Gipszkartonos sarokszekrény

A gipszkarton előnyeit egyre többen ismerik fel, ám kisebb átalakítások során mégsem veszik eléggé számításba. Pedig az köztudott, hogy pl. a 9 mm vastag gipszkartonnal kiválóan és felettébb gyorsan lehet vakolni, s ez a "vakolat" elképesztően sík lesz. Azt pedig valószínűleg kevesen gondolnák, hogy gipszkartonból pl. a sarokba tervezett beépített tárolószekrény is gyorsan, falazás nélkül készíthető el. Ennek igazolására, íme az alábbi leírás.

Az öreg kis falusi ház - amely egyébként most már hétvégi házként szolgál - belső átalakításakor a szoba sarkába beépített gardróbszekrényt is terveztek. A falakra vakolat helyett gipszkarton lapokat ragasztottak, így kézenfekvő volt, hogy a leendő szekrény hiányzó oldallapját is gipszkartonból készítik el.
Amint az összes gipszkarton lapot a falra erősítették, következő lépésként a szekrényt leválasztó oldalfal acélváz keretét is felállították. A szokásos módon alul és felül 50 mm széles UW-, oldalt pedig ugyanilyen méretű CW idomból állt a fém váz. A szekrényoldalt 500 mm szélességűre választották, így egy 120 mm széles, 12 mm vastag gipszkarton lap is elég volt a fémváz lefedéséhez. A tető ferdeségét követő mennyezetborítás alatti részt újabb fémkeret beépítésével hozták vízszintbe, majd ezt is kívül-belül alakra szabott gipszkarton lapokkal fedték le. Az alsó U-idomra csavarozták fel a tolóajtók felső vezetősínét és az azt rejtő műanyag idomot. Ezt követően az oldalfal élére csavarozták a gipszkartonból leszabott oldalborítólapot, és az élek közötti hézagba szilikonos réstömítőt nyomtak, majd elsimították.
A kartonlapok felületének besimítása, lecsiszolása és a falfestés után került sor a polckonzolokat rögzítő acél tartók felcsavarozására. Az ajtónyílásba szabott alátétlécre fektetve csavarozták fel a tolóajtók kettős vezetősínét, és ezt követően már csak a polckonzolok, lapok és a laminált bútorlapból kiszabott, görgőkkel és felső vezetőélekkel felszerelt ajtókat kellett a helyükre emelni, és máris be lehetett a szekrénybe rakodni.
Hasonló módon bármilyen beépített szekrény káváját ki lehet alakítani, és ez az anyag csővezetékeket takaró burkolatának kialakítására is kiválóan alkalmas.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthoni javítások: kis hibák, egyszerű megoldások

A lakásban mindig akadnak apróbb problémák, amelyek eleinte csak bosszantóak, ám ha nem szüntetjük meg, komolyabb meghibásodások előidézői lehetnek. Nem érdemes követni Murphy törvényét, hogy ha...


Átalakítások gipszkartonnal

Az ún. szárazépítés alapanyaga, a gipszkarton szinte korlátlan lehetőségeket biztosít nemcsak az új építmények kialakításnál, de a lakások különféle volumenű átalakításainál is. A jelentősebb...