Több mint élelmiszer-tárolók

Modern hűtőszekrények

2009-11-08 20:30:44 | Módosítva: 2009-11-08 20:38:49

A hűtőszekrények az egyik leggyakrabban használt háztartási gépeink. Felmérések szerint naponta akár 15-20 alkalommal is használja egy-egy családtag, emiatt nem véletlen, hogy az élelmiszer-tároló és frissen tartó funkció ma már nem az egyedüli.

A hűtőmágnesek elterjedésével üzenő-fallá, ezzel a családok egyik kommunikációs csatornájává is vált e készülék: hiszen a hűtőn hagyott üzenet rövid időn belül mindenkihez eljut, mert mindenki használja a készüléket. Hűtőszekrény vásárlásakor sok szempontot érdemes mérlegelnünk: forma, funkciók, energiatakarékosság, hiszen a készülék rövid idő alatt szinte "családtaggá válik".

Klímazónák a hűtőszekrényben

A hűtőszekrény belsejében elhelyezett csőhálózatban keringő folyékony hűtőközeg elpárolog, eközben pedig hőt von el a hűtőszekrény belsejéből. A csőrendszer végén lévő kompresszor az elpárologtatott gőzöket elszívja, majd összesűríti, és a kondenzátorba továbbítja, ahol a nagynyomású hűtőközeg gőzök újra cseppfolyósodnak. Ezután e párolgással járó hőelvonáson alapuló folyamat kezdődik elölről.
A hűtőteljesítményt csillagokkal jelölik, minden csillag 6 °C-nak felel meg: *= 6, **= 12, ***= 18°C-ot jelent, amely értékek a mélyhűtő rekeszre vonatkoznak a hőfokbeállító maximális állásánál. A hűtő más tereiben e csillagoktól függetlenül 0 és +7°C közötti hőmérséklet van, a csillagjelzés nélküli készülékek nem tartalmaznak fagyasztó részt. Ha nem rendelkezünk külön fagyasztószekrénnyel, akkor 3 csillagos kombinált hűtőt érdemes vásárolni, mert ezek mélyhűtő rekeszében minden gyorsfagyasztott termék számára ideális a hőmérséklet.
Mivel a hűtőszekrény különböző részein különböző hőmérsékletek vannak, nem mindegy, hogy milyen terméket melyik részében helyezünk el. A leghidegebb polc a legalsó, ami a zöldséges fiókok fölött található. Itt 2 °C van, ami a friss hús, és hal számára a legideálisabb.

A középső részen 4-5 °C uralkodik, míg legfölül 8 °C a hőmérséklet. Itt tároljunk a tojást, tejtermékeket, felvágottakat, maradékokat, és mindent, amin a "felbontás után hűvös helyen tartandó" figyelmeztető jelzés olvasható.
A legalsó fiókok szolgálnak a zöldségek, és gyümölcsök tárolásra, ezekben 10 °C van. A hűtőajtó a legmelegebb rész, ez azoknak a termékeknek a helye, amelyeknek csak enyhe hűtésre van szükségük: ilyenek a vaj, mustár, italok.

Hűtők extra felszereltséggel

Akárcsak más készülékeknél, a hűtőszekrényeknél is sokféle tudású szerkezet közül válogathatunk. Nem muszáj mindent tudó készüléket venni, de érdemes átgondolni, hogy mely többletfunkciókra lehet szükségünk a mindennapokban. Kapható hűtőszekrény gyerekzárral, vagy önműködően csukódó ajtóval, mindkettő praktikus megoldás.
Az egybeöntött belső tér a jobb hőszigetelésével tesz jó szolgálatot, a belső edzett üvegek a teherbírás miatt fontosak, a praktikus belső elosztás pedig a helytakarékosság miatt, hiszen, ha kevés dolog fér egy hűtőbe, az ugyanannyi energiát fogyaszt, mintha tele van. Egyes készülékek antibakteriális belső bevonattal készülnek, amelyek meggátolják a belső térben a gombák és más mikrobák elszaporodását.
A gyors lehűtés funkcióval bíró szerkezetek kisebb energiafelhasználással érik el a termékek kívánt hőfokra hűtését. Egyes trópusi klímaosztályba sorolt készülékek jellemzője, hogy a kiválasztott és beállított hűtési hőmérsékletet szélsőséges, például nagyon meleg külső hőmérséklet esetén is tudják tartani.
A "double fresh" rendszerű hűtők zöldségfiókjukban nem csak a hőmérsékletet, hanem a páratartalmat is ideális szinten tartják, hosszabb ideig megőrizve ezzel a zöldségek, gyümölcsök frissességét.

A "no frost" jelzésű készülékekben nem képződik vastag jégrétek a belső falakon. Ez előnyös, hiszen a jég hőszigetelő hatású, így a jegesedett hűtőszekrénynek nagyobb az energiafogyasztása is. Ezt az automatikus fagyasztó-leolvasztási rendszert jelölik a "no frost" elnevezéssel. Lényege, hogy amíg a hagyományos hűtőkben hűtéskor a hideg levegő a nehézségi erő hatására lassan lefelé süllyed, ebben a hűtőtér hátfalán lévő ventilátor gondoskodik a hideg levegő gyors és egyenletes keringéséről. A légáram az elpárologtató felé tereli a nedvességet is tartalmazó levegőt, ami ráfagy az elpárologtatóra, ahonnan az időkapcsolóval vezérelt fűtés hatására leolvad. A keletkező víz összegyűlik a fagyasztót működtető kompresszor feletti tálkában, és annak melegétől elpárolog. Emiatt nem képződik dér vagy jég a hűtőszekrény falain, higiénikusabb, az élelmiszerek igen rövid idő alatt lehűlnek. Mivel elmarad a deresedés és a jégképződés, így e készülékeknél nincs szükség leolvasztásra
Bár elsőre mellékesnek tűnhet nem az: a hűtő működés közbeni zaja zavaró lehet. Minél alacsonyabb a hűtő zajszintje, annál kellemesebb lakótársnak bizonyul majd, így érdemes vásárlás előtt meghallgatni, hogy az adott típus működés közben mennyire hangosan "morog".

