Minták változatos kavalkádja

Új generációs tapéták

2011-12-11 00:17:32 | Módosítva: 2011-12-14 23:39:28

Sokan azért választják falburkolatként a tapétát, mert ez az anyag olyan motivációs lehetőségeket nyújt, amelyeket más módon szinte lehetelen megvalósítani. Ezért a tapétázott falak újra divatosak, a különlegesen újszerű mintázatoknak és felületi hatásoknak köszönhetően. No meg annak, hogy mindezt viszonylag könnyed gyorsasággal, kis felfordulással lehet elérni.

A tapéta azonban több, mint puszta faldekoráció. Bár esetenként van ilyen szerepe is, ám többnyire olyan lehetőség, amely alkalmas a szobabelsők stílusának gyökeres átalakítására. A különböző minták meggondolt, egymás melletti alkalmazása érdekes térhatásokat eredményez. Hasonló eredmények érhetők el a tapéta és a festett fal kombinált alkalmazásával is.

Bár elfogadott, hogy a kisebb terű helyiségekben az apróbb, a nagyobbakban viszont a merészebb, nagyobb mintázatú tapétákat célszerű alkalmazni, újabban éppen e megszokott szabályok ellenkezője eredményez meglepő hatásokat. A tapéták előnye pontosan ebben rejlik, hogy olyan mintázatokat lehet a falakon kialakítani, ami falfestéssel aligha lenne megvalósítható. Ezért kerültek előtérbe újból a merészebb mintázatú és színválasztékú tapéták.

Szemben a festett falakkal, felújításuk akár nyolc, tizenöt év múlva elégséges, és a legújabb, antikolt és rendkívül változatos mintaválasztékukkal a festett falaknál érdekesebb, divatosabb lakókörnyezet kialakítását teszik lehetővé. E mellett pedig a variációs lehetőségeknek is tágabb a lehetősége. Természetesen ehhez jó ízlés és sok esetben lakberendező segítsége is szükséges, továbbá lehetőleg olyan tapéta szaküzletekben érdemes vásárolni, ahol ún. tervező programm segít a megfelelő mintázatú és színű burkolóanyag kiválasztásában. Egy tekercs alapján ugyanis nehéz eldönteni, hogy a kiválasztott tapéta együttes hatása milyen lesz majd az adott helyiségben. Ezt pedig már akár a nagyobb kereskedések honlapjainak választékából is előre meg lehet tekinteni.

Az ismert tapétafajták ugyan csak mintázataikban, színválasztékuk széles választékában változtak, ám ezek mellett megjelentek egyéb, igényes kivitelezésű és részfelületek dekorálására alkalmas speciális tapéták is. Ezeknek az anyaga szokványos, de a textúrájuk egyedi, vagy a méretük igazodik az ajánlott felhasználási célhoz megfelelően.

Ilyenek pl. a metálfényű, a matt és fényes, a váltakozó mintázatú, a különféle dombornyomású, ún. 3D tapéták, a luxus kivitelű tapéták, a sávosan használható design panel tapéták vagy akár a poszter tapéták is.

Különleges mintázatú tapéták

A metál fényű, illetve a matt alapfelületen fémes jellegű mintázattal ellátott tapétáknál a mintázat, vagy akár a tapéta egész felülete a fény hatására tompán csillogó lesz. Ezt azonban csak igényesen előkészített falfelületeken célszerű alkalmazni, mert a falhibákat kiemeli. Beszerezhetők gyűrt változatok is, amelyeknél a fal repedései, egyenetlensége nem okoz gondot, a gyűrt mintázat elfedi azokat.

A dombornyomású tapéták között is sok változat létezik, van amelyiket utólag festeni szükséges, másokat pedig 50-50 cm-es lapokból lehet kialakítani, és legfeljebb csak egy-egy fal, vagy egy részének a kiemelő dekorálására valók. Ezeket általában falfestéssel, vagy alig látható, hozzá illő színű és mintázatú tapétákkal kombinálva célszerű alkalmazni. Hasonló tulajdonságúak a sávosan alkalmazható design panel tapéták, amelyek többnyire 70-100 cm szélesek, 3 m hosszúak, és csak esetenként ragaszthatók egymás mellé, mintázatuktól függően. Ide sorolhatók még a poszter tapéták is, amelyek nagy felbontású fotók alapján, illetve számítógépes mintázattal a legkülönfélébb alapanyagra nyomva készülnek.

Tapéta ragasztók

A tapétákat kellően előkészített falakra kell felragasztani. Ám ahhoz, hogy a különféle tapétákat megfelelően a falfelületekre lehessen rögzíteni, a tapéta típusához leginkább megfelelő ragasztót kell használni.

A ragasztók nem egyformák, összetételük a tapéta fajtákhoz igazodó. Általában por alakúak, megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával, csomómentesre elkeverve kell a ragasztáshoz előkészíteni őket. Vannak ugyan olyan ragasztók is, amelyek több fajta tapétához is használhatók, ám célszerűbb a fajtához leginkább ajánlottat használni, mert ez biztosítja a megfelelő kezdő tapasztási erőt, és az esetleges beigazítási műveleteket sem gátolja. A víz adagolását nem szabad túllépni, mert ez a tapadási erőt gyengíti. Inkább egy kicsivel kevesebb vizet célszerű a porhoz adagolni, mert így még további víz hozzáadásával beállítható a kellő konzisztencia, a túlhígított ragasztón azonban már nem lehet javítani.

