Mátrix zsindelyes napelem

2022-06-20 14:22:33 | Módosítva: 2023-04-11 20:04:44

A napelem cellák elrendezésével javulhat a napelemek árnyéktűrő képessége. A Németországban működő Fraunhofer Intézet kutatói szerint a füzérek eltolt elrendezésének alkalmazása akár 6%-os relatív hatékonyságbeli növekedést is ígér a hagyományos osztott cellás modulokhoz képest.


A zsindelyes modul elrendezés már ismert egy ideje, és egyre inkább teret hódít a piacon, különösen a tetőkön és az épületbe integrált napelemes megoldások területén. Az ún. mátrix zsindelyes technológia a téglák falban történő elhelyezéséhez hasonlóan eltolva helyezi el a cellák füzéreit.


Megalkotóik állítják, hogy ez a megközelítés a modul területének kedvezőbb kihasználását eredményezi, ami javuló hatékonysághoz és árnyékolás-tűréshez vezet, ráadásul esztétikai szempontból kellemes, homogén megjelenést kölcsönöz. A mátrix zsindelyes technológia segítségével 2% és 6% közötti mértékben fog jobban teljesíteni egy napelem rendszer, mint a hagyományos osztott cellás elrendezéssel.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: napelem, napenergia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelempark alapozási technológia

A talajcsavar tökéletes megoldás napelem táblák tartó szerkezeteinek földhöz történő rögzítéséhez. Továbbá kimondottan jó megoldás szélkerék felállításához, és egyre gyakrabban használják...


Napelem rendszerek talajcsavarokon

Hazánkban a támogatásoknak a magas energia áraknak és a környezettudatosságnak köszönhetően egyre több igény mutatkozik a megújuló energiák – mint a nap, szél vagy akár a geotermikus energia –...