Tárolási lehetőségek

Hidrogénház

2022-11-18 12:34:57 | Módosítva: 2022-11-18 12:40:39

Vannak már olyan házak, ahol azzal próbálkoztak, hogy minden villamos energiát hidrogénben tároljanak. A hidrogénüzemű ház annyit jelent, hogy telepítenek rá rengeteg napelemet, ami el tudja látni az egész napi villamosenergia-szükségletét. A klasszikus probléma ezzel az, hogy éjszaka és felhős időben nem süt a nap, és az energiát nemcsak megtermelni, hanem tárolni is kell.


Lehet venni akkumulátorokat, de annyit nem, amellyel a ház 2-3 esős napot kibírna. Ezért más formában kell eltárolni a villamos energiát: pl. a felesleges energiából vizet bontanak, a vízből hidrogén lesz, amit eltárolnak. Ebből a hidrogénből aztán valamilyen berendezéssel újra áramot állítanak elő.

A hidrogént nemcsak előállítani kell, ami még viszonylag könnyű, hanem össze kell nyomni, hogy normálisan lehessen tárolni. Ehhez egy nagy teljesítményű berendezés szükséges, de a tárolás sem olyan könnyű. A hidrogén ugyanis olyan gáz, ami a tömör acél falon és minden tömítésen is átszivárog egy idő után.

Japánban már vannak hidrogénnel ellátott lakóházak, ahol vezetéken viszik a hidrogént, és ott több mindent előállítanak belőle. Az egyetlen gond az, hogy ha valaki eltárol villamos energiát például akkumulátorban délután kettőkor, és este nyolckor akarja felhasználni, akkor a 95 százalékát vissza fogja kapni a betáplált villamos energiának. Ha hidrogénben tárolja el, akkor jó esetben 50, de inkább 40 százalékát.

Azért érdemes inkább olyankor használni a hidrogént, amikor több mint pár órás a tárolás, illetve amikor "nagy mennyiséget kell tárolni". Ahhoz, hogy egyre több villamos energiát lehessen eltárolni hidrogénben, ahhoz csak egyre több tartályt kell venni, mert a vízbontó berendezésből elég egy. Akkumulátor esetében viszont az egész akkumulátort meg kellene venni.

Forrás: Infostart

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üzemanyagcellás Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus – számol be a hvg. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott...


Gáztárolóban hidrogén

Megalakult a Magyar Hidrogénszövetség, mely a hidrogén későbbi felhasználási lehetőségeit és tárolási módjait kutatja majd. A szövetség létrehozása egybevág a 2050-re kitűzött klímasemlegességi...