Konyhaszekrényből pelenkázó

2014-04-02 16:31:43 | Módosítva: 2014-07-19 12:58:08

Egy kisbaba érkezése az öröm mellett mindig újabb kellékek beszerzését is jelenti. Ilyen például a babapelenkázó, amelynek fiókjaiban minden kelléknek helye lesz és később esetleg még másra is használható. Esetenként a meglevő szekrények is átalakíthatók e célra, de nagyon jól használhatók a kiváló fiókrendszerrel rendelkező konyhaszekrények valamelyike, amelyik méretében megfelel e célra.

Mivel a szekrények korpusza többnyire fehér színű, a szobában kevéssé illeszthetők be a többi bútordarab közé. Ezen azonban könnyű segíteni, ha az eredeti szekrénytestre új ruhát „húzunk”. Anyagául választható 16 mm vastag laminált bútorlap, vagy akár rétegelt lemez is. Ez utóbbi azonban utólag felületkezelést igényel.


Az átalakítás lényegében a két oldallap és a fedőlap közé pontosan beillesztett eredeti szekrénytestet közre fogó korpusz kialakításából áll. A fedőlap köldök-, vagy lamelló csapokkal kapcsolódik a két oldallaphoz, szorosan az eredeti szekrénytestre illeszkedőn. Az oldallapok felül kb. 150 mm-nyire nyúljanak túl a fedőlap síkján. Az oldallapokat alul elég egy középen elhelyezett behúzó csavarral a lapok közé erősített 100 mm széles összekötőelemmel áthidalni, a szekrény alatt pedig 80-100 mm szabad hely maradjon.

A korszerű Rationell fiókrendszer oldalfalaira könnyen felerősíthetők a fa fiókelőlapok, amelyek az eredeti szekrénytest élére, és egyben az új korpusz élei közé csukódnak. A pontos helyüket ajánlatos megfontoltan meghatározni, mert ez befolyásolja a fiók előlapok méretét. Az előlapok méreteit pontosan meg kell határozni, a köztes hézagok 3-4 mm-nél nagyobbak ne legyenek. Bútorpanel esetében az élfólia vastagságát is figyelembe kell venni az előlapok közötti hézagok megtartásához, rétegelt lemez alapanyagoknál ez szükségtelen.

Az eredeti szekrénytestet néhány lemez szeglettel célszerű az új korpusz belső oldalához fogatni, de csak a szükséges felületkezelési fázisok elvégzését követően. Végül a bútorfogantyúkat kell a helyükre csavarozni, és már is kész a fiókos pelenkázó asztal, amelyre már csak a megfelelő méretű huzatos szivacsbetétet kell ráhelyezni, és az átalakított új bútordarab már a kiszemelt helyére állítható.

Az eredeti fehér szekrénytest belsejébe beerősített fióktestek meghatározzák a fedőlapok méretétA fiókelőlapok az eredeti szekrénytest élére csukódnakAz előlapok között 3-4 mm hézagot szükséges tartani


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gardrób kis lakásokba

Ruhatárunkat nemcsak az időjárás, vagy a divat befolyásolja. Ha az öltözetünk ritkán viselt darabjainak „raktározásához” nincs elég hely, akkor ez a lakáson belül rendetlenséget szül. Ezért sok...


Régi faliórák ápolása

A múltat idézik, de ma is gyönyörűek a különféle inga szerkezetes, öreg órák. Különösen hangulatosak azok, amelyek az idő múlását fél óránként zengő hangon jelzik. Némelyik dallamosan, mások...