Mennyi legyen a fűtővíz hőfoka?

2012-05-12 23:16:07 | Módosítva: 2012-05-12 23:16:07

A korszerű, lángszabályozós gáz­kazánok automatikusan szabályozzák a fűtővíz hőfokát, de igen nagy számban használnak még régebbi kazán-konstrukciókat is. (Sok szerelő esküszik még most is a régi FÉG kazánokra, mert könnyen és olcsón javíthatók.)

Ezeknél a régi kazánoknál egy viszonylag rejtetten elhelyezett szabályozó szeleppel lehet a fűtővíz hőmérsékletét szabályozni. A kazán a kapcsoló jelet (hálózati áramot) a szoba termosztáttól megkapja, ha a helyiség hőmérséklete a beállított érték alá megy. Innentől kezdve a kazánt védő automatika fogja a kazánt ki-be kapcsolgatni; a beállított maximális érték fölé nem engedi a fűtővíz hőmérsékletét – ekkor lekapcsol, majd amikor a fűtővíz lehűl, akkor újra bekapcsol. Az egyszerű megoldás azonban hátrányokkal jár. Ha a beállított fűtővíz hőmérséklet túlságosan magas, akkor enyhébb időben a kazán ritkán fog kapcsolni (hiszen a helyiség hamar eléri a szükséges levegőhőmérsékletet, és a szobatermosztát lekapcsolja a kazánt).

Emiatt viszont teljesen elveszítjük a radiátorok sugárzó hő hatását, ami hidegérzetet okoz. Ha viszont a fűtővíz hőmérsékletét túl alacsonyra vesszük, akkor hideg idő esetén a kazán szinte folyamatosan megy majd, még sem lesz képes megfelelően kifűteni a lakást. A februári kemény hidegben pl. 50 °C-os fűtővízzel képtelenség volt fűteni. Nincs más megoldás, mint ezeknél a régi kazánoknál folyamatosan figyelni a fűtővíz hőmérsékletét, és enyhébb időben visszavenni, erős hidegben megemelni. Ez persze nem naponta többszöri beavatkozást jelent, de a külső hőmérsékletet követnünk kell, és ha jelentősen változik, akkor állítanunk kell a kazánon. Tavasszal valószínűleg csökkenthetjük a fűtővíz hőmérsékletét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűtés, fűtővíz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtéskorszerűsítés gazdaságosan, kémény nélküli kivitelben

Az ősz közeledtével foglalkozni kell fűtésrendszerünk átvizsgálásával, jobb esetben fűtésünk korszerűsítésével. Az utóbbira kínál kedvező áru és gazdaságos megoldásokat gázkészülékeik beépítésével...


Norvég elektromos fűtőpanelek

Aki fűtésrendszer beszerelést, vásárlást, felújítást tervez, bizonyára körülnéz a piacon és megállapítja, hogy Magyarországon régóta a legnépszerűbb a gázfűtés. Korábban az emberek fűtöttek...