Mennyi legyen a fűtővíz hőfoka?

2012-05-12 23:16:07 | Módosítva: 2012-05-12 23:16:07

A korszerű, lángszabályozós gáz­kazánok automatikusan szabályozzák a fűtővíz hőfokát, de igen nagy számban használnak még régebbi kazán-konstrukciókat is. (Sok szerelő esküszik még most is a régi FÉG kazánokra, mert könnyen és olcsón javíthatók.)

Ezeknél a régi kazánoknál egy viszonylag rejtetten elhelyezett szabályozó szeleppel lehet a fűtővíz hőmérsékletét szabályozni. A kazán a kapcsoló jelet (hálózati áramot) a szoba termosztáttól megkapja, ha a helyiség hőmérséklete a beállított érték alá megy. Innentől kezdve a kazánt védő automatika fogja a kazánt ki-be kapcsolgatni; a beállított maximális érték fölé nem engedi a fűtővíz hőmérsékletét – ekkor lekapcsol, majd amikor a fűtővíz lehűl, akkor újra bekapcsol. Az egyszerű megoldás azonban hátrányokkal jár. Ha a beállított fűtővíz hőmérséklet túlságosan magas, akkor enyhébb időben a kazán ritkán fog kapcsolni (hiszen a helyiség hamar eléri a szükséges levegőhőmérsékletet, és a szobatermosztát lekapcsolja a kazánt).

Emiatt viszont teljesen elveszítjük a radiátorok sugárzó hő hatását, ami hidegérzetet okoz. Ha viszont a fűtővíz hőmérsékletét túl alacsonyra vesszük, akkor hideg idő esetén a kazán szinte folyamatosan megy majd, még sem lesz képes megfelelően kifűteni a lakást. A februári kemény hidegben pl. 50 °C-os fűtővízzel képtelenség volt fűteni. Nincs más megoldás, mint ezeknél a régi kazánoknál folyamatosan figyelni a fűtővíz hőmérsékletét, és enyhébb időben visszavenni, erős hidegben megemelni. Ez persze nem naponta többszöri beavatkozást jelent, de a külső hőmérsékletet követnünk kell, és ha jelentősen változik, akkor állítanunk kell a kazánon. Tavasszal valószínűleg csökkenthetjük a fűtővíz hőmérsékletét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűtés, fűtővíz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor Smatrix intelligens szobatermosztát

Gondolt már arra, hogy az energia megfelelő felhasználása mennyit számít egy háztartás fenntartásában? Az energiahatékonyság célja a lehető legnagyobb megtakarítás elérése, hiszen a legolcsóbb...


Láthatatlan csövek a falban és a padlóban

Gondolkozott már azon, hogy amikor új lakást vásárol, mi a legfontosabb szempont, mi teszi igazán jó vétellé? Legyen jó a fekvése? Legyen szépen berendezett? Jó elosztású legyen? A jó...