Univerzális fűtési puffertárolók

2011-10-04 00:43:20 | Módosítva: 2011-10-04 00:43:20

Korábban a melegvíz-tároló nem volt más, mint egy különálló egység a magasabb komfortú melegvíz szolgáltatás kiszolgálására. Vele párhuzamosan persze megjelentek a puffertárolók is, amelyek mára teljesen „kinőtték” önmagukat: alapvető központi elemei lettek a megújuló energiahordozók használatán alapuló fűtési rendszereknek.

Fűtésrásegítéssel rendelkező berendezések összeállítása során általában kombi puffertárolót, szolár állomást, termosztatikus keverőszelepet, univerzális rendszerszabályozót, komplett hidraulikus blokkot, méretezett hidraulikus váltót és az ezekhez szükséges szerelvényeket kell összeválogatni. Sok tétel, magasabb ár, valamint kellő szakértelem, illetve odafigyelés szükséges ehhez a tervezéstől a kivitelezésen át egészen a beüzemelésig.

Mindez azonban egyszerűbbé és elérhetőbbé válik az univerzális puffertárolók megjelenésével. A lényeg nagyon egyszerű: amíg a hagyományos melegvíz-tárolók az űrtartalmuk függvényében betárolt teljes vízmennyiséget egyszerre tartják melegen, addig a fűtési puffertárolókban a felhalmozott fűtővíz rétegződik, hiszen a hidegebb víz sűrűsége nagyobb, mint a melegebb vízé. Egészen lent, a tároló alján helyezkedik el a „nehéz” hidegvíz, amelyen – nagyjából középen – a pufferelt melegvíz halmozódik fel a fűtési kör számára. Végül fent található egy meleg réteg, melynek következtében mindig elegendő melegvíz áll rendelkezésre a fürdés vagy a zuhanyzás számára. Ha a fűtés vagy a melegvíz készítés hőt kér, a körfolyamat a tároló felső részéből meleg vizet von el a fogyasztók részére, míg a felhasználás közben lehűlt közeg a tároló alsó részére kerül vissza, ott rétegződik be.

A puffertároló hőforrásaként egy vagy több külső fűtési hőtermelő, illetve a tároló szolár szivattyús egysége szolgál. Ezek is – mint ahogy egy külső fűtőkészülék – a tároló alsó részéből veszik ki a hidegebb közeget. Ez a közeg a szolár szivattyús egység lemezes hőcserélőjén keresztül a szolár kollektorokban felhevült hőhordozó folyadék által melegszik fel, majd a tároló felső részébe kerül (berétegződik). Az előző sorokban felvázolt rendszer tehát nem csupán egy önálló tárolóból áll: a modern puffertárolós egység az alábbiakban bemutatott elemekből adódik össze.

A puffertároló

A többféle energiahordozót (pl. fa, gáz, olaj) felhasználó kombinált fűtési rendszerek központi eleme a puffertároló. Ez az egység a fűtési rendszer köztes tárolójaként szolgál a fűtési körök fűtővizének, illetve a használati melegvíz készítésére alkalmazható úgynevezett frissvizes állomás hőellátására. Nagyon sok esetben a berendezéshez szolár rendszer kapcsolható, így – főleg a nyári hónapokban, de a fűtési szezon alatt is – takarékos, megújuló energiahordozókat integráló fűtési rendszer tervezhető, illetve telepíthető.

A puffertároló acélból készül, amely külsőleg korrózióálló zománcozással van ellátva. Belülről különböző terelőlemezekkel, beépített elemekkel, valamint csövekkel rendelkezik, melyek a fűtővíz optimális rétegződését biztosítják. A különböző hőforrások az igényeknek megfelelően biztosítanak hőmennyiséget, és hőmérsékletük alapján rétegződnek be a tárolóba. Ezzel biztosítható, hogy a tároló minden esetben megfelelő mennyiségű, illetve hőmérsékletű energiát tudjon a fogyasztók számára készenlétben tartani.

A szolár töltőállomás

A kollektormező és a puffertároló közötti hőtranszportról szolárállomás gondoskodik, amely a puffertároló fűtési vizét lemezes hőcserélőn keresztül melegíti fel. A szolár töltőállomás főbb részei a következők: szolár-, illetve puffertöltő szivattyú, lemezes hőcserélő, áramlásérzékelő valamint szabályozó egység. Az egység természetesen a szolár állomások alapvető elemeit (pl. biztonsági szerelvénycsoport, nyomásmérő, töltő/ürítő csap) is magában foglalja.
A szolárállomás tehát saját szabályozóval rendelkezik, amely az összes üzemi funkciót kezelni tudja. A szolárállomásba már gyárilag van minden – a hidraulikai kialakítás szempontjából feltétlenül szükséges – komponens és vezérlő egység beépítve, így nincs szükség a kollektor vagy a tároló hőmérséklet-érzékelő utólagos beépítésére sem. Különlegesség, ha a termék integrálva tartalmazza a légtelenítőt. Egy modern szolárállomás önállóan szabályozza a szükséges térfogatáramot, nem kell tehát azt külön beállítani.

