Bordűrök, díszítő csíkok otthonunkban

2017-08-02 08:32:03 | Módosítva: 2017-08-02 08:38:04

A különféle felületeket – pl. mennyezeteknél, szobák oldalfalainál vagy akár kerámia padlókon – keretező szegélyeket nevezzük bordűrnek. Céljuk a felületek díszítése, elhatárolása és előnyös kiemelése. Szinte bárhol alkalmazhatók, segítségükkel megtörhető a falak, burkolatok túlzott egyöntetűsége, alkalmazásuk az utóbbi időben újra divatos lett. A kialakításukhoz szükséges anyagok választéka is jelentősen megnőtt, méreteik nagyon változatosak, és ez is növeli a felhasználásuk iránti érdeklődést.

Tapétacsík
A bordűrök kialakításának legegyszerűbb módja a tapétaboltokban beszerezhető, széles mintaválasztékú papírcsíkok, tapétacsíkok elválasztó sávként vagy keretként történő felragasztása a falra. Festett és tapétázott falakra is felragaszthatók, még utólag is. Jól használhatók pl. a mennyezetet és az oldalfalakat elválasztó szegélyként, ám horizontálisan vagy vízszintesen felragasztva akár önmagában is előnyös hatást válthat ki. Szélességük 5-17 cm között változik, egy tekercs általában 5 m hosszú. Vannak közöttük öntapadó csíkok is, ám a hagyományosan felragasztottak tartósabbak. A színük, mintázatuk jó megválasztásával is igen hatásosak lehetnek a szegélyek.A szoba stílusától függ, hogy a sorminta javít-e az összhatáson vagy sem. Ezt könnyű ellenőrizni, ha csak a falra illesztjük a teljes hosszában, ragasztás nélkül. Az egyszínű fehér vagy pasztellszínű falakat különlegessé teheti egy színében és mintájában jól eltalált bordűr tapéta szegély. Ilyen esetekben érdemes a vízszintes helyett a függőleges csíkok elhelyezését is kipróbálni. A díszítő sávok elhelyezésének érvényre jutása nagyban függ lakás berendezésétől. A szegélyekkel akár bútordarabokat is - gyerekágyat, vitrines szekrényt stb. - is ki lehet emelni a környezetéből. A várható hatást minden költség nélkül, akár egy fotón is meg lehet vizsgálni, ha azon bejelöljük a bordűr szegély helyét. Nem célszerű azonban a szélesség növelésével túl hangsúlyossá tenni a hatását.

Polisztirol szegélyléc

A bordűr tapéták helyett választhatunk polisztirol szegélyléceket is. A könnyű, többnyire 2 m hosszú szegélyelemek profilválasztéka változatos. A keskeny díszlécek nagyon dekoratív mennyezet és oldalfal díszítések kialakítását teszik lehetővé. Némelyik alkalmas LED-es mennyezet világítás beépítésére is. Az idomok szélessége a profilhoz illően 5-15 cm között változó. Bármilyen vizes bázisú stukkóragasztóval a falra ragaszthatók. A merőleges sarkok éles késsel gérbe vágva egymáshoz illeszthetők, az íves sarkokhoz külön idomok is beszerezhetők. A holker idomokkal eltüntethetők az egyenetlen vagy ívesen kialakított sarokvonalak, és éleik megkönnyítik a mennyezeti és oldalfalak festését illetve tapétázását. Bármilyen vizes bázisú falfestékkel átvonhatók, akár még a felragasztásuk előtt is. A felületük azonban a mechanikai hatásokra érzékeny, ezért csak olyan helyeken érdemes használni polisztirol keretelemeket, ahol nincsenek kitéve erős ütéseknek.
Kerámia dekor falon vagy a padlón

A bordűr sávok dekoratív hatása a kerámia burkolatoknál érvényesül igazán. E területen olyan nagy a választék, hogy nehéz feladat a díszítési „vágyat” kellő korlátok között tartani. A legkülönfélébb kerámia, üveg, polírozott acél, mázas kerámia listellókal, azaz 2-16 mm széles, kb. 400 mm hosszú díszcsíkokkal és mintás kerámia bordűr csíkokkal is lehet díszíteni a konyha, a fürdőszoba vagy a toalett burkolatát. Ezek alkalmazásával igazán a belsőépítészek képesek meghökkentő hatású díszítéseket kialakítani.

Olcsó megoldás az egyszerű bordűr sávok kialakítására a kiválasztott burkolólapok más árnyalatú lapjainak felszeletelése. Erre a legtöbb csempe alkalmas, de nagy gyakorlat szükséges a pontosan azonos szélességű csempelapok levágásához. E darabok élének lecsiszolása után dekorációs lécekkel szegélyezve lehet még elegánsabbá tenni a bordűr csíkokat.
Az eredetileg is e célra készült kerámia kiegészítő díszcsíkot még a burkolat tervezésekor ki kell választani, mert ezek befolyásolhatják a burkolólapok kiosztását. A színek és minták jó megválasztásával dekoratívabbá tehetők még a viszonylag monoton hatású fali kerámia burkolatok is. Akár tükrök keretezésére is felhasználhatók, amivel helyettesíthető annak külön keretezése.

Természetesen a padlókon a kisebb méretű padlólapok átgondolt leragasztásával is kialakíthatók padlószegélyek, ami különösen a diagonálisan lerakott és nagyobb méretű padlókerámiáknál alkalmazhatók eredményesen, még azonos színárnyalatú lapok esetében is. E célra természetesen választhatók bordűr szegélyezések is, amelyekkel elegánsabb és kontrasztosabb padló elválasztások érhetők el.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Milyen a jó festőhenger?

A lakásfestésben és mázolásban ez a festőszerszám már szinte kiszorította a régen használt korongecsetet, sőt bizonyos esetekben még az ecsetet is feleslegessé teszi. Számos fajta adja a bőséges...


Lakásfelújítás

Lakásfelújítás során érdemes utánanézni mindennek, és tudatosan választani, mert így a költségeket, a minőséget és a műszaki tartalmat is kézben tudjuk tartani. Nem egyszerű feladat még egy...