Gyors eredmény vlies tapétával

Festés helyett tapétázás?

A lakások falainak felújítása általában nagy felfordulással jár. A falak hibáinak kijavítása, majd csiszolása - ami előfeltétele a szép felületnek - köztudottan sok piszokkal jár. És akkor még hátra van maga a festés hosszadalmas művelete, még akkor is, ha a falfestéket hengerrel visszük fel a falra, mégpedig két-három rétegben. Ám van ennél gyorsabb és egyszerűbben kivitelezhető megoldás is, a tapétázás. Igaz ilyenkor nem a szokásos papír vagy a fűrészporos tapétát célszerű választanunk, hanem ezeknél korszerűbb vlies, azaz textilszálak és cellulóz keverékéből készült tapétát.

Ez a típusú tapéta ötvözi az üvegszálas és habrátétes tapéták előnyeit. Mérettartó, ezáltal nem igényel a felragasztás előtt áztatást. Ennél a tulajdonságánál fogva nem is kell ragasztóval bekenni a tapéta hátoldalát. Elegendő a falfelületre hengerrel felhordani a ragasztót, és a tapétát a ragasztóágyba belesimítani.
A vlies tapéta kapható különböző domború mintázatú felületekkel, ami utánozhatja a zsák, a szövet, a halszálka stb. mintákat Ezek a tapéták általában festhetők. A struktúra miatt célszerű selyemfényű falfestékkel átfesteni, mert jobban kiadja a mintát a festék fényessége.
Kapható még vlies tapéta a falak repedéseinek az eltüntetésére is. Ezeket Varió, Trend, valamint Fátyol vliesnek nevezik. Rendkívül nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek, ezért alkalmasak a fal repedéseinek az eltüntetésére. A Fátyol repedés-áthidalására szolgál, a Varió és a Trend akár simító felületként is szolgálhat.
A tapétakereskedések egyre több vlies tapétát forgalmaznak, amit csak az különböztet meg a papírhordozójú tapétától, hogy a hátsó hordozórétege nem tartalmaz nedvességre duzzadó papírt. Ez a tulajdonsága teszi könnyen felragaszthatóvá a tapétát.
Sokkal könnyebb vele dolgozni, mint az üvegszövet vagy a papírtapétával, mert ez a tapétatípus nem igényel alaptapétázást (makulatúrázást), sőt nem is szabad papírtapétára ragasztani. Mérettartósságánál fogva ugyanabban a pozícióban szárad meg a falfelületen, ahogy azt felragasztottuk. A hagyományos papírtapéta - amennyiben nem megfelelően áztattuk - a falfelületen megduzzadhat, felhólyagosodhat. A vlies tapétánál ez nem fordul elő. A jól felragasztott vlies tapéta felújítás során szárazon, áztatás nélkül lehúzható a falról úgy, hogy nem sérül meg az alatta lévő glettfelület. A jól felragasztott vlies tapéta több rétegben, évek múlva is átfesthető.

A tapéta ragasztása a következő lépésekben történjen:

1. A falfelületet meg kell tisztítani minden laza, málló rétegtől.

2. A nagyobb hiányosságokat réskitöltő glettel pótolni kell.

3. Ha szükséges, a durva felületeket gipszmentes glettanyaggal simítsuk el.

4. Ezután a falakat 1:1, vagy 1:2 arányban higított vakolatalapozóval kell átfesteni, hogy a felhordott tapétaragasztó nedvességtartalmát addig ne tudja kiszívni a vakolat, amíg a tapétát fel nem ragasztjuk a falra.

5. Az előzetesen bekevert ragasztót tapétaragasztó hengerrel vagy ragasztókenő kefével hordjuk fel a falfelületre kb. 60-70 centiméter szélességben a mennyezettől az aljzatig. Ne használjunk a ragasztó kenésére hosszúszőrű hengereket, mert a henger a falon nem forogni, hanem csúszni fog.
A tapétaragasztó mindenféleképp vlies tapéta ragasztására alkalmas legyen. Ilyen például a direct vagy a secura tapétaragasztó. Ezek a ragasztók gyorsan oldódnak, hamar felhasználhatók. A ragasztó dobozon jelzett mennyiségű hideg vízbe állandó keverés mellett beleöntjük a ragasztóport, majd kb. 1 percig tovább keverjük. A direct ragasztót kb. 3 perc elteltével újra felkeverjük és máris felhasználásra kész. A secura ragasztó kb. 20 perc áztatást igényel. A ragasztókat felhasználás előtt minden esetben fel kell keverni, hogy a ragasztó különböző összetevői homogénen elkeveredjenek.

