Egyedi hintaló

A kedves kis lovacska darabjait egységesen 19 mm-es bútorlapból vagy faforgács (MDF) lapból, esetleg lécekből gyárilag összeragasztott építőlapokból vághatjuk ki. A kötések kialakításához gyors faragasztót és 4x50-es panelcsavarokat használjunk. A fogantyúhoz keményfából esztergált rudat szerezzünk be, a nyereghez és a kantárhoz pedig műbőr vagy erős vászon anyagot használjunk.
Először négyzethálós rajzunk alapján készítsük el csomagolópapírra az alkatrészek szabásmintáját, majd a faanyagokra rajzoljuk fel a különféle alakú darabokat. A páros alkatrészeket összefogva célszerű kivágni, ám darabonként gyorsabban lehet a munkával haladni (A). Ebben az esetben viszont a kiszabás után kell - az azonos alakúakat párosan összefogva - egyformára ráspolyoznunk. A hintaló fejét két egymásra ragasztott darab alkotja, és a kivágását követően felsőmaróval gyorsan lekerekíthetők az élei (B), ám ezt a fúrógépbe fogott csiszolótárcsával, vagy ráspolyozva is elvégezhetjük. Központfúróval készítsük el a fogantyú beerősítéséhez szükséges lyukat (C), de ez pont akkora átmérőjű legyen, mint maga a farúd, mert a nagyobb lyukból könnyen kilazul majd a beragasztott fogantyú. Nagyon fontos, hogy az összes darab külső felülete és lekerekített éle sima legyen.
A paripa háta (2) alá ragasztva csavarozzuk fel a szügyét és a farát helyettesítő két lapot (3), majd a vízszintes lap oldaléleit ezek éleihez igazítva munkáljuk le. Ezt követően a két oldallapot (1) is rögzítsük a helyükre, és a ló fejét (5) csak ezután ragasszuk a hátlap kivágásába. Mivel a gyerek hintázáskor ezt az alkatrészt nyúzza leginkább, a test belsejébe nyúló oldalára két oldalról ragasszunk 25´25 mm-es háromszögű saroklécet (8). A kötés így elég erős lesz, és ellenáll majd a kis lovas rángatásának. A fogantyút is ragasszuk a helyére, ám arra ügyeljünk, hogy kiálló része mindkét oldalon egyforma hosszú legyen. Végül a nyereg mögötti támlap (6) egyik hosszanti élét ráspolyozzuk kb. 15 fokban ferdére, és ragasztva csavarozzuk a hátlapra. A facsavarokat természetesen a hintaló belseje felöl hajtsuk az alkatrészbe. Legvégül a kengyelt helyettesítő lábtámasz lapját is ragasszuk a két oldallap kivágásába, és ezzel kész a nyers hintaló.
A felületkezelést egy utolsó finomcsiszolás előzze meg, majd jöhet a két vékony rétegben felterített színtelenlakk. Száradása után sötétbarna olajfestékkel fessük fel a ló szemét, orrnyílását és szájvonalát, a sörényét viszont fehér olajfesték hozzá keverésével világos barna színnel alkossuk meg. Amint a festék megszáradt, szerszámozzuk fel a paripát. A ló szája mellé hajtsunk be egy-egy nagyobb szemescsavart, ebbe akasszuk a karikával ellátott kantárt. Ez kb. 30 mm széles bőr, vagy beszegett szélű műbőr öv, amely olyan hosszú legyen, hogy a ló nyaka mögött még jól megfoghassa a nyergében ülő kis lovas. A nyereg lehet sötét színű vastag vászon, vagy posztóból kiszabott, beszegett szélű darab, de műbőrből is elkészíthető. A kész nyerget ragasztással erősítsük a ló hátára és két oldalára. A teljesség kedvéért még a csatos "haslót" is felfesthetjük a ló két oldalára, mégpedig látszólag a nyereg aljához csatlakoztatva. Lovunknak már csak farka nincsen, ezt a hiányosságát hátul a hátlap alá erősítet fonalköteggel szüntethetjük meg. A köteg végét azonban - még a felragasztását megelőzően - erős fonállal tekerjük össze, és kenjük be híg ragasztóval. Felerősítéséhez kis darabka erős vásznat és apró szegeket használjunk. A mokány kis ló most már csak új gazdájára vár, hogy csodálatos vidékekre vágtasson vele.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hintaló, hinta

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gumiabroncs újraértelmezve…

A sokadik téli-nyári gumicserénél egyszer csak mindenki szembesül azzal, hogy a szerelő nekiszegezi a mondatot: ezt a következő szezonban már nem kellene újra feltenni. Vagy mert kopott, vagy...


Képes kerti ötletek

Egy kert kialakításának sok mozzanatát le lehet írni, be lehet mutatni, ám rengeteg olyan ötlet van, amit elég meglátni, különösebb magyarázat nélkül tetszik az embernek,. Összegyűjtöttünk egy...