Bőrbútorok tartósságáért

2014-03-12 09:03:40 | Módosítva: 2014-03-12 09:14:28

Ülősarkok, kanapék, fotelek, minőségi irodai székek bőrbe öltöztetve tagadhatatlanul impozánsak, elegánsak. Ezt az állapotukat azonban csak rendszeres ápolásukkal lehet hosszú ideig megtartani. Ellenkező esetben a bőr szemmel láthatóan egyre kopottabb, foltosabb és repedezettebb lesz. Magától értetődő, hogy az ápolásnak a bőr fajtájához kell igazodnia, azaz e műveletekhez csak a megfelelő ápoló- és tisztítószereket célszerű használni.


Ápoltan maradnak szépek

A bőrbútorokhoz használt bőr talán leggyakrabban használt fajtája a finom és felületén festett, ún. fedett nappa, illetve box bőr. Tartós felülete fényes, az állatfajtától függően sima és felületén festett. Ezt talán a legkönnyebb kezelni, mivel a festéke némileg gátolja a felületi szennyeződések megtapadását. Felületük tisztítás után többnyire különféle balzsamokkal fényesíthető, puhítható.

Az anilin bőrök anyagukban a kikészítésükkor festettek, felületük ezért szinte alig védett, könnyen elszennyeződik, és a kosz a bőranyagba mélyebben beszívódhat. Tisztításuk, ápolásuk ezért elég nehéz, kényes feladat, többnyire szaktudást igényel, és speciálisan e bőrökhöz készölt szerekkel lehetséges csak.

A nubuk, velúr, szarvasbőr és egyéb csiszolt, hasított felületű bőrök szennyeződésre, zsírosodásra nagyon érzékenyek, tisztításukhoz külön e bőrfajtára kifejlesztett szerek alkalmasak, amelyek nem tapasztják össze a bő felületi szálait.


A fedett bőr felületét speciális bőrtisztító kendővel rendszeresen áttörölve sokáig megőrizhető a bőr újszerű állapota


Az anilin bőrök fokozottan kényesek a rákerült foltokra, melyeket azonnal fel kell itatni, majd a nyomot tisztítószerrel lehet eltüntetni


A bőrtisztító szereket tiszta textíliára permetezve célszerű a felületen egyenletesen eloszlatni

A PU bőrök, azaz a poliuretán bőrök lényegében vékony műanyagréteggel bevontak, amelyeknél főként ezt a fedőréteget kell ápolni, védeni a kopások és szennyeződések ellen. Bútorokon ezért ritkán használatosak.

A műbőrök az előzőkhöz hasonlóak, csupán a hordozórétegük nem természetes bőr, hanem többnyire szövött textília. Kezelés nélkül a felső műanyag réteg hajlamos a kiszáradásra és berepedezésre. Gyakori – és megfelelő szerekkel történő – ápolásával azonban elég hosszú ideig megóvható az állaga.

A nyers, kezeletlen felületű bőr ritkán használatos a bútorokon, ám más használati tárgyakat elég gyakran készítenek ilyen fedetlen bőrökből. Az ilyen bőrtárgyak a rendszeres tisztítást és impregnálást kimondottan igénylik, különben kiszáradásuk miatt megkeményednek, kirepedezhetnek.

Hogy egy adott bőrfelületre milyen ápolószereket célszerű használni, azt az e célra kifejlesztett szerek használati útmutatója alapján lehet eldönteni. Van jó néhány szer, amely egyben tisztít és ápol is, ám ezt főként új bútordaraboknál ajánlatos használni, és csak a bőr fajtájához igazodva. Tisztításkor az alapos porszívózás után a bőrök felületéről eltávolíthatók a különféle szennyező anyagok, illetve az előző különféle szerek maradéka. A balzsamok pedig puhává és fényessé teszik a kezelt bőrfelületeket.

A gyári szereken kívül közismert néhány házi kezelés is. A fedett bőrök tisztításához az alapos porszívózást követően pl. 1 l szappanos víz, és 1 evőkanálnyi szalmiákszesz keveréke is hatásos lehet. A szárazra törölt felület glicerines vagy ricinusolajos áttörlés után selymes fényt kap.

