Családi medencék szellőztetése és fűtése

2010-01-10 15:48:03 | Módosítva: 2010-01-10 15:56:17

Egy családi kismedencés helyiség - ugyanúgy, mint a közösségi uszodáknál is - szellőztetésének célja a tökéletes és egyenletes szellőztetés biztosítása az egész medence térségében, elkerülve a szellőzetlen sarkak és részek kialakulását, mert az ilyen a helyeken a páralecsapódás és penészesedés veszélye fenyeget. Biztosítani kell a meleg, száraz, alacsony relatív páratartalmú levegő bevezetését a nagy üvegfelületek és az ablakok közvetlen közelébe, megfelelő sebességgel és terítéssel a felületekre.

Légtechnikai berendezések segítségével a medence egész térségét állandó jelleggel alacsonyabb nyomáson kell tartani, mint a külső környezet légnyomása (min. 95 %), megakadályozva ezzel a páradús levegő átjutását a szomszédos terekbe, illetve a helytelenül kialakított páravédelmen keresztüli a pára bejutását az épület szerkezeti elemei közé.
A medence térségében a mennyezet alatt elhelyezett légtechnikai vezetékek anyaga kizárólag rozsdamentes acél esetleg alumíniumborítású poliuretán (fehér köpennyel) lehet. A légbefúvás rácson vagy légszelepeken keresztül történjen. A rozsdamentes acélból készült légvezetékek padlózat alatti elhelyezése esetén biztosítani kell tökéletes vízmentességüket, lejtést kell biztosítani a páralecsapódás elvezetésére, és megfelelő hozzáférést a tisztítás érdekében. Ezenkívül a vezetékeket tökéletes hőszigeteléssel kell ellátni, és meg kell akadályozni a vízbejutását a padlóról a vezetékekbe. Szívócsonkokat nem szabad a tető alá telepíteni, átvágva a párazáró szigetelést!

Az elszívó csonkokat központosítva az üvegfelületekkel szembeni oldalon a mennyezet alatt kell elhelyezni. A nagyon kicsi, egy ablakkal ellátott medencés helyiségek vagy a pincében lévő medencék esetében a légtechnikai vezetékeket meg lehet oldani egy központosított fúvókával (állítható nyílással). A medence légtechnikai rendszerét a ház többi részét ellátó rendszertől alapvetően el kell választani, beleértve az elszívó és légbevezető csöveket is, megakadályozva ezzel a levegő keveredését. A visszacsapó szelepek nem mindig biztosítanak megbízható védelmet.

Tekintettel arra, hogy a medencét csak 1-2 órát használjuk naponta, ideális lehet meleglevegős fűtőrendszer telepítése, amely rendkívül gyorsan (15-20 perc) biztosítani tudja a medence légterének felfűtését a kívánt hőmérsékletre, különösen, ha a megfelelő párazárás és a belső hőszigetelés is biztosítva van.
A fűtőrendszer alapját padlófűtés is képezheti, amely egy alacsony hőmérsékletű központi fűtés rendszerre kapcsolódik (akár napenergia), esetleg ablak alatt elhelyezett padlókonvektorok hősugárzók alkalmazhatók megfelelő érintésvédelemmel és korrózióvédelemmel ellátva.

Gazdaságos építészeti megoldások

A falak és ablakok hőszigetelésénél a legjobb hőtechnikai jellemzők elérését kell biztosítani. Korlátozni kell a felesleges és indokolatlan üvegezés mértékét (különösen a tetőszerkezetben). Ki kell zárni a hőhidak keletkezését, és tökéletes páravédelmi megoldást kell létrehozni a falaknál és mennyezetnél.
A medence légterét jól szigetelő ajtón keresztül kell csatlakoztatni a lakás légteréhez. Előnyös megoldás a külön szellőztetett folyosón keresztül történő kapcsolódás is. A szellőztető egységet a medencéhez a lehető legközelebb kell elhelyezni, figyelembe véve a légvezetékekben fellépő veszteségeket és a kondenzátumot is.

Jó közérzet és biztonság

A legszebben megépített uszodában is kellemetlen közérzetünk lesz, ha egészséges, friss levegő helyett penész szagot érzünk, ha a vakolat omlik, ha az ablakokon nem látunk keresztül. Ezért gondosan méretezni kell az uszodatér és frisslevegő fűtési hőigényét, mert soha nem működik az, hogy beépítünk némi padlófűtést, a többit majd elintézi a medence.
A medencetérben a komfortérzetet a léghőmérséklete, a felületi hőmérsékletek és a légtérben lévő megfelelő mennyiségű frisslevegő is befolyásolja. Ha utóbbi nem elegendő, akkor az oxigénhiány és a vízből a párolgással levegőbe jutó vegyszeranyagok dúsulása zavaróan hathat. Az ún. fülledtségi határnál magasabb páratartalom olyan mértékben gátolja az emberi bőr párolgás útján végzett hőleadását, hogy kellemetlenül érezzük magunkat.
Mivel az uszodatérben a pára a medence fertőtlenítésére használt vegyszerek páráit is tartalmazza, ez betonvas korróziót, épületszerkezet romlást okozhat, az épület vizes falai belülről elpenészesedhetnek, a vakolat táskásodhat és lehullhat. Szerencsétlen esetben az épületszerkezet súlyos, sokszor helyrehozhatatlan károsodást szenvedhet, sőt akár össze is dőlhet az épület. Ezért a relatív páratartalmat 50-60 % között kell tartani.

