Puhafalú medencék és vegyszerezésük

2014-07-29 19:24:54 | Módosítva: 2014-08-26 11:24:23

Az utóbbi években egyre inkább elterjednek a puhafalú medencék a kertekben. Kedvező áruk, kisebb fenntartási költségeik, valamint a hűvösebb időszakban elpakolásuk lehetősége – mind előnyükként említhető.

Ezek az olcsó, kis fenntartási igényű medencék a nagy melegben egy hűsítő megmártózásra, egy kis strandolásra kiválóan alkalmasak. Vegyszerezésükre, vízminőségük fenntartására oda kell figyelni, hiszen ezt a strandokon szakemberek biztosítják, ám otthon a tulajdonos bajlódhat vele. Ha keveset vegyszerezünk algásodás és más okból eredő vízminőség-romlással szembesülhetünk. Ha túlzásba visszük a vegyszerezést, „megmérgezhetjük” a családot…

Miért puhafalú?

Egy épített medence sokba kerül, télen is a helyet foglalja. A forróságban legideálisabb, ha egy kellemes, természetes víz partján tartózkodhatunk, vagy sok medence közül választhatunk egy strandon – ám ez minimum egy napos program. Adja magát azonban a megoldás, hogy lehet bármikor egy hűsítő mártózásban részesülni, ha nincs rá egy egész napunk. Erre kiválóak a puhafalú medencék.

A minőség és tartósság javulásával a medencék ára is arányosan emelkedik. A felfújható peremű medencék többnyire 1-2 nyári szezonra vannak tervezve, az erősített felső részű medencék már több szezont is kibírnak. A kék színű átlátszó peremű medencék a gyengébbek, a szürke vagy kék, de nem áttetsző peremű medencék erősített felső peremmel rendelkeznek. Ezeknek a peremeknek fontos szerepe van, hiszen levegővel telve a víz felett vannak, megakadályozva annak kicsordulását. Sajnos, ha egy madár, vagy macska belemélyeszti a karmát, akkor nagy tortúra következik: a lyuk megtalálása és beragasztása. Az olcsó változatoknak ez a legnagyobb hátrányuk: a sérülékenység.

A felfújós pereműeknél drágábbak és tartósabbak a csővázas medencék. Ezeket fém oldaltámaszok tartják, ami miatt több akár 4-6 év használatra számíthatunk, ha ilyet választunk. A magasabb ár így idővel megtérül.

Méretválasztás

A méret attól függ, hogy hányan használnánk egyszerre, valamint hogy mekkora hely áll rendelkezésre a medence felállítására a kertben. Utóbbinál ne csak a medence alapterületét vegyük számításba, hanem hogy legyen hely abból kilépni, valamint előnyös, ha székek, nyugágyak is elférnek a medence mellett. Lehetőségtől függően mindig próbáljunk olyan helyet választani, amelyet a Nap minél jobban körbejár. Aki nem szeretne fagyoskodni a vízben, annak mindenképpen javasolt a napos hely, esetleg kiegészítő szolár fólia vagy szolár szőnyeg beszerzése is. A medence számára kijelölt helynek fa ne legyen a közelében, mert később a medencénk állandóan tele lesz falevéllel és madár ürülékkel.

A kisebb, 244-305-366-cm-es átmérőjű medencék aránylag könnyen felmelegednek, pár forró nyári nap után, viszont 4 m átmérő felett már minimum 10 m3 vízmennyiséggel kell számolni, amely nem fog egykönnyen felmelegedni.

Fontos hogy a medencét teljesen sík, vízszintes terepre tegyük le. Érdemes alá lépésálló polisztirolt tenni, mert az védi a medencét a talajon levő kövek okozta sérülésektől, és a víz lehűlését is csökkentik. Jó hasznát vehetjük a medencetakarónak, vagy a szkimmernek is, amely összegyűjti a víz felszínén úszó faleveleket és rovarokat. Vásárolhatunk szolár fóliát, mely a víz felszínén lebeg, és a nap ezen keresztül gyorsabban melegíti a vizet. De ettől is hatásosabb a szolár szőnyeg, amely akár 6-8 fokot is emelhet a víz hőmérsékletén. A vízforgatók, vagy a medenceporszívó a darabos szennyeződések eltávolításában segíti munkánkat.

