Praktikus díszítések

Tapéta üvegre, csempére

2008-12-24 17:22:28 | Módosítva: 2008-12-24 17:49:26

Aki gyorsan és főként olcsón szeretné megoldani környezetében bizonyos sík felületek dekorálását, az először vélhetően az öntapadó műanyag tapétákat veszi szemügyre. Még az sem akadály, ha síküveg felületekről van szó, hiszen erre a célra legalább negyvenféle színű és ornamentikus mintázatú, illetve strukturált felületű, áttetsző változat között lehet válogatni.

Az üvegtapétáknak kettős a szerepük: csak áttetsző anyaguk miatt nem láthatni át rajtuk, ám ennek ellenére a fényt nagy részben átengedik. Másrészt ornamentális mintázatuk miatt igen dekoratív hatások valósíthatók meg minden üvegfelületen. Valójában azonban olyan üvegeken érvényesülnek jól, ahol természetes vagy mesterséges fény világítja át a betapétázott üvegeket.

Az ólomkeretes technikát utánzó mintázatok klasszikusnak mondható és modern kompozíciókat utánzó változatainak igen bő a választéka. A kompozíciók színvilága is igen sokrétű, a visszafogott pasztellszínektől egészen az élénk, tüzes színes mintázatokig mindenféle változat megtalálható közöttük.

A másik fajtájuk a strukturált felületű, üvegesen áttetsző tapéta, amelyek felragasztásával a felületmintás üvegeket lehet utólag imitálni. Ezeket főként a bepillanthatóság megakadályozása miatt szokás alkalmazni ott, ahol ez kimondottan kellemetlen. Ezzel kiváltható a drága üvegcsere, és az sem mellékes, hogy üvegtörés esetén nem hullik szilánkokra az ablaküveg, a ráragasztott tapéta jórészt egyben tartja az összetört üvegdarabokat.

Az üvegtapéták általában 45 cm szélesek, bár akad közöttük néhány 67,5 cm széles típus is. Ezek többnyire a csak áttetsző és felületi mintázattal ellátott változatok, az ornamentális, színes tapéták szinte kivétel nélkül 45 cm széles tekercsekben kaphatók.

Használatukhoz némi kreativitás is szükséges, hogy a célnak leginkább megfelelő hatást érhessük el. A színes, ún. ólomkeretes mintázatúakat pl. többnyire nagyobb felületű ablakokra célszerű felragasztani, hogy a színes mintázatok nappali fényben jól érvényesüljenek. A minták illesztése elég nehéz feladat, ezért mindig a középre illesszük fel a teljes szélességű tapétacsíkot, és emellé pontosan a mintázathoz illeszkedőn kerüljenek fel a szélső sávok. Nagy üvegfelületeken a 45 cm széles üvegtapéták is jól érvényesülnek. Üveges vitrinek díszítésére inkább a visszafogott csipkemintás változatok a megfelelők, és akkor is csak az oldalüvegekre felragasztva. Hasonló célt szolgál, ha az ablakokra ilyen mintázatú üvegtapétákat ragasztunk fel.

A felületén strukturált és csak áttetsző üvegtapétákat főként az ablakokon a bepillantás megakadályozására szokás használni, a katedrál üvegezés helyett. Az ilyen tapétákból ugyan beszerezhetők 67,5 cm széles változatok is, ám ezek felragasztása a nagy felület miatt elég nehéz, és még ezeket is gyakorta toldani kell a teljes felület beborítása esetén. A másik, amire nem árt figyelni, hogy a tisztítás szempontjából a finomabb strukturáltságú változatok az előnyösebbek. Ezek ugyanis vékonyabbak, és a finoman prégelt mintázat szinte alig szennyeződik.

Az ilyen tapéták felragasztásánál mindig arra kell törekedni, hogy a felillesztéskor csak keskeny sávon és lágyan simítsuk a tökéletesen szennyeződésmentesre tisztított üvegfelület tetejére. Ellenőrizzük a kiterített és még védőfóliás tapétacsík helyes irányát, majd a védőfóliát fokozatosan lehúzva, az üvegen mindig középről a szélek felé haladva, egyre erősebb nyomással, buborékmentesen simítsuk fel az anyagot.

Vigyázzunk, közben ne nyújtsuk meg a fólia anyagát, mert ez lejjebb ráncokat és hólyagokat idézhet elő. A hólyagokat ugyan tűvel kiszúrva is lepréselhetjük, de jobb, ha az anyagot visszahúzva, majd lepréselve tüntetjük el. A fóliát kisebb önálló felületekre bontva, köztük 5-10 mm széles csíkot hagyva is felragaszthatjuk az üvegre, mert így kisebb a hólyagképződés veszélye és könnyebb a lesimítása is. A közöket utólag éles szikével átvágva korrigálhatjuk.

A fóliák felületét végül puha textíliával vagy tapétázó gumihengerrel erősen préseljük az üvegre. Az unalmas csempefelületeket pedig öntapadó bordűr-szegélyekkel lehet érdekesebbé tenni. Ezek 5 és 10 cm szélességű tekercsekben szerezhetők be. Változatos a mintázatuk, és mosható a felületük. Konyhákban, fürdőszobákban bármely alaposan letisztított csempefelületre felragaszthatók. Kellő szélességű falelőkészítést követően akár a szobákban is alkalmazhatjuk a dekoratív öntapadó bordűr-szegélyeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Régi pult felújítása csempével

A régi, megkopott felületű laminált munkapultok, asztalok felületét elég nehéz újra cserélni. Sokkal könnyebb, ha a felületüket alapos csiszolást követően csempével fedjük le.


Csempe helyett RESOPAL

Aki már átélte, csak az tudja, mit jelent az otthonában egy fürdőszoba, konyha, WC vagy akár egyszerre mind a három helyiség felújítása és újracsempézése. A felújítás öröme csak az új csempe...