Split vagy multisplit?

2022-06-23 08:49:01 | Módosítva: 2022-06-23 08:54:01

Hűtésre és fűtésre egyaránt kézenfekvő megoldás ma már az inverteres klíma. Kicsit másképpen gondolkozunk azonban akkor, ha egy meglévő – pl. gázfűtés – kiegészítéséről van szó, illetve akkor is, ha egy nyaralóban kívánjuk megteremteni az alkalmi fűtés vagy hűtés lehetőségét, és megint másképpen, ha egy lakás önálló fűtését-hűtését szeretnénk klímára bízni.


Az első esetekben rendszerint egy split klímakészülékben gondolkozunk, és keressük a kompromisszumokat. Hol tudjuk a beltéri egységet egy olyan központi helyre elhelyezni, ahonnan azért más helyiségekbe is jut valamennyi a hidegből és a melegből? Hová tegyük a kültéri egységet, hogy a lehető legkevésbé zavarja a szomszédokat meg magunkat is, illetve a lehető legrövidebb csövezéssel lehessen összekötni a beltérivel?

Aztán elfogy a kompromisszum, és rájövünk, hogy egy készülék nem elég, kettő, vagy akár három is kell, különben egyes helyiségekben megsülünk (szétfagyunk), a hideg (meleg) pedig nem hajlandó átmenni még a szomszédos helyiségbe sem. Ekkor két lehetőség közül választhatunk; vagy veszünk két, esetleg három önálló split klímát, vagy ún. multisplit klímában gondolkozunk, melynél egy nagy teljesítményű kültéri egységhez két-, három- vagy még több beltéri egység kapcsolódik. Itt majd az esztétika és a gazdaságosság dönt majd.

A multi split klímák egyik előnye

Egy kültéri egység felszerelésével és alkalmazásával akár több helyiséget van lehetőségünk klimatizálni. A beltéri egységek pedig teljesen külön, egymástól függetlenül üzemeltethetők, így a lakás szobáiban teljesen másként állíthatjuk be a hőmérsékletet igényeinkhez mérten. Általában akkor érdemes ezt a megoldást választani, amikor spórolni kell a kültéri helyével, esetleg nincsen lehetőség több kültéri egységet felszerelni a helyszűke vagy esztétikai szempontok miatt. Például előnyös lehet egy multi klímás kialakítás akkor, amikor egy teraszunk van a kültéri egység elhelyezésére, és egymás melletti szobákat szeretnénk lehűteni nyáron.

Meglepő, de amennyiben van helyünk a házunk oldalán, és esztétikailag sem zavaró, akkor a külön álló klímák felszerelése nagyon sok szempontból kifizetendőbb, mint egy kültériből vezérelni az összes klímánkat. Elsősorban az ár miatt! Két különálló klíma kb. 30%-al olcsóbb, mint egy multi klíma két beltérivel. A normál split klíma tucat termék, rengeteg márka és típus közül lehet választani. A multisplit klímára ez már sokkal kevésbé igaz, ráadásul a gyártók azt a magasabb szintű tudást és vezérlést bizony drágábban mérik, mintha két szóló klímát vásárolnánk.


A normál split klíma szerelése is jóval egyszerűbb. Multi klíma esetében gyakori, hogy a lakás másik végében lévő szobát kell lehűteni és emiatt csak nagyon hosszú csövezéssel, vagy rendkívül körülményesen lehet átvezetékelni a távolabbi szobába. Nem is minden esetben oldható meg. Még arra is szükség lehet, hogy a praktikum miatt egy multisplit klímát felszereltetünk ugyan – két beltéri egységgel –, de harmadikat beltérit már nem érdemes ehhez csatlakoztatni. Olcsóbb egy szóló klímát külön beszereltetni egy távolabbi szoba hűtésére.

Az üzembiztonság szempontjai is inkább a több normál klíma mellett szólnak. Amikor a multi klíma meghibásodik, akkor a teljes hűtés leáll, egyik beltéri egységünk sem működik majd a javítás végéig. Két szóló klíma esetén csak az egyik berendezés esik ki, a másik még használható marad, nem áll le teljesen a hűtés-fűtés. Ezt kiegészül még azzal, hogy egy multisplit klíma alkatrészei, ezért a javítása is jóval drágább, mint a normál split klímáké. Mindezek mellet is a multi klíma nagyon praktikus és kiforrott megoldás, amikor kevés a rendelkezésre álló helyünk, de érdemes a tanácsadóval átbeszélni, hogy milyen esetben előnyös egy ilyen rendszer kiépítése a hátrányai figyelembevételével.

A multi split klíma beszerelése ugyanúgy zajlik, ahogyan egy hagyományosé, azaz egy kültéri és egy beltéri egységgel rendelkező klíma szerelése. A klíma kültéri egységét úgy helyezzük el, hogy az a lehető legközelebb legyen mindegyik beltéri egységhez, ezáltal a csövezés hosszúsága minél rövidebb legyen. A legideálisabb a multi split klímák csövezé­sénél, ahogyan minden klímánál, ha a vezetékek hossza 5 méter alatt van, így nincsen teljesítményvesztés a beltéri egységnél sem.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ventilátor, párologtató hűtés vagy klíma?

Hosszú távon a hőség megviseli mindenki szervezetét, csökken a koncentrációnk, nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat. Van néhány eszköz, ami kellemesebbé teheti a forró napokat, már csak az a...


Inverteres klíma

A nyár megint sokaknak eszébe juttatja, hogy jó lenne egy klíma a lakásban. Igaz a nagy hőség egy évben legfeljebb 3-4 hetet jelent, akkor viszont szinte elviselhetetlen lehet a lakás klíma...