Indusztriál stílus az építészetben

2023-06-05 19:12:51 | Módosítva: 2023-06-05 19:19:55

Az ipari, más néven indusztriális stílus a tágas, modern otthonokban, vendéglátó- és kereskedelmi egységekben szívesen látott irányzat. Az industrial, más néven loft stílusra jellemző hatalmas, osztatlan terek a luxus  megtestesítői. Az ipari építészeti elemeket meghagyja és hangsúlyozza a belső térben: fém- vagy betonoszlopok, gerendák, eredeti vakolatlan tégla, betonburkolat, óriási osztott ablakok, szabadon futó csőrendszerek, fürdőszobai vízcsövek.


Ismerkedünk az új irányzatokkal

Letisztult, általában gyorsan kivitelezhető, nem költséges az ily módon berendezett tér, és mindig akad néhány látványos darab, ami egyedi megoldásokkal szolgál. Különösen azok, akik kedvelik az ipari formákat, a designos berendezést, szívesen viszik be ezt a stílust az otthonaikba, keverve rusztikus vagy skandináv jellegű elemekkel. A betont előszeretettel használja, ebből készülhet padló, konyhapult, mosdó, kád. Megjelenik a fa, kő és az üveg is.

Az indusztriál  a lakberendezés viszonylag fiatal irányzata. Ez a leginkább a karakterességéről ismert stílus akkor született meg, amikor elkezdték a régi gyárakat, ipari üzemeket lakóházakká átalakítani (loft). Mivel a gyár- és raktárépületek meglévő, sajátos hangulatát nem lehetett sem figyelmen kívül hagyni, sem pedig elnyomni, ezért inkább kiemelték ezeket a tulajdonságokat, és összhangba hozták az új funkcióval.

Eredetileg tehát régi ipari csarnokok lakássá alakítása hozta létre ezt az építészeti stílust. Az indusztriál alapfeltétele az 5-8 méteres belmagasság, a hatalmas egybenyitott terek. Berendezésére a régi és az új darabok vegyítése, a faanyagok újrahasznosítása jellemző. Ebben az irányzatban a tárgyak a megszokottól eltérő szerepben is megjelenhetnek. Semleges és fém színek dominálnak, kevés a textília, ezért kevéssé otthonos az így kialakított lakás. Jellemző anyaghasználat: fémek, rozsdamentes acél, beton, kezeletlen fa felületek, újra hasznosított bútorok. Kiegészítőként ipari lámpákat, nagyméretű órákat, fém tárgyakat, fém színű kép- és tükörkereteket használ. A rozsdamentes acél hűtők, króm kiegészítők nagyon jellemzőek, de néhány antik bútor szintén megjelenhet. A nagyméretű terekből adódóan a bútorok is túlméretezettek. Kiegészítőként szőnyegek és nagyméretű olajfestmények is alkalmazhatók.

Az ipari stílus meghagyja, mi több még hangsúlyozza is az ipari építészeti elemeket: a fém oszlopok, gerendák, a nagyméretű, osztott ablakok különleges, bohém miliőt teremtenek. Az ipari stílus jellegzetessége, hogy azokat a dolgokat, amelyeket normál esetben egy lakás kialakításánál inkább elrejtenénk – pl. a gépészeti részt, a fűtéscsöveket, a vezetékeket stb. –, azokat a mennyezeten vezetik el. Emellett a jellegzetes, fentről lelógó hatalmas mennyezeti lámpák is az indusztriális hatást erősítik.


űA gyárakból, üzemekből, raktárakból kialakított loft lakásokban az eredeti padló általában monolit betonból készült, ami vékony rétegvastagságú, nagy kopásállóságú, biztonságos és egyenletes felületkialakítású, könnyen karbantartható. Emellett használnak még öntött műgyanta padlókat is epoxi, poliuretán, akril vagy poliészter alapanyaggal, amelyekből fugamentes, nagy színválasztékú, sima felület képezhető. Kerüli a mutatós padlóburkolatokat. Helyette nyers betonban, fapadlóban vagy öntött, műgyanta padlóban gondolkodik. A felületek kiválasztásánál törekszik az egyszerűségre. Beton a falra vagy a padlóra, viszont figyel arra, hogy a beton porózus anyag, így azt szükség esetén kezelni kell. A fal struktúráját láttatni kell, például valamilyen színre festett téglafal formájában.

A nagy alapterület és belmagasság megköveteli az ablakok és ajtók méretbeli igazodását. A hatalmas üvegablakokon szinte beözönlik a természetes fény, ekkora méretben nem is igénylik a függönyöket vagy a rolókat. A megfelelő helyen elhelyezett fémkeretes üvegajtók vagy tolóajtók pedig megbontják az egybefüggő teret (pl. a fürdőszobánál), ideális megoldást jelentve a lakóterületek egyidejű szétválasztására és összekapcsolására.

Az ipari stílus kialakításánál elsőként arra van szükség, hogy hatalmas terek illúzióját keltsük, hasonlóan egy ipari létesítményhez. Kisméretű helyeken ezt úgy érhetjük el, hogy az ablakokra nem teszünk függönyt, minimalizáljuk a bútorok számát és hosszú, kábellel függesztett lámpákat használunk, mintha nagyobb lenne a belmagasság. Berendezésben együtt használja a modern elemeket az eredeti ipari, gyári darabokkal, sokszor újrahasznosított szerepben. Éppen ezért is közkedvelt annyira, mivel stílus elemei könnyen adaptálhatóak  sokféle környezetbe.

Az ipari stílus főbb színei semlegesek: matt árnyalatú barnák és szürkék, fekete és natúr. A komor hatást ellensúlyozza sok természetes fénnyel, jó mesterséges világítással – ezért itt nagyon fontos az okosan tervezett világítás.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőtér-beépítés

MESTER+Az otthonnal kapcsolatos igények idővel megváltozhatnak, ahogy gyarapodik a család vagy nőnek a gyerekek. Ha építkezéskor vagy vásárláskor hosszú távon gondolkodunk, érdemes nyitva hagyni...


Két GROHE újdonság

A GROHE német mérnökei tervezőasztalán a design és a funkcionalitás kéz a kézben jár. Az innovatív márka mindig olyan termékekkel rukkol elő, amelyek nem csak a szemet gyönyörködtetik, de...