Bőrruházat és bőr használati tárgyak ápolása

2014-03-12 09:35:57 | Módosítva: 2014-03-17 11:13:31

Aki azt hiszi, hogy a valódi bőrből készült zakókat, nadrágokat, felső kabátokat, sőt még a kesztyűket és egyéb kiegészítő tárgyakat nem kell időnként tisztítani, ápolni, az téved. E finom bőrből készült használati tárgyaink ugyanúgy igénylik a rendszeres ápolást, mint az igencsak drága bőrbútorok. Ezzel biztosítható a tartósságuk és egyedi szépségük. Az ápolást magunk is elvégezhetjük, és nem is kell hozzá sok idő.Különféle bőrtágyak

Számos bevált régi házi praktikát is lehet alkalmazni, ám az elhanyagolt állapotú bőr kelméket célszerűbb már szakemberre bízni. Az ápolást e daraboknál is mindig a felületük tisztításával kell kezdeni. Ehhez 1 liter szappanos víz és egy kanál szalmiákszesz keverékét ajánlott használni. A kabátot, szoknyát, nadrágot tegyük vállfára, vagy húzzuk vasalódeszkára, majd a kisimított ruhadarabokat – a felületek állapotától és szennyezettségétől függően – nedves babaápoló kendővel áttörölve lehet letisztítani.

Ha eső okozta foltok láthatók a bőr felületén, akkor ezeket 1 liter szappanos vízhez kevert 1 evőkanálnyi szalmiákszeszes oldattal lehet eltüntetni. A bőrt kiterítve és a tisztító keverékbe mártott, jól kinyomkodott puha ronggyal kíméletesen áttörölve lemoshatók az esőcseppek nyomai. A felület száradása után pedig akár lanolin tartalmú kézkrémmel, vagy bőrbalzsammal áttörölve adható vissza a bőr ruhadarabok puhasága és ápoltsága.


A festett felületű bőr ruhadarabok tisztításához természetesen használhatók a különféle gyári bőrtisztító- és ápolószerek is. Ezek között akad néhány, amely a kopott részek színfelújítására is alkalmas. Más tapasztalatok szerint a Nivea kézkrémmel való kíméletes átdörzsölés nemcsak a bőr puhaságát és fényét adja vissza, hanem színfelújító hatása is van. A felületfelújító kezelések során különösen a varrások és szegett részeket fokozott figyelemmel ajánlatos lágyan átdörzsölni, majd tiszta puha ronggyal áttörölve fényesíteni. Ezzel a felesleges ápolószer maradékát lehet eltávolítani, és közben a bőrfelületek visszakapják régi fényüket.

A bőrkabátokat célszerű az eső ellen impregnálással védeni. Ezt akár ricinus olajos átvonással is el lehet érni, de e célra használhatók a különféle gyártmányú bőrimpregnáló spray-k is. A ricinus olajos átkenés után legalább fél nap szükséges a szer bőrbe szívódásához, utána pedig a felesleget ronggyal áttörölve kell eltávolítani a maradékot, és utána tiszta textíliával való áttörléssel fényesíthetők ki a bőrfelületek.

Nemcsak a felső bőrruházati darabokat célszerű rendszeres tisztításba és kondicionálásba részesíteni, hanem a valódi bőrből készült táskákat, kesztyűket is, sőt még a márkás bőr tárcák is meghálálják az ilyen ápolást.A hasított bőrből készült öltözeteket és egyéb kiegészítő darabokat azonban az előzőktől eltérően kell tisztítani, ápolni. A nedves tisztítás ezeknél nem alkalmazható, erre a speciális velúr tisztító spray-k alkalmazása ajánlott. Az anyagot a tisztítást követően gumi kefével célszerű újból bársonyos felületűvé tenni. Impregnálásukhoz pedig a kimondottan e bőrfajtához kifejlesztett spray-k valamelyikét célszerű alkalmazni.

A műbőrből készült ruházati tárgyak tisztításához hatásos szer a speciális műbőrtisztító, amely nedves szivacsra nyomva habot képez, és ezzel hatékonyan letisztítható bármely műbőr felület. A tisztítást követően az anyag krémezéssel puhítható, és ezt követően visszakapja a műbőr az eredeti fényét és a puhaságát is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bőrbútorok tartósságáért

Ülősarkok, kanapék, fotelek, minőségi irodai székek bőrbe öltöztetve tagadhatatlanul impozánsak, elegánsak. Ezt az állapotukat azonban csak rendszeres ápolásukkal lehet hosszú ideig megtartani....


Bőrbútorok

Köztudottan a bőr a legrégebben és széles körben felhasznált természetes anyagunk. Közkedveltségét előnyös tulajdonságai indokolják, többek között a tartóssága, természetes szépsége és kellemes...