Annak érdekében, hogy megállapítható legyen, kielégítő hőmérséklet áll-e rendelkezésre a kollektorokban, a szolárkörben található fokozatmentes szivattyú rendszeres időközönként – rövid időre – bekapcsol. Csak abban az esetben működik viszont a pufferkör szivattyúja, ha a szolár állomásban megfelelő hőmérséklet áll rendelkezésre. Ezzel a funkcióval megelőzhető a tároló kihűlése, amely a klasszikus szolár állomások esetén gyakran előfordulhat.

A puffertároló töltéséhez szükséges hőmérséklet a teljes rendszer vezérlését ellátó szabályozó által definiálódik a szolárállomás számára. A szolárállomás ezen az értéken próbálja a puffertárolót hőn tartani, illetve tölteni. Visszajelzést ad a központi vezérlő egységnek abban az esetben, ha a kért és kívánt hőmérsékletet nem tudja elérni. Ilyenkor a puffertároló alacsonyabb hőmérsékletre töltődik fel. Az éppen aktuális állapotról a szolárállomás információt ad a szabályozónak azért, hogy így a külső hőtermelővel történő tárolótöltés során a fűtőkészülék működése optimálisan legyen biztosítva.

Az integrált szolár naptár alapján számítható a szolár hozam, illetve ennek segítségével előzhetők meg a szivattyú szükségtelen indulásai. A szolár töltőállomás különleges funkciói lehetnek: a szükséges térfogatáram illesztése, légtelenítő üzemmód, valamint a maximális szolárhozam optimalizálása, illetve annak kijelzése.

A frissvizes állomás

A használati melegvíz készítésért az úgynevezett frissvizes állomás felel, amely a szükségleteknek megfelelően állítja elő a melegvizet. A használati melegvíz átfolyós rendszerben, lemezes hőcserélő segítségével, a pufferben tárolt fűtővíz hőmennyisége által melegszik fel egy belső keringtető kör által.

A frissvizes állomás tehát minden, az üzem számára fontos érzékelőt és működtetőt, illetve elektromos egységet magában foglal, fő alkotóelemei pedig a következők: keverőszelep, lemezes hőcserélő, keringtető szivattyú és áramlásérzékelő, illetve a központi szabályozó. Az áramlásérzékelőnek köszönhetően az egység már viszonylag kis mennyiség érzékelésére alkalmas, a kifolyt melegvíz fokra pontos értékéről pedig a keverőszelep gondoskodik. Belső szabályozó felügyeli a kifolyt vízhőmérsékletet, valamint annak mennyiségét két, zárt szabályozó kör által, melynek segítségével az állandó hőfok, változó csapolási mennyiség mellett is garantálható.

A frissvizes állomás fő funkciója tehát a használati melegvíz készítés, de ezen kívül egyéb opciókkal is rendelkezhet, mint például: fagy-, valamint legionellák elleni védelem (a csővezetékekben megtelepedő baktériumok miatt), illetve a cirkulációs rendszer integrációja. Az egység saját vezérlésének köszönhetően a frissvizes állomás bizonyos feladatok ellátását önmagában képes elvégezni. Önálló üzem esetén azonban a kívánt melegvíz hőmérséklet nem, vagy csak diagnosztikai szoftver útján módosítható. A különleges opciók paraméterezése csak külső szabályozó által kérhető.

A központi rendszervezérlő

Az univerzális puffertároló tehát a modern fűtési rendszer központi része. Azonban mint a teljes rendszer összes egyedi berendezése, a tároló is csak akkor tudja a maximumot adni, ha működése szinkronban van a többi résztvevővel.
A központi rendszervezérlő „kompetens karmesterként” látja el ennek szerepét, ahol a puffertárolót a puffermenedzser funkció szabályozza. Ez egy olyan speciális vezérlési mód, amely arról gondoskodik, hogy a puffertárolóban minden pillanatban elegendő mennyiségű, pufferelt hőenergia álljon rendelkezésre, mert csak ezzel fedhető le a különböző fogyasztók hőszükséglete. Az intelligens tároló-menedzsment maximális szolár hozamot, a fűtési hőtermelők optimális működését biztosítja, mellyel magas hatékonyságot biztosít, eBUS kommunikáció által. Ez a puffermenedzser dolgozza fel a tároló érzékelők hőmérsékleti értékeit és a rendszer beállításait. Ennek köszönhetően lehet a nap folyamán összegyűjtött energiát később használati melegvíz készítésre, illetve fűtésrásegítésre felhasználni. Az újgenerációs puffertároló így veszi át a megújuló energiahordozókon alapuló fűtési rendszerek központi szerepét, mert hőközpontként képes a különböző hőforrások energiáját eltárolni, amely igény szerint később is rendelkezésre áll.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: puffer, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kell-e kémény?

Az új házat építtetők gyakran vallják, hogy akorszerű fűtőberendezések mellé már felesleges kéményt építeni, hiszen pl. hőszivattyús, infrás fűtés mellé felesleges. Csak a helyet foglalja el...


Energiapazarlásaink

Az idei télen a magyar családok 40%-a havi 30 ezer forintnál is többet költött fűtésre, 15%-uk pedig 45 ezer forint feletti fűtésszámlát volt kénytelen otthona melegére költeni. Ennek ellenére...