Medencefedések, medencetakarók

Úszómedencével hosszú évekig csak a strandon találkozhattunk, mellette pedig áhítoztunk egy saját építményről. Manapság bárki elkészítheti vagy megépíttetheti álmai medencéjét, csak a pénztárca és a terület nagysága szab határt az elképzeléseknek. A medencék üzemeltetésének és karbantartásának egyik fontos eleme a célszerűen megválasztott borítás, amelynek kivitelei széles skálán mozognak.

Polikarbonát és termoüveg fedések

Az úszómedence tartós használatát, a fürdőszezon jelentős meghosszabbítását csak medencénk befedésével tudjuk megvalósítani. A fedett tér, üvegházként viselkedik, így a napsugárzást beengedi, viszont az infravörös hősugárzás nagy részét bent tartja. Egy nyitott úszómedence csak nyáron használható, akkor is csak néhány hétig. A medencevíz fűtésével a helyzeten némiképp javíthatunk, de a problémát csak a medence befedésével tudjuk megoldani. Egy medencefedés fűtéssel nem rendelkező medence esetében is képes a fürdőszezont május elejétől szeptember közepéig biztosítani. Ez azt jelenti, hogy medencénk vize késő tavasztól kora őszig terjedő mintegy 5 hónapos időszakban sem hűl 25 °C fok alá.
Ha a medence vize fűtött, a szezont további hetekkel hosszabbíthatjuk meg, akár az egész éves üzemeltetést is megcélozva. Az ilyen fajta medencefedések általában egyedi megrendelésre készülnek, fix vagy mozgatható változatban. A mozgatható medencefedés legegyszerűbben a több darabból álló, egymásba csúsztatható tetőkialakítással oldható meg. Mozgatásuk történhet kézzel, illetve villanymotor segítségével. Utóbbi esetben a nyitás illetve zárás a házból távirányító segítségével is történhet.
A borítás általában sík illetve hajlított polikarbonát lapokból, vagy egyes esetekben termoüvegből áll, a tartószerkezet anyaga pedig lehet alumínium, tűzihorganyzott acél vagy rétegelt-ragasztott fa. Utóbbi a hőtartás szempontjából a legoptimálisabb.
A borítások között különbséget tehetünk aszerint is, hogy milyen magasságban helyezkedik el a medence fölött. Léteznek alacsony fedések, melyeknél a lépcső vagy létra helyén ajtó található, viszont felállni nem lehet bennük, csak úszásra alkalmasak. A magas fedések már kifejezetten uszodahangulatot teremtenek, a fix típusoknál általában túl is lógnak a medence szélénél, ezzel kisebb-nagyobb fedett pihenőhelyet hozva létre. Érdekes megoldással találkoztunk az egyik magyarországi cég kínálatában: a medence tetőszerkezete négy „lábon” áll, melyeken az lesülylyeszthető illetve fejmagasság fölé emelhető. Az eddig ismertetett megoldások az üvegház-hatás elvén teszik gazdaságosabbá a kültéri medencék üzemeltetését, csökkentik a víz fűtésének költségeit. A fűtési költségek csökkentésére további tippeket olvashatnak az Ezermester 2005 júniusi számában, ahol a napkollektoros medencefűtésről írtunk.

Műanyag fólia, műanyag redőny

Ha kevés beruházással szeretnénk medencénket megóvni, biztonságosabbá tenni vagy üzemeltetési költségeit csökkenteni, a következő lehetőségek közül választhatunk. Akár kül-, akár beltéri medencéről beszélünk, a hőveszteség mintegy 7/8-áért a párolgás a felelős.
Ennek megakadályozására a medence használati idején kívül célszerű vízen úszó fedést alkalmazni. Ez lehet méretre szabott PVC-fólia vagy redőnyös takarás. Ez utóbbinál az elemek anyagát úgy választják meg, hogy minden vegyszerrel és vízkezelő szerrel szemben ellenálló legyen. Az elemek enyhe domborúsága nem engedi, hogy a borítás tetején megálljon a víz. A redőnytekercset el lehet helyezni a medence szélén és a vízfelszín alatt is egy arra kialakított aknában. A redőny kinyitását és becsukását egy gombnyomással lehet indítani, ami tetszőlegesen távirányítóval is használható.
A fedett uszodák zárt terének kellemetlen, rossz szagú klímája a víz állandó párolgásának következménye. A kiterített medenceborítás megakadályozza a párolgást arra az időre, míg a medencét nem használják, és ráadásul feleslegessé teszi a fedett uszoda nedves levegőjének és a kültér friss levegőjének állandó cseréjét is. Ez a klimatizálásra fordított kiadások csökkenését jelenti.
Eddig a vízen úszó borításokról beszéltünk, de létezik vízfelszín feletti fedés is, ám ezt leginkább téliesítésnél használják. A medencét fedő ponyvát a medence partján található kampók segítségével lehet kifeszíteni, illetve létezik olyan megoldás is, amelynél két rétegű fóliát alkalmaznak, közöttük kb. fél méterenként tartórudak (csövek) vannak, amelyek a medence két partjára fekszenek fel.