Víz és vegyszerezés

A medence okozta kiadás után többekben felmerül a spórolás lehetősége, hogy fúrt kutas vízzel töltse fel a medencét, de ez nem szerencsés! A csapvizet sokkal olcsóbb és könnyebb helyesen vegyszerezni, mint a fúrt kutas vizet. A fúrt kutas vizet csak laboros vízelemzés után lehet pontosan és helyesen vegyszerezni.

pH beállítás: a kémhatást egy 0-14 fokozató skálán mérjük. A 7 a semleges e felett lúgos, alatta savas a kémhatás. Az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van, ezért a 7,2 alatti pH-érték csípi a fürdőzők szemét. Ugyan a klórozó szerek fertőtlenítő hatása savas közegben erősebb, lúgosban gyengébb, mégsem szabad 7,2 alatti pH-t beállítani. A 7,8 fölötti pH érték szintén kedvezőtlen, mivel ez is marja a szemet és a klórozó szerek hatékonysága nagymértékben csökken. A medence vizének ideális pH-értéke 7,2-7,6!

Fertőtlenítés: a vegyszerek megölik a medence vizében jelenlevő mikroorganizmusokat: baktériumokat, algákat, gombákat, vírusokat. A legtöbbjük ugyan ártalmatlan az emberi szervezetre, de néhány közülük betegséget vagy fertőzést okozhat. Ezeknek és a szerves anyagoknak a jelenlétére utal, ha a víz opálossá változik. A fertőtlenítőszerek többsége klórtartalmú és olyan koncentrációjú, ami elpusztítja a fertőzéseket okozó mikroorganizmusokat, algákat, a fürdőzők egészségére azonban még nem ártalmas. Az ideális szabadklór-tartalom 1-1,5 mg/l. Meleg vizű medencéknél bórtartalmú fertőtlenítőszert használunk. A kombinált vízkezelő szerek a víz tisztántartásának érdekében a fertőtlenítőszereken túl tartalmaznak algaölőt és pelyhesítő anyagot – ezekről később szólunk. A modern klórmentes vízkezelő szerek aktív oxigén segítségével végzik a fertőtlenítést.

Algaölő szerek: az algák fény és szerves anyag jelenlétekor, valamint az ember számára kellemes vízhőmérsékleten szinte biztosan megjelennek. A leghatásosabb szerek a kvaterner ammónium vegyületek, amelyek nem tartalmaznak klórt, biológiailag lebonthatók. De szintén hatásos algák ellen, amikor legalább 1-3 mg/l (ppm) klór vagy 2-4 mg/l (ppm) bróm tartalmat tartunk fenn a medence vizében. Ha ezek koncentrációja lecsökken, 12 óra elég arra, hogy a medence megteljen zöld algával. Ezt algavirágzásnak hívjuk. A zöld algavirágzás teljes mértékben megszüntethető nagy mennyiségű klór adagolásával, a szabad klór szint 3 mg/l-re (ppm) történő emelésével.

Pelyhesítő szerek: az opálos zavaros víz tisztítására valók. Az vízben lebegő apró kolloidszennyeződéseket, mint például az algákat a szűrő nem képes kiszűrni – ebben segítenek a pelyhesítő szerek. Ezek a vízhez történő adagolás során semlegesítik a részecskék töltését, így azok összeállnak úgynevezett pelyhekké, és így szűrhetővé válnak. A pelyhesítő szerek hatására az apró részecskék nagyobb méretű pelyheket képeznek, melyek a szűrőn fennakadnak. A folyamat eredményeként a részecske méret az eredetei méret többszöröse lesz, esetenként leülepednek, és a medencefenéken összegyűlnek. Kis odafigyeléssel egy jól gondozott medence vize akár egész szezonban a család pihenését szolgálhatja.


Az oldalról merevített változatok minősége már közelít egy épített medence színvonalához, ára mégis alacsonyabb


Az épített medencék között is vannak típusok, melyek nem csempézettek, hanem speciális fóliával béleltek


A kerti medencék alá érdemes jó alátétanyagot választani, mert a kövek, ágdarabok miatt sérülhet a medence


Már az olcsóbb változatok többségének is tartozéka a vízforgató


A felső felfújt perem a legsérülékenyebb rész


A csővázas stabilabb, mint a felfújtperemű, ez az árában is megmutatkozik


A medence takarítását és vegyszerezését rendszeresen el kell végeznünk


A fakeretes változatok jól mutatnak, és a föld kiásásával sem kell bajlódni telepítésükkor

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Grawa a gránit mosogató

Idén tavasszal a Forest Hungary Kft. egy új, saját márkás gránit mosogató családdal jelentkezik, amely nem csak árban, de dizájnban és minőségben is felveszi a versenyt a legnagyobb márkákkal.


Milyen legyen a kerti medencénk?

Ki ne szeretne a kertjébe egy kültéri medencét, melyben egy hosszú nap vagy mozgalmas hét fáradalmait kipihenheti. Építse meg néhány nap alatt kerti medencéjét, és alakítsa a medence környezetét...