A kisebb foltok frissen történő eltávolításához a nyers tejjel történő kíméletes bedörzsölés szükséges. Puha ronggyal áttörölve a foltok eltűnnek, és a felület fényesre polírozható.

A világos bőrök foltmentesítéséhez a tojásfehérje habja is hatásos lehet. A bőr fényét pedig parafinolajjal áttörölve lehet visszaadni. E módszereket azonban az adott bőrön célszerű egy nem látható helyen kipróbálni, mert ezzel elkerülhető a látható felületek esetleges károsodása.

Az előbbi házi praktikáknál biztosabb hatás érhető el a különféle gyári bőrápoló szerek használatával. A tisztítást most is alapos porszívózás előzze meg, hogy a bőr pórusai kitisztuljanak. A gyári bőrápolók azonban különféle bőrökhöz kifejlesztett készítményeket az alkalmazásuk előtt a használati utasításukból alapján kell kiválasztani, amelyekből kiderül, hogy az adott bőrfajtához használható-e. A nyers bőrökhöz vagy a hasított, csiszolt nubuk bőrökhöz csak olyan tisztítószereket lehet használni, amelyek nem tapasztják össze az ilyen bőrök szálait.

Az ilyen kopott és sérült bőrfelületeket már csak szakember képes rendbe hozni


A puha bőrök ráncos részeinek elkerülhetetlen a kopása, ám gyakori ápolás mellett ez később fog bekövetkezni

A gyakran a foltokat is eltüntető tisztítás után a bőrfelületeket az ún. bőrbalzsamok valamelyikével kell áttörölni. Ezzel megóvható a bőrök puhasága, és esetenként a felületek konzerválása is megvalósítható. Bizonyos gyártmányoknál a balzsamoknak impregnáló hatásuk is van, ami kellő védelmet ad bizonyos ideig az izzadság és a nedvesség ellen. Emellett esetlegesen színfelújító hatásuk is van, és a felületet selymesen fényessé teszik. Az ápolószeres kezelések nemcsak puhítják a bőrbútorok felületeit, hanem egyben védik is a szennyeződések lerakódásától. A felületek átkenését 3-6 hónaponként ajánlatos megismételni.

A régi nyers bőrök felületének ápolásához különféle bőrpuhító és ápoló olajok használhatók, amelyek szivacsos bedörzsöléssel impregnálják és a nedvességgel szemben ellenállóvá teszik a nyers, kezeletlen bőrfelületeket. Megint más szereket kell az anilinbőrök, és más nyílt pórusú bőrök tisztításához használni, amelyek nem zárják le a felületi pórusokat, de meggátolják a zsíros foltok bőrbe ívódását. A kezelést már új bőröknél is érdemes elvégezni, és rendszeres kezeléssel a kopásnak is jobban ellenállnak e kényes bőrfelületek.

A PU bőröknél inkább a műanyag bevonó réteget kell ápolással védeni, amihez PU-Protektor-t célszerű használni. A műbőrök tisztításához megfelel a szappanos vízbe mártott rongy is. Szárazra törlés után krémes áttörléssel, majd fényesítő áttörléssel biztosítható a felület puhítása és bizonyos fokú impregnálása is.

Az értékes bőrbútorok szépségét és hosszú élettartamát csak gondos ápolással lehet biztosítani, különben a felületük kiszárad, foltossá, vagy kopottá válik, amit csak szakszerű átfestéssel lehet eltüntetni. A megfelelő ápolószerek használatával azonban erre csak ritkán van szükség, feltételezve kíméletes használatukat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bőrbútorok

Köztudottan a bőr a legrégebben és széles körben felhasznált természetes anyagunk. Közkedveltségét előnyös tulajdonságai indokolják, többek között a tartóssága, természetes szépsége és kellemes...


Takarítás, tisztítás

A lakásokban folyamatosan kell takarítani, ez kényszerű tény. A levegőben levő és a berendezésre lerakódó portól a különböző anyagfelületekről eltérő módon lehet hatásosan megszabadulni. Sajnos...