Takarítás, tisztítás

2016-02-29 09:17:40 | Módosítva: 2016-02-29 09:25:43

A lakásokban folyamatosan kell takarítani, ez kényszerű tény. A levegőben levő és a berendezésre lerakódó portól a különböző anyagfelületekről eltérő módon lehet hatásosan megszabadulni. Sajnos ezt legalább heti rendszerességgel kell elvégezni, mégpedig mindig a célnak megfelelő eszközöket és szereket használva.


A por eltávolításához elengedhetetlen a jó porszívó és annak különféle kiegészítő tartozékai, a különféle keskeny és kefés fejek. Ezekkel a lerakódott por nagy része szinte mindenhonnan, még a falakról is jól eltávolítható. A körkefés fejjel pl. a strukturált felületű falakról is jelentős por távolítható el. Így a falak újra festésére később lesz majd szükség. Ez vonatkozik a szabadon futó csővezetékekre, a falon elhelyezett képekre, képkeretekre is, amelyek ugyanúgy porosodnak, mint az egyéb bútorok felületei.

Küzdelem a por ellen

A takarítás első és alapvető mozzanata tehát az alapos porszívózás. Nemcsak a járófelületeket és esetenként a falfelületeket célszerű így portalanítani, hanem a berendezést alkotó minden bútordarab felületét. A fekhelyekre, ülőbútorokra érdemes külön gondot fordítani, mert a huzatukról a port csak alapos átporszívózással lehet eltávolítani. Ilyenkor a különféle fejeket használva a sarkokat, huzat redők mélyét és még a bútorfelületek fazonos díszeit is célszerű a kefés fejet használva portalanítani.

Bevonatos fabútorok ápolása

Ezt követheti a bútorok felületének alaposabb és rendszeres ápolása, a portörlés. A porszívó ugyanis csak a felületi por nagyját távolítja el, a parányi mélyedésekbe rakódott port csak alapos áttörléssel lehet kellően letisztítani. E célra a száraz mikroszálas törlőrongyok és azok között is az antisztatikus hatásúak a leghatékonyabbak. A politúrozott vagy egyéb fényes felületű bútordarabokat a hagyományos textilportörlők általában sztatikusan „feltöltik” és rövid idő múlva újra porosak lesznek. Az antisztatikus hatású portörlő kendőkkel ez megakadályozható, de csak egy ideig, mert használat közben újratöltődve vonzzák magukhoz a port, és közben egyéb szennyeződések is kerülnek a felületükre. Ez különösen jellemző a műanyag bevonatú vagy lakkozott fafelületekre. Ezért a rendszeres portörlésen túl, az ilyen szennyeződésektől is ajánlatos legalább félévente, évente egyszer alaposan letisztítani a bútorokat. E célra mindig az adott bútor bevonatához ajánlott tisztítószert kell használni.

A politúros, furnéros bútordarabokat pl. nedves törlőronggyal tilos áttörölni. A fényüket általában viaszos pasztával, vagy bútorfényezővel vékonyan átdörzsölve, majd tiszta törlőruhával áttörölve lehet visszaadni. Vannak olyan ápolószerek is, amelyek a kezelés után a felületeket egy ideig portaszítóvá is teszik. Ez különösen a poliésztergyantás bevonatú, fényesre polírozott frontfelületeken előnyös, amelyek egyébként elektrosztatikusan gyorsan feltöltődnek, és intenzíven vonzzák a porszemcséket. Az ilyen divatos, tükörfényes felületű bútorok frontfelületeit előbb nedves, esetlegesen enyhén mosószeres, jól kicsavart ruhával célszerű por- és foltmentessé tenni, de szalmiákszeszes vízzel átitatott finom ronggyal is eltávolíthatók a különféle rátapadt szennyeződések. A szárazra törléshez azonban már antisztatikus törlőruhát célszerű használni.


A fabútorok bevonatainak fényesítéséhez hatásos a lenolaj, terpentin és az ecet azonos arányú keverékével történő áttörlés. Az enyhén nedves tisztítást követően ezeket a felületeket is puha száraz ronggyal kell fényesre törölni. A fabútorok fényesítéséhez használható vékonyan felvitt paraffinolaj is, de ezt csak nagyon vékonyan szabad használni, mert a vastag réteg szinte mindenféle szennyeződést magához vonz. A felületek áttörléses fényezése ezért is alapvetően szükséges. A kényes, fényezett fafelületű bútorok fényezéséhez a sztearin és a terpentin keveréke is használható, de csak nagyon vékony rétegben, és száradás után következhet az átdörzsöléssel történő fényesítés.A viasszal bevont felületű bútordarabok ápoló tisztításához nem szabad olajos tisztítószereket, vagy egyéb erős oldószert használni, mert ezek megbonthatják a bevonatot. Ezek tisztításához, fényesítéséhez csak viaszos szerek használhatók, és alapos utófényesítésük sem hagyható el. A faragott bútorok tisztításánál a megfelelő tisztítószert puhaszőrű kefével, vagy ecsettel célszerű felhordani, és a mélyedésekből is alaposan el kell távolítani a lerakódott poros szennyeződéseket. A fényesítés ilyen tagolt felületeken különösen fontos.