Biztonság

Az úszómedencék rohamos elterjedésével sajnos a medencékben előforduló gyermekbalesetek száma is megnövekedett. Franciaországban 2003-ban 54 gyermekhalállal végződő medence-baleset történt. Ennek hatására a francia parlamentben törvényt alkottak a tragédiák megelőzése érdekében. Ez egyelőre egyedülálló Európában, bár manapság a medenceborítások tervezésénél az elsődleges szempontok között szerepel, hogy a kifeszített vagy kiterített takaró biztonsággal elbírja egy kisgyermek vagy egy háziállat súlyát.

 

Különlegességek

Kiegészítve az eddig megismert, hagyományosnak mondható medenceborításokat, kétfajta ritka megoldást is szeretnénk ismertetni. Tudomásunk szerint hazánkban nem kapható a legfrappánsabban „folyékony takarónak” fordítható szer. Forgalmazója kis műanyag halacskákban értékesíti termékét. A halacska a medence aljára süllyed, és onnét oldódik ki belőle az egészségre ártalmatlan folyadék, mely szétterülve a víz felszínén, jelentősen lecsökkenti annak párolgását. Fürdés közben természetesen a vékony hártya megszakad, de amint megszűnik a víz mozgása, az anyag ismét szétterül, és a szétszakadt részek összekapcsolódnak. A gyártó leírása szerint az eljárás nem borítja fel a víz pH-ját, tökéletesen ártalmatlan az emberre, nincs káros hatással sem a keringtető szivattyúra sem pedig a medence szűrőrendszerére. Egy adag szer kb. 1 hónapra elegendő 5 x 9m-es medence esetén.
Szintén különlegességnek számít az ún. buborék-sátor. Ez esetben egy 0,4 mm vastag PVC-fóliáról van szó, melyet a medence körül víztömlővel vagy acélsodronnyal rögzítenek, majd egy 120-200W-os ventilátorral felfújják. Leeresztésnél az ideiglenes tető ráterül a víz felszínére, következő használatkor csak a ventilátort kell beindítanunk, mely pár perc alatt újra felfújja a borítást.

 

Milyen követelményeknek kell(ene) megfelelnie egy jó medenceborításnak:

  • jó hőszigetelés, a „napcsapda” elv minél jobb hatásfokú alkalmazása, a magasabb vízhőmérséklet érdekében
  • védelem a szennyeződések ellen, anélkül, hogy a szennyeződések visszahordásra kerülnének a vízbe
  • a csapadékvíz távoltartása és elvezetése lehetőleg egybefüggő, teljesen zárt tetőfelülettel
  • ellenállóképesség szélterhelés esetén, hónyomás esetén (kellően merev váz)
  • a téliesítés megoldása minden egyéb szerkezet nélkül
  • egyszerű tisztíthatóság, könnyű kezelhetőség, nagy élettartam, robusztus kivitel, esetleges javíthatóság
  • esztétikus kivitel, amely inkább fokozza, mint lerontja a kert fókuszában lévő medence látványát
  • a medence biztonságossá tétele (kisgyermekek, háziállatok ne eshessenek bele)
  • párolgás csökkentése

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Többlépcsős tószűrő házilag

A kerti tó gondozási munkái abból adódnak, hogy az eltér egy természetes vízi ökoszisztémától. A természetes vizekben egyensúlyi állapot alakul ki, hiszen az adott víztömegnek van egy eltartó...


Kerítés, támfal, medence fedése

A fedlapok vagy fedkövek olyan betonelemek (esetlegkövek, műkövek), amelyek az épített falsávothivatottak megóvni a beszivárgó nedvességtől. Ha az esővíz a falba jut, akkor számítani lehet a...