Alternatív fűtés, alternatív megoldásokkal

Módosítva: 2009-05-20 22:18:33

Az energiaárak emelkedése a fűtési szezonban azonnal érezhetővé válik. A lakás kifűtése megint többe kerül. Ilyenkor rögtön felmerülnek az alternatív fűtési megoldások alkalmazhatósági kérdései. Így a hagyományos, szilárd fűtőanyagok (erről januári számunkban már írtunk) vagy a napenergia felhasználása. A gáz és elektromos (fűtő-hűtő klíma) energiát felhasználó fűtések alternatíváját jelentő korszerű fűtésrendszer ismertetésével szeretné lapunk is Olvasóinkat tájékoztatni az alternatív fűtési lehetőségekről. Cikkünkben egy szilárd fűtőanyaggal működő kazán és a lakóház fűtését szolgáló egyéb berendezésekből álló rendszert ismertetünk.

A régi vegyestüzelésű kazánok lényegében alkalmasak a jelenlegi alternatív fűtőanyagok: fabrikett, fapellet, energiafű pellet, fahulladék elégetésére is. Igaz ezek a régi kazánok a hasított keményfa, és szén elégetésére méretezettek, de a fenti anyagokkal még jól üzemelnek. A korszerű szilárdtüzelésű kazánok azonban főleg az úgymond "hulladék" tüzelőanyagoknak az elégetésére lettek kialakítva. Ezt a fenti anyagoknak a tökéletes égését biztosító tűzterüknek, huzatszabályozó rendszerüknek és a korszerű anyagokból készült vizes egységeiknek köszönhetjük.
Ezekben a kazánokban szalmabálát, energiafűbálát, gallyfát, ölfát, fabrikettet és pelletet is el tudunk égetni, sőt a tüzelőanyagot elgázosítva, egyes típusok tökéletesen hasznosítják azokat. Ezekkel az olcsóbb, kevesebb előkészületet igénylő tüzelőanyagokkal már takarékoskodhatunk.
A keletkező nagyobb hőmennyiséget a relatív nagy felületű kazánelemekkel adja át az abban lévő hőátadó folyadéknak, pl. víz. Ez egyben a hátrányuk is, mert gyorsan felfűtik a vizes kazánelemekben tárolt vizet, és ha az a benne tárolt hőt nem képes leadni ugyanolyan gyorsan a lakásnak, akkor a víz, felforr, az áramlása megáll, a vizes fűtés így nem működik. A ma alkalmazott kis térfogatú lapradiátorokban eleve kis vízmennyiség fér, a korszerű fűtéscsövek is lényegesen kisebb átmérőjűek a régi csöveknél. Például egy 300 m3-es légterű lakás fűtésrendszerében csak ~100 liter víz van! A kazán víztere is kb. ekkora; a 200 liter vizet pedig gyorsan felforralhatja.
A korszerű alternatív fűtések kazánjai ezért egy közbenső egységre, puffertartályra termelik a hőt, azaz annak a vizét melegítik először fel. A puffertárolók lényegében egy nagy bojlerhez hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy nem bennük hevítjük fel a vizet, hanem a meleg vizet (és ezzel a keletkező hőt) gyűjtjük össze bennük. A puffertárolók több száz esetenként egy-két ezer liter vizet tárolnak.

Puffer megoldások

Egyes változatokba közvetlenül kerül bevezetésre a meleg víz, és a még hideg áramlik vissza a kazánba. A fűtőtestek is ebből a közös vízmennyiségből táplálkoznak. Ebben az esetben a kazánnak és a fűtésrendszernek közös víztere van.
Másik megoldásként a kazánok vízterében felhevített folyadék egy hőcserélő spirál közvetítésével melegíti fel a puffertároló vizét. Így a kazánok víztérfogata lecsökkenthető, és az intenzív hőleadás miatt gyorsan felmelegítik a rendszert a folyadék felforrásának veszélye nélkül. Egy ilyen hőcserélős puffertartályba további hőcserélő spirállal csatlakozhat a napkollektorokban felmelegedő víz is. A puffertárolók, hőcserélős tárolók ma már több forgalmazó cégnél is rengeteg változatban beszerezhetők.
A kazán és a hőtároló között egy keringtető szivattyú biztosítja a folyadék áramlását. Ugyancsak keringtető szivattyú áramoltatja a hőtároló és a lakásban elhelyezett fűtőtestek között a fűtést biztosító folyadékot. Az egész rendszer működését a fűtésszabályzó automatika vezérli, ezzel biztosítható a fűtött helységek hőmérséklete, a kazán és a keringtető rendszerek egyidejű vezérlése mellett.
Alternatív megoldás a nyomás alatti hőcserélő, melynél minden rákötött csőszakasz 4-5 bar nyomással szállítja a fűtővizet, ezért csak keringtető szivattyús rendszerekhez alkalmas. Ez az autó hűtőradiátorhoz hasonló szerkezet, azzal a különbséggel, hogy két különálló vízteret látunk vele el. A kazán felől érkező meleg folyadék a hőcserélő nagy aktív felületén, vagy az alkalmazott hőátadó közeg segítségével (MOL Thermol 32 hőközlő olaj) a hőjét átadva, lehűlve visszafolyik a kazánba, a hőcserélő másik ágán a fűtésrendszerben lehűlt víz felmelegszik az átvett hőtől, és visszaáramlik a radiátorok felé.
Két fő kialakításuk van, a csöves és a lemezes hőcserélők. A korszerű hőcserélők meglepően kis méretű 40-50 cm maximális hosszúságú készülékek. A nagy átfolyási ellenállás miatt minden esetben az adott rendszerhez hidraulikailag méretezni kell ezeket a készülékeket.