6. A tapétatekercs darabot a függőleges kijelölésre, mennyezettől az aljzatig belesimítjuk a ragasztóágyba, majd a mennyezetnél és az aljzat találkozásánál egy éles késsel vagy ollóval méretre vágjuk.
Ezután újabb ragasztót hordunk fel ismét 50-60 centiméter szélességben, és a következő tapétacsíkot az előző tapétacsík mellé helyezve, szintén beágyazzuk a ragasztóba. A felhelyezett tapétacsíkot mindig fentről lefele, valamint középről kifele simítsuk a felületre.
A sarkok kivételével nem szabad a tapétacsíkokat egymásra ragasztani. A sarkoknál a tapétát úgy kell elvágni, hogy a következő falra csak 1-2 centiméter szélességben nyúljon át. Erre az 1-2 centiméteres sávra kell aztán felhelyezni a következő tapétacsíkot, és ilyen sorrendben kell végig ragasztani az egész felületet. A mintás vinyl felületű tapéták sarkokban áthajtott sávjára nem ragad fel a következő tapétacsík, erre szolgál a szélragasztó, amit az 1-2 centiméterre visszahúzott tapétaszél alá egy vékony ragasztócsík húzásával hordhatunk fel, majd tiszta ronggyal, szivaccsal a tapéta visszasimítható a sarokba. A kiálló falfelületeknél a tapétát úgy célszerű kimérni, hogy az a sarkoknál 1-2 centiméterre áthajoljon, és innen illesztve kell a tapétát az előzőek szerint tovább ragasztani.

A festhető kivitelű tapétáknál kissé könnyebb a helyzet, mert azokat a falfelületen egymásra lehet ragasztani, majd éles késsel, vonalzó mellett össze kell vágni. Így pontos lesz a sávok illesztése, és a toldások festés után nem látszanak meg.
A mintás vlies tapéták a már említett ragasztókkal biztonságosan ragaszthatók, azonban a repedés-áthidalásra használt Fátyol, Trend és Varió vlies tapéták esetén célszerű a már bekevert tapétaragasztókhoz diszperziós ragasztót keverni. Ezt egyébként a tapéta gyártója a tapéta kísérőcéduláján fel is tünteti. Erre a célra kapható üvegszövet és textiltapéta ragasztó. A bekevert tapétaragasztóhoz maximum 20% diszperziót célszerű keverni. Ez rendkívül megerősíti a ragasztó tapadását. E tapéták a felsorolt ragasztókkal nedves helyeken is alkalmazhatók, pl. konyha, WC, fürdőszoba. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy amennyiben a tapétaragasztóhoz diszperziós ragasztót is keverünk, akkor felújításkor a tapétát nedvesen kell eltávolítani!
Az ilyen vlies típusú tapéták a könnyű ragasztási technológia miatt rendkívül alkalmasak házilagos kivitelezésre. Strapabírók, kis hibalehetőségűek, mintázatuk nyomásnak, enyhe ütésnek ellenáll. A strukturált felületű tapéták, alkalmasak különböző folttechnikák festésére, rendkívül esztétikusak. A mintával ellátott tapéták, pedig rendkívül széles mintaválasztékkal kaphatók a kereskedelemben.
A tapétákat díszítő bordűr csíkokkal is kombinálhatjuk. Erre a célra bordűr ragasztót célszerű használni, amely alkalmas arra, hogy a tapéta felületére is felragassza a csíkot.
A tapéta vásárlásánál figyelembe kell venni, hogy a vágások alkalmával hulladék keletkezik, ezért kb. 10%-al több tapétával kell többet vásárolni a ténylegesen mért falfelületnél. Tapétázás estén célszerű tervet készíteni, mert a rögtönzés elég drága mulatság lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti pillanatképek

Egy kis kert gondozása, ápolása, folyamatos szépítése állandó elfoglaltságot jelent tulajdonosának mind a négy évszakban. Közben önkéntelenül figyeljük a szomszéd kertjét is, és folyamatosan...


Dobja fel otthonát tapétával

Miért tapétázzunk? A lakás bármely részét könnyen megújíthatjuk, ha van egy kis képzelőerőnk. Különböző mintájú tapétákkal új hangulatot teremthetünk otthonunkban. A tapéta nagy előnye, hogy elfedi...