Milyen legyen a kerti medencénk?

2008-08-07 22:28:26 | Módosítva: 2008-08-14 13:48:06

Ki ne szeretne a kertjébe egy kültéri medencét, melyben egy hosszú nap vagy mozgalmas hét fáradalmait kipihenheti. Építse meg néhány nap alatt kerti medencéjét, és alakítsa a medence környezetét saját ízlése szerint.

Fémfalas-fóliás medence mérettől függően 1-2 nap alatt telepíthető, telepítése talajba süllyesztéssel saját kezűleg is elvégezhető. Talajfelszínre történő telepítéskor elmaradnak a munkagödör-kiásás és a támfal-építés költségei. A süllyesztési mélység szabadon választható, így a medence 1/3, 2/3 vagy teljes mélységben is besüllyeszthető. Bár a teljesen süllyesztett medencékbe - kiálló perem hiányában - a szél könnyebben belefújhatja a szennyeződéseket, falevelet, por stb.
Besüllyesztés esetén kiássuk a medence alapterületéhez képest min. 50-50 cm-rel nagyobb munkagödröt. Alapként a medence alá 10 cm vastagságú, egyszeres hálóvasalású betonalapot készítünk. A betonalap készítésénél ügyeljünk a keresztirányú és hosszirányú vízszintességre. Figyeljünk arra is, hogy az ovális formájú medencéknél az oldaltámaszok átlagos 90-90 cm kinyúlása tovább növeli az alapterületet.
A medence felállítását követően megépítjük a támfalat. A támfal szerepe, hogy megvédje a medence falát az oldalirányú földnyomástól. A támfal építéséhez zsalukövet (üreges falazóelemet) használunk. A zsaluköveket kötésben egymásra helyezzük, és a hézagait utólag a medencegödörből kiásott földdel visszatöltjük. Nem szükséges a zsalukövek bevasalása és betonnal történő kiöntése. Amennyiben a medencét süllyesztjük, a gépészetet is süllyesztenünk kell. A gépészeti akna alapterülete minimum 120 x 120 cm. Besüllyesztett medencékhez választhatunk kisívű vagy nagy ívű rozsdamentes létrát.
A fémfalas-fóliás medencéknél 6-8 évenként fóliacserére lehet szükség. A belső fólián keletkezett kisebb- nagyobb sérüléseket víz alatt is használható ragasztó készlettel javíthatjuk.
A fémfalas-fóliás medencék vizét télen sem kell leengedni, a medencék vize téliesíthető. Téliesítéskor a medencét kiporszívózzuk, a vizét bevegyszerezzük, a vízszintet 10-20 cm-rel csökkentjük, a falátvezetőket ledugózzuk, a létrát eltávolítjuk, és a medencét sötét színű védőtakaróval letakarjuk. A takarót szél ellen sérülésmentesen rögzítjük. A szivattyút, esetleg a víz alatti reflektorizzót kiszereljük, és fagymentes helyre tesszük. Fontos a téli fagyvédelem, ezért a fagyveszélyes csővezetéket, homokszűrő tartályt víztelenítsük.
A fémvázas medencék nem téliesíthetők, felállításuk egyszerű, telepítésük talajfelszínre történik. A medencéhez papírszűrős vízforgató csatlakozik. Nagyobb falmagasságú medencékhez a létra is alaptartozék.
Felfújható karimájú medencecsaládot elsődlegesen az alacsonyabb vízmélységük (45-60 cm-től) miatt kisgyermekeseknek ajánljuk.
Az egyedi medencék gépészeti berendezése tartalmilag és formailag a medence méretéhez illeszkedik. A víz szűréséhez és vegyszerezéséhez szükséges termékeket, különböző medence kiegészítőket medenceáruházból beszerezhetjük. Kedvező, hogy ezek futárszolgálati kiszállítással is megrendelhetők.

Czímer Péter
viszonteladói referens

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konténermedence

Oliver Bishop-Young dizájner a tárgyak újrahasznosításának számos jó példájával ismertette meg az érdeklődőket eddigi munkássága során. Többek között a sitt szállító szemetes konténer is...


Többlépcsős tószűrő házilag

A kerti tó gondozási munkái abból adódnak, hogy az eltér egy természetes vízi ökoszisztémától. A természetes vizekben egyensúlyi állapot alakul ki, hiszen az adott víztömegnek van egy eltartó...