Gyors eredmény vlies tapétával

Festés helyett tapétázás?

A lakások falainak felújítása általában nagy felfordulással jár. A falak hibáinak kijavítása, majd csiszolása - ami előfeltétele a szép felületnek - köztudottan sok piszokkal jár. És akkor még hátra van maga a festés hosszadalmas művelete, még akkor is, ha a falfestéket hengerrel visszük fel a falra, mégpedig két-három rétegben. Ám van ennél gyorsabb és egyszerűbben kivitelezhető megoldás is, a tapétázás. Igaz ilyenkor nem a szokásos papír vagy a fűrészporos tapétát célszerű választanunk, hanem ezeknél korszerűbb vlies, azaz textilszálak és cellulóz keverékéből készült tapétát.

Ez a típusú tapéta ötvözi az üvegszálas és habrátétes tapéták előnyeit. Mérettartó, ezáltal nem igényel a felragasztás előtt áztatást. Ennél a tulajdonságánál fogva nem is kell ragasztóval bekenni a tapéta hátoldalát. Elegendő a falfelületre hengerrel felhordani a ragasztót, és a tapétát a ragasztóágyba belesimítani.
A vlies tapéta kapható különböző domború mintázatú felületekkel, ami utánozhatja a zsák, a szövet, a halszálka stb. mintákat Ezek a tapéták általában festhetők. A struktúra miatt célszerű selyemfényű falfestékkel átfesteni, mert jobban kiadja a mintát a festék fényessége.
Kapható még vlies tapéta a falak repedéseinek az eltüntetésére is. Ezeket Varió, Trend, valamint Fátyol vliesnek nevezik. Rendkívül nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek, ezért alkalmasak a fal repedéseinek az eltüntetésére. A Fátyol repedés-áthidalására szolgál, a Varió és a Trend akár simító felületként is szolgálhat.
A tapétakereskedések egyre több vlies tapétát forgalmaznak, amit csak az különböztet meg a papírhordozójú tapétától, hogy a hátsó hordozórétege nem tartalmaz nedvességre duzzadó papírt. Ez a tulajdonsága teszi könnyen felragaszthatóvá a tapétát.
Sokkal könnyebb vele dolgozni, mint az üvegszövet vagy a papírtapétával, mert ez a tapétatípus nem igényel alaptapétázást (makulatúrázást), sőt nem is szabad papírtapétára ragasztani. Mérettartósságánál fogva ugyanabban a pozícióban szárad meg a falfelületen, ahogy azt felragasztottuk. A hagyományos papírtapéta - amennyiben nem megfelelően áztattuk - a falfelületen megduzzadhat, felhólyagosodhat. A vlies tapétánál ez nem fordul elő. A jól felragasztott vlies tapéta felújítás során szárazon, áztatás nélkül lehúzható a falról úgy, hogy nem sérül meg az alatta lévő glettfelület. A jól felragasztott vlies tapéta több rétegben, évek múlva is átfesthető.

A tapéta ragasztása a következő lépésekben történjen:

1. A falfelületet meg kell tisztítani minden laza, málló rétegtől.

2. A nagyobb hiányosságokat réskitöltő glettel pótolni kell.

3. Ha szükséges, a durva felületeket gipszmentes glettanyaggal simítsuk el.

4. Ezután a falakat 1:1, vagy 1:2 arányban higított vakolatalapozóval kell átfesteni, hogy a felhordott tapétaragasztó nedvességtartalmát addig ne tudja kiszívni a vakolat, amíg a tapétát fel nem ragasztjuk a falra.

5. Az előzetesen bekevert ragasztót tapétaragasztó hengerrel vagy ragasztókenő kefével hordjuk fel a falfelületre kb. 60-70 centiméter szélességben a mennyezettől az aljzatig. Ne használjunk a ragasztó kenésére hosszúszőrű hengereket, mert a henger a falon nem forogni, hanem csúszni fog.
A tapétaragasztó mindenféleképp vlies tapéta ragasztására alkalmas legyen. Ilyen például a direct vagy a secura tapétaragasztó. Ezek a ragasztók gyorsan oldódnak, hamar felhasználhatók. A ragasztó dobozon jelzett mennyiségű hideg vízbe állandó keverés mellett beleöntjük a ragasztóport, majd kb. 1 percig tovább keverjük. A direct ragasztót kb. 3 perc elteltével újra felkeverjük és máris felhasználásra kész. A secura ragasztó kb. 20 perc áztatást igényel. A ragasztókat felhasználás előtt minden esetben fel kell keverni, hogy a ragasztó különböző összetevői homogénen elkeveredjenek.