A fémbútorok és tárgyak tisztítása

A fémbútorokat is időnként ajánlatos szappanos vízzel lemosni. Ha a felületükön zsíros foltok is észlelhetők, ezek enyhén nedves, mosogatószeres puha ronggyal eltávolíthatók, majd fényük a szárazra törléssel adható vissza. Krómozott felületű tárgyak letisztításához tilos karcosodást okozó szereket használni. Fényük az alig nedves áttörlést követő szárazra törlésükkel adható vissza. Ez vonatkozik a mattított vagy szálra húzott felületű fémtárgyakra is. A sárgarézből vagy egyéb színes fémekből készült használati tárgyak felületi tisztításához, fényesítéséhez számos fémtisztító szer mellett a szalmiákszesz és víz keverékébe mártott törlőkendős áttörlés is hatásos lehet, ám a nagyon elmattult fémfelületekhez inkább hathatósabb fémtisztító-szereket használjunk. Ezek a felületi oxidációt is késleltetik. A szermaradványok lemosást követő szárazra törlésével lehet visszaadni a fémtárgyak eredeti csillogását.

Textil kárpitok tisztítása, felújítása

Főként az ülőbútorok kárpitozott részei vannak kitéve a fokozatos elszennyeződésnek. Még a gyakori porszívózással is csak a szövetek közé rakódott por egy részértől lehet a kárpitszöveteket megszabadítani. Ezen túlmenően azonban ajánlatos a felületüket különféle szerekkel is megtisztítani, illetve a színüket felújítani. Ilyen tisztítószer pl. a vízbe kevert szalmiákszesz keveréke, az ecet vagy a vizes szappanforgács oldat, amibe egy-két csepp szalmiákszesz is adagolható. A szódabikarbóna pl. szárazon is használható, de 1:1 arányú szappanos víz és ecet keveréke is hatásos lehet. E szerekkel a kárpitozott részeket enyhén benedvesített kefével átdörzsölve a szálak közül is kitisztíthatók a különféle lerakódó szennyeződések. Ezeket azonban előbb a szövet alig látható részén érdemes kipróbálni. A kárpitanyagok ugyanis nem azonos összetételűek, és a különböző szerek hatását jobb ellenőrizni.

Bőrkárpitok frissítése, ápolása

A bőrkárpitok ugyan nagyon tartósak, ám csak megfelelő kondicionálás mellett. Felületük kényes a kiszáradásra, ezért rendszeres portalanításuk mellett frissítésre is szükségük van. Erre is van számos készen megvásárolható bőrápoló szer, ám ezek mellett számos házi szer is hatásosan védi az állagukat, és visszaadja a fényüket.A bőranyagok puhán tartásához pl. jól használható egy evőkanál glicerin és néhány csepp alkohol keveréke, amivel átdörzsölve a bőr felületét visszaadja annak rugalmasságát. Jó hatású frissítőszer a két rész lenolaj és egy rész ecet keveréke, amit vékonyan a bőrre kenünk, majd puha ruhával fényesre dörzsölhető. Jól tartósítja a bőranyagok felületét a terpentinben, vagy benzinben feloldott viasz is. A viasz ugyan megakadályozza a bőrök kiszáradását, megőrzi a lágyságát, viszont egy idő múlva a bőr színe sötétebbé válik. E házi szereknél is ajánlatos a hatásukat egy kevésbé látható részen kipróbálni, ahol ellenőrizhető a szer hatása magára a bőrre. A legjobb azonban, ha a bőrbútorokat forgalmazó cégek ápoláshoz ajánlott termékeivel lesznek a drága bőrbútorok kezelve, mert azok ugyan többe kerülnek, viszont biztosan kellően karbantartják és fényesé teszik a bőrkárpit anyagát.

A bőrhöz nagyon hasonló tapintású textilbőrök tisztításához elég a nedves törlőkendős áttörlés, majd a felületek szárazra törlése. A zsíros lerakódásokat pedig nagyon gyengén mosogatószeres ronggyal áttörölve, majd szárazra törölve lehet eltávolítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bőrbútorok tartósságáért

Ülősarkok, kanapék, fotelek, minőségi irodai székek bőrbe öltöztetve tagadhatatlanul impozánsak, elegánsak. Ezt az állapotukat azonban csak rendszeres ápolásukkal lehet hosszú ideig megtartani....


Bőrbútorok

Köztudottan a bőr a legrégebben és széles körben felhasznált természetes anyagunk. Közkedveltségét előnyös tulajdonságai indokolják, többek között a tartóssága, természetes szépsége és kellemes...