A jövő hűtőszekrényét már megtervezték...

Mint napjainkban, várhatóan a közeli jövőben is a hűtőszekrény egy központi, igen gyakran látogatott hely lesz a lakáson belül. A tervezők és gyártók ezt messzemenőkig figyelembe veszik a fejlesztések irányának meghatározásakor. A prototípus már készül.
A jövő hűtőszekrénye a tervezők szerint bevásárlási tanácsokat ad, segít a vacsora elkészítésében, internet, TV, rádió, üzenetrögzítő, és minőségellenőr egyben. Hogyan lesz minderre képes egy gép?
A hűtőszekrénybe egy számítógép és egy érintőképernyős monitor lesz beszerelve. Az internetre csatlakozva weblapokat is böngészhetünk majd, email üzeneteket küldhetünk, bár ennek itt elsődleges funkciója az lesz, hogy a szükséges élelmiszereket kiválaszthassuk, és megrendelhessük a házhozszállítást. A hűtő segít majd abban, hogy mely élelmiszereket, melyik rekeszében tároljuk annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb hőmérsékletet biztosíthassuk minden terméknek. A gép képes lesz leolvasni a csomagolások vonalkódjait, így figyelmeztet, ha valamelyik élelmiszer a szavatossági idejének a végéhez közeledik.

A gép a beprogramozott belső szakácskönyvéből olyan ételek receptjeit ajánlja, amelyhez minden megtalálható az adott pillanatban a tárolórészeiben. Programfüggően segíthet a hűtő a bevásárlásban is, mert képes lesz figyelemmel kísérni az Interneten keresztül az élelmiszerüzletek ajánlatait, az árusított cikkek listáját, így javaslatot tesz, hogy hol vásároljunk, vagy honnan rendeljük az élelmiszereket.
A beépített naptárfunkció figyelmeztet az ismerősök, rokonok születésnapjára. Az érintőképernyő, a beépített kamera, és mikrofon segítségével a családtagok videó üzenetet hagyhatnak egymásnak. A jövő hűtőszekrénye ezzel átveszi a hűtőmágnesekkel feltett üzenő cetlik szerepét is.

Hasznos tippek a hűtőhasználathoz

A hűtőszekrényekben tárolt termékek 75 százaléka egyből az asztalra kerül, mindenféle konyhai feldolgozás nélkül. Ezért is lényeges, hogy az ott tárolt termékek minőségét a hűtő helytelen használatával ne veszélyeztessük.
Ne pakoljuk tele a hűtőszekrényt, mert ha nem marad hely a termékek között, akkor a levegő nem tud mozogni a hűtő belsejében.
Mindig győződjünk meg róla, hogy az ajtót jól becsuktuk-e.
Takarjuk le az élelmiszereket, ha a nedvességképződést vagy az ízek csökkenését, valamint a hűtőben a szagok megjelenését el szeretnénk kerülni!
Az ételmaradékokat tároljuk lapos, lezárt dobozokban. Így ha elfelejtkeznénk róluk, akkor sincs akkora gond, mint ha fedetlenek lennének.
A frissen vásárolt élelmiszert célszerű a már bent lévők mögé pakolni, így a régebben vásároltak, melyek szavatossági ideje hamarabb jár le, előbb fognak elfogyni.

A kombinált hűtőszekrényeknél a fagyasztórész használja a legtöbb energiát. Bár régen még nagy divatja volt a fagyasztószekrényeknek, vagy a nagy fagyasztórekeszes kombinált hűtőszekrényeknek, mára a helyzet változott. Akkoriban a fél disznónak is be kellett férni valahova. Mivel az összes élelmiszerboltnak van fagyasztott áru részlege, felesleges ilyen típusú élelmiszerekből sokat tartani otthon. Ha csak annyit vegyünk mindig, amennyit rövid idő alatt felhasználunk, akkor gyakorlatilag a fagyasztás a boltok költsége marad. Tehát minél kisebb a fagyasztórész, annál olcsóbb a hűtőszekrény működtetése.
A rosszul záródó ajtajú hűtőszekrény lényegesen több energiát fogyaszt majd.
A készülék hátoldalán levő szellőzőrácsokat ne takarjuk le, félévente portalanítsuk, ne nyomjuk a készülék hátulját teljesen a falhoz, és ne helyezzük a készüléket túl ki légterű helyiségbe, mert ezek mind rontják működésének a hatásfokát, így emelik energia-felhasználását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Aktív és passzív hűtés

Az aktív és passzív hűtés fogalmával elsősorban a passzívházak kapcsán találkozhatunk. Definíciója szerint a passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérsékletet biztosítása megoldható...


Klíma vagy nem klíma

A hirtelen beköszöntő hőség felgyorsítja a lakáshűtés iránti igényt. Mondhatnánk kapkodás kezdődik, mert egy évig ugyan nem is gondoltunk rá, de most azonnal kéne valami hatékony hűtőberendezés –...