6. A tapétatekercs darabot a függőleges kijelölésre, mennyezettől az aljzatig belesimítjuk a ragasztóágyba, majd a mennyezetnél és az aljzat találkozásánál egy éles késsel vagy ollóval méretre vágjuk.
Ezután újabb ragasztót hordunk fel ismét 50-60 centiméter szélességben, és a következő tapétacsíkot az előző tapétacsík mellé helyezve, szintén beágyazzuk a ragasztóba. A felhelyezett tapétacsíkot mindig fentről lefele, valamint középről kifele simítsuk a felületre.
A sarkok kivételével nem szabad a tapétacsíkokat egymásra ragasztani. A sarkoknál a tapétát úgy kell elvágni, hogy a következő falra csak 1-2 centiméter szélességben nyúljon át. Erre az 1-2 centiméteres sávra kell aztán felhelyezni a következő tapétacsíkot, és ilyen sorrendben kell végig ragasztani az egész felületet. A mintás vinyl felületű tapéták sarkokban áthajtott sávjára nem ragad fel a következő tapétacsík, erre szolgál a szélragasztó, amit az 1-2 centiméterre visszahúzott tapétaszél alá egy vékony ragasztócsík húzásával hordhatunk fel, majd tiszta ronggyal, szivaccsal a tapéta visszasimítható a sarokba. A kiálló falfelületeknél a tapétát úgy célszerű kimérni, hogy az a sarkoknál 1-2 centiméterre áthajoljon, és innen illesztve kell a tapétát az előzőek szerint tovább ragasztani.

A festhető kivitelű tapétáknál kissé könnyebb a helyzet, mert azokat a falfelületen egymásra lehet ragasztani, majd éles késsel, vonalzó mellett össze kell vágni. Így pontos lesz a sávok illesztése, és a toldások festés után nem látszanak meg.
A mintás vlies tapéták a már említett ragasztókkal biztonságosan ragaszthatók, azonban a repedés-áthidalásra használt Fátyol, Trend és Varió vlies tapéták esetén célszerű a már bekevert tapétaragasztókhoz diszperziós ragasztót keverni. Ezt egyébként a tapéta gyártója a tapéta kísérőcéduláján fel is tünteti. Erre a célra kapható üvegszövet és textiltapéta ragasztó. A bekevert tapétaragasztóhoz maximum 20% diszperziót célszerű keverni. Ez rendkívül megerősíti a ragasztó tapadását. E tapéták a felsorolt ragasztókkal nedves helyeken is alkalmazhatók, pl. konyha, WC, fürdőszoba. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy amennyiben a tapétaragasztóhoz diszperziós ragasztót is keverünk, akkor felújításkor a tapétát nedvesen kell eltávolítani!
Az ilyen vlies típusú tapéták a könnyű ragasztási technológia miatt rendkívül alkalmasak házilagos kivitelezésre. Strapabírók, kis hibalehetőségűek, mintázatuk nyomásnak, enyhe ütésnek ellenáll. A strukturált felületű tapéták, alkalmasak különböző folttechnikák festésére, rendkívül esztétikusak. A mintával ellátott tapéták, pedig rendkívül széles mintaválasztékkal kaphatók a kereskedelemben.
A tapétákat díszítő bordűr csíkokkal is kombinálhatjuk. Erre a célra bordűr ragasztót célszerű használni, amely alkalmas arra, hogy a tapéta felületére is felragassza a csíkot.
A tapéta vásárlásánál figyelembe kell venni, hogy a vágások alkalmával hulladék keletkezik, ezért kb. 10%-al több tapétával kell többet vásárolni a ténylegesen mért falfelületnél. Tapétázás estén célszerű tervet készíteni, mert a rögtönzés elég drága mulatság lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...


Bosch festékszóró rendszerek

A Bosch a nyári szezonban vezetett be a piacra egy olyan eszközt, ami értékes segítséget jelent a barkácsolók számára sima és erősen textúrát felületek festéséhez és lakkozásához. A PFS festékszóró...