Bordűrök, díszítő csíkok otthonunkban

2017-08-02 08:32:03 | Módosítva: 2017-08-02 08:38:04

A különféle felületeket – pl. mennyezeteknél, szobák oldalfalainál vagy akár kerámia padlókon – keretező szegélyeket nevezzük bordűrnek. Céljuk a felületek díszítése, elhatárolása és előnyös kiemelése. Szinte bárhol alkalmazhatók, segítségükkel megtörhető a falak, burkolatok túlzott egyöntetűsége, alkalmazásuk az utóbbi időben újra divatos lett. A kialakításukhoz szükséges anyagok választéka is jelentősen megnőtt, méreteik nagyon változatosak, és ez is növeli a felhasználásuk iránti érdeklődést.

Tapétacsík
A bordűrök kialakításának legegyszerűbb módja a tapétaboltokban beszerezhető, széles mintaválasztékú papírcsíkok, tapétacsíkok elválasztó sávként vagy keretként történő felragasztása a falra. Festett és tapétázott falakra is felragaszthatók, még utólag is. Jól használhatók pl. a mennyezetet és az oldalfalakat elválasztó szegélyként, ám horizontálisan vagy vízszintesen felragasztva akár önmagában is előnyös hatást válthat ki. Szélességük 5-17 cm között változik, egy tekercs általában 5 m hosszú. Vannak közöttük öntapadó csíkok is, ám a hagyományosan felragasztottak tartósabbak. A színük, mintázatuk jó megválasztásával is igen hatásosak lehetnek a szegélyek.A szoba stílusától függ, hogy a sorminta javít-e az összhatáson vagy sem. Ezt könnyű ellenőrizni, ha csak a falra illesztjük a teljes hosszában, ragasztás nélkül. Az egyszínű fehér vagy pasztellszínű falakat különlegessé teheti egy színében és mintájában jól eltalált bordűr tapéta szegély. Ilyen esetekben érdemes a vízszintes helyett a függőleges csíkok elhelyezését is kipróbálni. A díszítő sávok elhelyezésének érvényre jutása nagyban függ lakás berendezésétől. A szegélyekkel akár bútordarabokat is - gyerekágyat, vitrines szekrényt stb. - is ki lehet emelni a környezetéből. A várható hatást minden költség nélkül, akár egy fotón is meg lehet vizsgálni, ha azon bejelöljük a bordűr szegély helyét. Nem célszerű azonban a szélesség növelésével túl hangsúlyossá tenni a hatását.

Polisztirol szegélyléc

A bordűr tapéták helyett választhatunk polisztirol szegélyléceket is. A könnyű, többnyire 2 m hosszú szegélyelemek profilválasztéka változatos. A keskeny díszlécek nagyon dekoratív mennyezet és oldalfal díszítések kialakítását teszik lehetővé. Némelyik alkalmas LED-es mennyezet világítás beépítésére is. Az idomok szélessége a profilhoz illően 5-15 cm között változó. Bármilyen vizes bázisú stukkóragasztóval a falra ragaszthatók. A merőleges sarkok éles késsel gérbe vágva egymáshoz illeszthetők, az íves sarkokhoz külön idomok is beszerezhetők. A holker idomokkal eltüntethetők az egyenetlen vagy ívesen kialakított sarokvonalak, és éleik megkönnyítik a mennyezeti és oldalfalak festését illetve tapétázását. Bármilyen vizes bázisú falfestékkel átvonhatók, akár még a felragasztásuk előtt is. A felületük azonban a mechanikai hatásokra érzékeny, ezért csak olyan helyeken érdemes használni polisztirol keretelemeket, ahol nincsenek kitéve erős ütéseknek.
Kerámia dekor falon vagy a padlón

A bordűr sávok dekoratív hatása a kerámia burkolatoknál érvényesül igazán. E területen olyan nagy a választék, hogy nehéz feladat a díszítési „vágyat” kellő korlátok között tartani. A legkülönfélébb kerámia, üveg, polírozott acél, mázas kerámia listellókal, azaz 2-16 mm széles, kb. 400 mm hosszú díszcsíkokkal és mintás kerámia bordűr csíkokkal is lehet díszíteni a konyha, a fürdőszoba vagy a toalett burkolatát. Ezek alkalmazásával igazán a belsőépítészek képesek meghökkentő hatású díszítéseket kialakítani.

Olcsó megoldás az egyszerű bordűr sávok kialakítására a kiválasztott burkolólapok más árnyalatú lapjainak felszeletelése. Erre a legtöbb csempe alkalmas, de nagy gyakorlat szükséges a pontosan azonos szélességű csempelapok levágásához. E darabok élének lecsiszolása után dekorációs lécekkel szegélyezve lehet még elegánsabbá tenni a bordűr csíkokat.
Az eredetileg is e célra készült kerámia kiegészítő díszcsíkot még a burkolat tervezésekor ki kell választani, mert ezek befolyásolhatják a burkolólapok kiosztását. A színek és minták jó megválasztásával dekoratívabbá tehetők még a viszonylag monoton hatású fali kerámia burkolatok is. Akár tükrök keretezésére is felhasználhatók, amivel helyettesíthető annak külön keretezése.

Természetesen a padlókon a kisebb méretű padlólapok átgondolt leragasztásával is kialakíthatók padlószegélyek, ami különösen a diagonálisan lerakott és nagyobb méretű padlókerámiáknál alkalmazhatók eredményesen, még azonos színárnyalatú lapok esetében is. E célra természetesen választhatók bordűr szegélyezések is, amelyekkel elegánsabb és kontrasztosabb padló elválasztások érhetők el.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Speciális festékek Svédországból

Belső terek kialakításánál egyre inkább határozott cél, hogy a felület ne csak esztétikailag, hanem technológiájában is rendszerszerűen kapcsolódjon a többi szerkezethez. Az egyik legfontosabb...


Felújítási alapszabályok

Felújítás. Azt, aki még előtte áll, kellemes izgalom járja át aszó hallatán. Akinél pedig éppen zajlik, vagy már túl van rajta, abban rengeteg vegyes érzés fut át a másodperc töredéke alatt....