Split vagy multisplit?

2022-06-23 08:49:01 | Módosítva: 2022-06-23 08:54:01

Hűtésre és fűtésre egyaránt kézenfekvő megoldás ma már az inverteres klíma. Kicsit másképpen gondolkozunk azonban akkor, ha egy meglévő – pl. gázfűtés – kiegészítéséről van szó, illetve akkor is, ha egy nyaralóban kívánjuk megteremteni az alkalmi fűtés vagy hűtés lehetőségét, és megint másképpen, ha egy lakás önálló fűtését-hűtését szeretnénk klímára bízni.


Az első esetekben rendszerint egy split klímakészülékben gondolkozunk, és keressük a kompromisszumokat. Hol tudjuk a beltéri egységet egy olyan központi helyre elhelyezni, ahonnan azért más helyiségekbe is jut valamennyi a hidegből és a melegből? Hová tegyük a kültéri egységet, hogy a lehető legkevésbé zavarja a szomszédokat meg magunkat is, illetve a lehető legrövidebb csövezéssel lehessen összekötni a beltérivel?

Aztán elfogy a kompromisszum, és rájövünk, hogy egy készülék nem elég, kettő, vagy akár három is kell, különben egyes helyiségekben megsülünk (szétfagyunk), a hideg (meleg) pedig nem hajlandó átmenni még a szomszédos helyiségbe sem. Ekkor két lehetőség közül választhatunk; vagy veszünk két, esetleg három önálló split klímát, vagy ún. multisplit klímában gondolkozunk, melynél egy nagy teljesítményű kültéri egységhez két-, három- vagy még több beltéri egység kapcsolódik. Itt majd az esztétika és a gazdaságosság dönt majd.

A multi split klímák egyik előnye

Egy kültéri egység felszerelésével és alkalmazásával akár több helyiséget van lehetőségünk klimatizálni. A beltéri egységek pedig teljesen külön, egymástól függetlenül üzemeltethetők, így a lakás szobáiban teljesen másként állíthatjuk be a hőmérsékletet igényeinkhez mérten. Általában akkor érdemes ezt a megoldást választani, amikor spórolni kell a kültéri helyével, esetleg nincsen lehetőség több kültéri egységet felszerelni a helyszűke vagy esztétikai szempontok miatt. Például előnyös lehet egy multi klímás kialakítás akkor, amikor egy teraszunk van a kültéri egység elhelyezésére, és egymás melletti szobákat szeretnénk lehűteni nyáron.

Meglepő, de amennyiben van helyünk a házunk oldalán, és esztétikailag sem zavaró, akkor a külön álló klímák felszerelése nagyon sok szempontból kifizetendőbb, mint egy kültériből vezérelni az összes klímánkat. Elsősorban az ár miatt! Két különálló klíma kb. 30%-al olcsóbb, mint egy multi klíma két beltérivel. A normál split klíma tucat termék, rengeteg márka és típus közül lehet választani. A multisplit klímára ez már sokkal kevésbé igaz, ráadásul a gyártók azt a magasabb szintű tudást és vezérlést bizony drágábban mérik, mintha két szóló klímát vásárolnánk.


A normál split klíma szerelése is jóval egyszerűbb. Multi klíma esetében gyakori, hogy a lakás másik végében lévő szobát kell lehűteni és emiatt csak nagyon hosszú csövezéssel, vagy rendkívül körülményesen lehet átvezetékelni a távolabbi szobába. Nem is minden esetben oldható meg. Még arra is szükség lehet, hogy a praktikum miatt egy multisplit klímát felszereltetünk ugyan – két beltéri egységgel –, de harmadikat beltérit már nem érdemes ehhez csatlakoztatni. Olcsóbb egy szóló klímát külön beszereltetni egy távolabbi szoba hűtésére.

Az üzembiztonság szempontjai is inkább a több normál klíma mellett szólnak. Amikor a multi klíma meghibásodik, akkor a teljes hűtés leáll, egyik beltéri egységünk sem működik majd a javítás végéig. Két szóló klíma esetén csak az egyik berendezés esik ki, a másik még használható marad, nem áll le teljesen a hűtés-fűtés. Ezt kiegészül még azzal, hogy egy multisplit klíma alkatrészei, ezért a javítása is jóval drágább, mint a normál split klímáké. Mindezek mellet is a multi klíma nagyon praktikus és kiforrott megoldás, amikor kevés a rendelkezésre álló helyünk, de érdemes a tanácsadóval átbeszélni, hogy milyen esetben előnyös egy ilyen rendszer kiépítése a hátrányai figyelembevételével.

A multi split klíma beszerelése ugyanúgy zajlik, ahogyan egy hagyományosé, azaz egy kültéri és egy beltéri egységgel rendelkező klíma szerelése. A klíma kültéri egységét úgy helyezzük el, hogy az a lehető legközelebb legyen mindegyik beltéri egységhez, ezáltal a csövezés hosszúsága minél rövidebb legyen. A legideálisabb a multi split klímák csövezé­sénél, ahogyan minden klímánál, ha a vezetékek hossza 5 méter alatt van, így nincsen teljesítményvesztés a beltéri egységnél sem.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Önfenntartó passzív házak

Az Earthship, azaz földhajó néven ismertté vált önfenntartó passzív házak bármilyen éghajlatra telepíthetőek, és már számos épült szerte a világon. A földhajó olyan passzív ház, amely...


Átmeneti fűtések, nyaralófűtés

Az átmeneti évszakokban gyakran alternatív fűtési módszerek után nézünk. Szükség lehet erre alassan beüzemelő nyaralókban, de akár az állandó fűtési rendszerű lakásokban is, ahol a központi...