Uszodáknál különösen fontos, hogy a tervező, az építész ismerje a levegő harmatponti hőmérsékletét és számoljon vele. Magas páratartalomnál - még a legkitűnőbb hőszigetelésnél is - a téli időben a falak és ablakszerkezetek egy részén elkerülhetetlen a 26 °C-nál alacsonyabb felületi hőmérséklet, ami állandó páralecsapódást, nedvesedést, előbb-utóbb penészedést okoz.
Amennyiben egy szokványos, hőátadási tényezőjű ablakot építünk be, akkor amint a külső hőfok 3,2 °C alá süllyed, az ablak belső felületi hőmérséklete már állandóan a harmatpont alatt lesz, tehát örökké párássá válik. Jobb minőségű ablak beépítése a gondot csak csökkenti, de a megoldás kizárólag az lehet, ha folyamatosan meleg, száraz levegőt fúvatunk az üvegfelületre.

Uszodai Duplex RDH szellőztető

A DUPLEX RDH egység a családi úszómedencék keringtetéses fűtésére és páramentesítésére szolgál, hatékony hővisszanyeréssel. Habár családi házas felhasználásra készültek, az RDH egységek rozsdamentes acél burkolatúak, növelve az uszodai felhasználás során elengedhetetlen korrózióállóságot.
A medence feletti tér szellőztetésének lehetőségeit az ábrák mutatják.

A szellőztető levegő hosszanti bevezetése az ablakok, nagyméretű üvegfelületek felett, a vezetékek alumínium fóliával borított poliuretánból. A légáram elosztása fúvókákkal az üvegezett felületek felett, a központosított elszívás rozsdamentes rácsozaton keresztül történik.

A szellőztető levegő hosszanti bevezetése az üvegfal előtt. A légvezetékek rozsdamentes acélból készülnek. A légáram megosztása lyukacsos csővezetéken vagy fúvókákon keresztül történik, függőlegesen és ferdén az üvegezett felületekre.

Uszodaködtelenítő berendezések hőszivattyúval

Az EGK típusú párátlanító berendezés családi házak medencetereinek párátlanításra és fűtésére szolgál. Az ablakokra csatornarendszeren keresztül meleg levegőt fúj, így megakadályozza a páralecsapódást. A friss levegő mennyisége 0-100% között beállítható.
A berendezés nagyon kedvező üzemelési költséggel működik. Egy megfelelő kiegészítő berendezés révén alkalmas energiaközpont kialakítására is, így lehetőség nyílik a medencevíz és a használati víz felmelegítésére, borpince vagy a ház hűtésére, de kombinálható akár padló- és falfűtéssel vagy napenergia-felhasználással is. A fűtő- és hűtőenergia optimálisan van elosztva: hűtésnél ingyen hő termelődik, és fordítva, így érhető el az optimális hatásfok.
A ködtelenítés kondenzációs elv szerint történik, ahol a ködtelenítendő uszoda levegőjét egy hideg direktelpárologtatón keresztül elvezetik, kb. 20 °C-ra lehűl és kondenzálódik. Közben a kondenzációs oldalon hő keletkezik, ami azt a célt szolgálja, hogy az előzőleg lehűtött levegőt a csarnok hőmérsékletére felfűtse, és a medence vizének fűtésénél besegítsen.

Miután a készülék a ködtelenítéshez túlméretezett, levegő-víz, vagy glycol-víz közvetítőközeges hőszivattyúként is felhasználható. Fűtés esetén a készüléket uszodai üzemmódról hőszivattyú üzemmódra kell átkapcsolni. Ez a rendszer külső levegő üzemmód esetén kb. 10 °C-ig működik, ha ennél alacsonyabb a külső hőmérséklet, a fűtési teljesítmény csökken, és természetesen már nem lesz elegendő a fűtési igény fedezésére, ami azt jelenti, hogy a fűtésre rá kell segíteni.
Glycol-víz közvetítő közeg esetén a földből a hőt egy a földben vezetett hűtőtömlőn keresztül nyerik. Amennyiben rendelkezésre áll napkollektor is, kiegészítésként azt is be lehet vonni a rendszerbe.
Az alapkivitel uszodai használatra készül, célja az uszoda ködtelenítése, fűtése és részben a medence vizének melegítése.

Lapradiátor nedves helyiségbe

Léteznek már a magyar piacon is a horganyzott radiátorok, melyeket nedves helyiségek fűtésére kínálnak. Itt azonban fel kell hívni a figyelmet, hogy ezek sem alkalmasak fürdőmedencék helyiségeinek fűtésére, elsősorban a medencék vizéből kipárolgó klórgázok miatt, mert a radiátorokon lecsapódó pára korróziót okoz.
A Vogel & Noot kompakt, szelepes és T6-os lapradiátorok horganyzott kivitelben is rendelhetők, ezeket kifejezetten nedves helyiségek fűtésére ajánlják. Fontos, hogy a radiátorok bevonata sem a szerelés, sem pedig a használat során ne sérüljön meg, mert ez esetben a kiváló termék is elveszti a korrózió elleni védelmét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hővisszanyerős szellőztetés másként

Kontrollált szellőzésről több ízben írtunk már, elsősorban a passzívházak kapcsán. Most egy egészen új koncepciót mutatunk be, ami hőtárolóként az épület falát használja.


KWL® központi szellőztető

Az otthonunk energiatakarékosságára tett lépések közül a legelső szinte mindig a határoló szerkezetek (falak, ajtók, ablakok) szigetelésével kapcsolatos – legyen, az új építés vagy felújítás. A...