Feltöltő folyadékok

A kazánok vizes elemeit az intenzív égés miatt csak megfelelően lágy vízzel lehet feltölteni. A csapvíz erre nem alkalmas, mert elősegíti a vízkő lerakódását a kazánokban és a berendezésekben. (Ezért lágyítják (calgonizálják) a mosógépekbe folyó csapvizet is). Emiatt teljesen lágy kémhatású, semleges vízzel, ún. ioncserélt vízzel kell feltölteni a kazánokat.
Az ioncserélt vizet vegyipari kiszerelő cégeknél lehet nagy mennyiségben beszerezni. Egy közepes fűtésrendszer esetén is 1-2 m3 mennyiség beszerzése szükséges. A szakcégek, megrendelésre a helyszínre szállítják egy tartálykocsival az ioncserélt vizet, és mennyiségmérőn keresztül, szivattyúval feltöltik a vízteret. Ezt elősegítendő a vizes elemek (kazán, puffertároló) egy-egy pontján célszerű menetes csatlakozású csapot (töltő-ürítő csap) beszerelni, és ide csatlakoztatni a feltöltő szivattyú tömlőjét.
A hagyományos fűtésrendszerek zömmel a fűtött épületen belül működnek, amíg üzemelnek addig nem fagynak le. De ha a tetőn kialakított napkollektorokkal tesszük környezet kímélőbbé a fűtésünket, máris jelentkezik a fagyveszély. Ezt már a kezdetleges napkollektorok esetében is fagyálló folyadékkal való feltöltéssel próbálták ellensúlyozni. Ma már válogathatunk a feltöltő anyagokban minőség és pénztárca szerint.
Alkalmazhatunk diatermikus olajat, közismert elnevezése a transzformátor olaj, dermedéspontja -40 °C körüli. (Hazai gyakorlatban a szénhidrogén származék MOL TO 35K transzformátorolaj.)
Használhatunk autóhűtő folyadékot, azaz a glikol (1,2-dihidroxi-etán mono-etilén-glikol 94-98 %-os töménységben) és desztillált (ioncserélt) víz bizonyos arányban kevert elegyét. A bekevert glikol mennyisége szabja meg a folyadék fagyáspontját, ami éghajlatunkon -30 °C körüli legyen.

Napkollektorral rásegítve

A lakóépület tetején elhelyezett napkollektorokkal hazánkban évente átlag 1000 kWh/m2 energiát termelhetünk, ez mintegy 35 000.-Ft áramdíjat jelent! Megkülönböztetünk vákuumcsöves és sík napkollektorokat, a fűtési rendszerekhez azonban megfelelőbb a sík napkollektor. A napkollektorban termelt hő felmelegíti a hőátadó folyadékot, majd az a hőcserélős puffertartályban átadja a hőjét a fűtési rendszer vizének.
Ugyan önállóan nem képes a fűtéshez szükséges összes hőmennyiséget megtermelni, de jelentősen lelassítja a puffertartályban tárolt melegvíz kihűlését, így a kazánnak kevesebb hőt kell termelnie. Ha keringtető szivattyút is beiktatunk a napkollektoros kiegészítő fűtésrendszerünkbe, akkor még nagyobb hatásfokkal segítjük a fűtési rendszerk működését.
A radiátoros rendszernél elősegíthetjük az egyes helységek különböző hőmérsékleten tartását a radiátorokra szerelt hőfokszabályzós (termosztát) szeleppel. A szabályzást kiegészíthetjük a kazánhoz a lehűlt vizet visszavezető csőszakaszra szerelt termosztátos szeleppel, amelyik ha a visszatérő víz túl hideg, egy mechanikus áttétel segítségével megnyitja a kazán huzatajtaját, és így elősegíti a tüzelőanyag maradékának elégetést is.
A bemutatott rendszer csak egy a lehetőségek közül. Ma már számtalan rendelkezésre álló gyártmány teszi lehetővé a saját alternatív, költségkímélő fűtési rendszerünk kialakítását. Tessék számolni és nekivágni!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László

Címkék: fűtés, energia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okos „smart” napelemes rendszerek

Egy napelemes rendszer környezetbarát, gazdaságos, függetlenséget ad. Számos előnye mellett azonban vannak gyenge pontjai is. Ezek közül az egyik legfontosabbat küszöbölik ki az „okos” vagy...


Zöld energiával működő járműveiket teszteltek a Hungaroringen

A tiszta, élhető környezet, illetve az alternatív üzemanyagokkal meghajtott járművek megismertetésének, bevezetésének fontosságát hangsúlyozta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)...