de ragasztókkal ez a kötés még jelentősen javítható, szilárdítható.

A parafa iránti igény a minőségi palackos borokkal nőtt, de a parafaellátás mennyiségi szempontból hullámzó, mert bár a paratölgyek akár több évszázadig élnek, egy-egy fa kérge egy évtizedben csak egyszer takarítható be. A birkát sem lehet állandóan nyírni...

Egy kis borászkodás, hajózás és az őslinóleum

A minőségi dugók drágák, ezért az olcsóbb borokhoz rosszabb minőségű, vagy műanyag dugót használnak. A műanyag dugók nem száradnak ki, és nem zsugorodnak össze, ezért az ilyen üvegeket nem kell oldalt fektetve tárolni, mint a parafa dugós palackokat. A szintetikus dugók eltérő sajátosságai miatt az ilyen üvegbe töltött borokat készíteni is máshogy kell, mert például a kén-dioxid szintjük eltér a parafa dugós borokétól.

A francia borkészítők egészen a 17. század közepéig nem használtak parafa dugót, inkább olajos rongyot tömtek az üveg nyakába. Állítólag a 18. század végén Dom Perignon, egy francia bencés apátság pincemestere zárta le először parafa dugóval habzóboros palackjait. Az ilyen dugók tömegtermelése az ezernyolcszázas években kezdődött.

A 19. század hatvanas éveiben a parafának a lenolajjal vegyített porával vitorlákat próbáltak impregnálni – az eredmény a linóleum feltalálása lett. Ekkor fejlesztették ki az első parafa szigetelő és padlóburkoló lapokat is. Hő- és hangszigetelőként nagyon népszerű lett: a Titanic elsüllyedése után hetekig úsztak az óceán hullámain a szerencsétlenül járt hajó hűtőházának parafa táblái.

A két világháború között a PVC miatt a parafa sokoldalú felhasználása szinte feledésbe merült, és csak a hatvanas években, a természetes anyagok divatjával kezdődött újra.

Így vedlik a parafa

A paratölgy törzsét és vastagabb ágain vastag, rugalmas, puha, szivacsos, könnyű, a vizet át nem eresztő parafa réteg fejlődik. A mintegy három centiméter vastag lemezek-táblák a fáról magától leválnak, majd a pararéteg idővel újra képződik. A termesztett parafa kérgének ennél vastagabb lemezeit a fa 15-25 éves korától mintegy 100-150 éven át 8-10 évenként lefejtik. Az először hántolt para kéreg feldolgozásra még nem alkalmas. A para külső rétege később is csak tüzelőnek, vagy zsindelynek jó.

A tényleges parafa az ez alatti réteg, amit mintegy 5 cm vastag, 1,3 méter hosszú csíkokra vagdalnak, forró vízben áztatják, majd simára lapítják: ennek eredménye a fehér parafa, ami könnyebb és rugalmasabb alapanyagánál. E tulajdonságait megszáradva sem veszti el. Spanyolországban a paradeszkát időnként meg is pörkölik, így kapják a fekete parafát. A paraszén pedig fekete festéknek és fogpornak jó, emellett a fiatal kéregből cserzőanyagot főznek.A parafatermelést általában környezetbarát iparágnak nevezik, és nem csak azért, mert a termék könnyen újra feldolgozható. Spanyolország és Portugália paratölgy erdői – amelyek a világ parafa dugó szükségletének 80 százalékát biztosítják – 42 madárfaj és sok pillangófaj létfontosságú élettere. Olaszországban parafa dugó újrahasznosító kampány is indult, a begyűjtött dugók bioépítkezésben, bútorgyártásban hasznosíthatók újra.

Parafa táblának, parkettának

Irodák, lakások jól kinéző emlékeztető és üzenő táblája a parafatábla. Könnyen rögzíthetők rá iratok, képek. Lehet a kisebbeket falra szerelni, de a nagyobbak térelválasztóként is jól működnek. Parkettának is használható, hiszen nagy előnye, hogy a hidegburkolatokkal ellentétben érintése meleg, megszünteti a hideg padlóburkolat kellemetlen érzetét. Gyerekszobába különösen alkalmas, hiszen a kisgyermekek gyakorta kúsznak, másznak a földön. A parafa padlólapok egymásba illeszthetőek, így könnyen lerakhatók. Általában ezeket speciális felületkezeléssel árusítják, így felülete fényesebb, karcálló, és könnyebben tisztítható. Azonban felépítéséből adódóan figyelni kell arra, hogy nagy terhelést kis felületen ne helyezzünk rá, mert az károsíthatja. Keskeny lábú nagy tömegű bútorokat ezért ne helyezzünk rá közvetlenül, csak a terhet elosztva.Parafa falburkolat

Ha már jól működik a padlón, miért ne működne a falon is? Természetes gyantatartalmának köszönhetően ellenáll a penészgombák károsító hatásának, fékezi a baktériumok szaporodását ezért is kiemelkedően jó falburkolat – amellett, hogy jól néz ki, és jó hangszigetelő tulajdonságú. A parafa falburkoló lapok könnyen rögzíthetők ragasztással a száraz, sima, pormentes falfelületekre. Ehhez kifejezetten parafához kifejlesztett kontakt ragasztót érdemes használni.

Hő- és hangszigetelő tulajdonsága

A natúr parafát, amikor hevítik, akkor az tágul, hasonlóan a pattogatott kukoricához. Ettől megváltoznak a fizikai tulajdonságai, és ezzel együtt nő a hőszigetelő képessége. A parafa lapokat általában kétszeres lakkréteggel fedik, hogy ellenálló képességük javuljon. Ugyancsak az előbb említett feldolgozási folyamatnak köszönhetően a parafa remek zaj- és hangszigetelő anyag. Emiatt gyakran találkozhatunk vele irodák, stúdiók falburkolójaként. Ipari felhasználása is jellemző, mert üreges belső szerkezete alkalmassá teszi rezgéscsillapításra.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan tüntessük el a foltot a padlószőnyegből?

A világos padlószőnyeg szinte vonzza a koszt és a foltokat. Két környezetbarát szerre, szódabikarbónára és ecetre, valamintegy kis időre van csak szükségünk a tisztításához.


Szárazpadló: mire való, és hogyan történik a beépítése?

A szárazpadlók úsztatott felületek, melyeknél a padlóburkolatot rugalmas köztes réteg – száraz kiegyenlítő ágyazat, polisztirol vagy ásványgyapot szigetelés – választja el az alapszerkezettől. A...