Beszerezhetők ún. színkontrolos ragasztók, amelyeknél a felkent rétegvastagságot a ragasztó színének erőssége alapján lehet ellenőrizni. Ezek többnyire hengerelhetők, a túladagolt ragasztót a ragasztóhengerrel lehet egyenletesen eloszlatni. A pink kontrolos ragasztók általában a leszabott hosszúságú tapétákra, a kék kontrolosakat pedig a falra kell felhengerelni. A Pufas gyártmányú ragasztók pl. ilyen színkontrolos tulajdonságúak, ám száradáskor a ragasztó anyaga színtelenre változik.

Különböző gyártmányú tapétaragasztók közül lehet választani; a Valtex, Pufas, Düfa, Akrolux márkákon kívül a Metylan gyátmányok választéka a legszélesebb. Minden tapétafajtához ideális tulajdonságú változatai közül könnyű kiválasztani az adott tapétához legmegfelelőbbet. Egyes tapétákhoz esetleg a gyártó megadja, a leginkább ajánlott ragasztót, ennek hiányában a tapétakereskedésekben adnak tanácsot a használható ragasztó márkájára és típusárára vonatkozóan. Ezt mindenkor ajánlatos betartani.

A megfelelő ragasztó alapkövetelménye, hogy könnyen csomómentesre legyen keverhető, és nagy kezdeti rögzítő szilárdság mellett az esetleges illesztési korrekciókat is lehetővé tegye, és a tapéta típusához való legyen. A ragasztó egyenletes felterítését jelentősen megkönnyíti a ragasztóhenger, amely falra és tapétára is használható.

A tapétázó gép meggyorsítja a munkát, és egyenletes rétegben hordja fel a tapétára a ragasztót, ám erre nem mindegyik ragasztófajta alkalmas. Az egyenletes ragasztóréteg lényeges szempont a tapéta teljes felületén történő felragasztásához, és a könnyű, hólyagosodás-mentes felületi elsimítást is megkönnyíti. Kefe vagy széles kenőecset helyett ezért előnyös a ragasztóhenger használata. Kefét inkább csak a falra simításhoz, légbuborékok eltávolításához célszerű alkalmazni.

Külön csoportot képeznek az ún. exkluzív, vagy luxus tapéták. Ezek magas igényű, neves tervezők által készített tapéták, amelyek egészen különleges mintázatukkal, tartós és igényes anyagukkal tűnnek ki a többi tapéta közül. A választékuk meglepően bőséges, némelyik gyönggyel, vagy apró kristályszemcsékkel gazdagított mintázatú. Többnyire dombornyomottak, textil- és csodás fémhatású mintázatúak. Tekercsben vagy nagy, egybefüggő lapméretben szerezhetők be, megrendelésüket követően.

Ezen kívül megemlíthetők még a lábazati tapéták, amelyek általában dombornyomott felületűek, és utólag változatos módon átfestendők, míg más gyártmányok színezettek, utókezelést nem igényelnek. Általában 1,06 mx10 m-es tekercsben árusítják. E tapéták szárazon lehúzhatók felújításkor, és jó kopásállóságúak.

A tapéták jellemzői

Hogy a kiválasztott tapéták milyen tulajdonságúak, milyen ragasztóval lehet a falra rögzíteni őket, azt mindig a gyártmány alapján kell eldönteni. Van, amelyiket a hagyományos módon, előre leszabva kell ragasztóval egyenletesen bekenni, másoknál viszont a ragasztót a falra kell felhordani, és abba kell a tapétát belesimítani. A szélek illesztésénél is a gyári előírásokat kell követni, amire a tekercseken piktogramok formájában adnak kellő információt a helyes használatra vonatkozóan. Ezek természetesen mindig fajtafüggőek, mint ahogyan a tapétafelület kopásállóságára, tisztíthatóságára vonatkozó jellemzők is.

A megfelelő típus és gyártmány kiválasztásakor mindig ajánlatos kikérni a szakeladó véleményét is, aki feltehetően jól ismeri a forgalmazott termékek előnyeit, hátrányait, ami fontos lehet a tartós használathoz. A tapéták kiválasztásához ajánlatos több nagyobb tapétakereskedés választékát is megtekinteni, ami az interneten is kényelmesen megismerhető, ám ez nem helyettesíti a személyes megtekintést, ami a képnél komplexebb értékelésre ad módot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tapéta, dekoráció

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festés helyett tapétázás?

A lakások falainak felújítása általában nagy felfordulással jár. A falak hibáinak kijavítása, majd csiszolása - ami előfeltétele a szép felületnek - köztudottan sok piszokkal jár. És akkor még...


Képes kerti ötlettár

A kerti út vonalvezetése lehetőleg ne legyen teljesen egyenes, mert arról az egész kert belátható. Ha kanyarokat is teszünk az útvonalba, akkor sokkal több arcát láthatjuk a területnek, mialatt...