Íróasztali lámpák

2017-03-27 10:29:27 | Módosítva: 2017-03-27 10:37:10

Az íróasztali lámpák szerepe tagadhatatlanul nagyon fontos szinte az év minden napján, különösen a fényszegény őszi, téli időszakban. A céljuk, hogy egy adott munkaterület ideális megvilágítását biztosítsák. Különösen irodai munkánál, olvasásnál vagy tanulásnál kell biztosítaniuk megfelelő fényviszonyokat. Egy rosszul megválasztott munkalámpa kihatással van a közérzetünkre és a kedélyállapotunkra is. Fontos a lámpatest irányíthatósága, megfelelő fényereje, külleme és egyéb különleges szolgáltatások is szoba jöhetnek.


LED-es lámpa újdonságok

A formai megjelenés fontos, mivel része a munkahely vagy a dolgozószoba, munkasarok berendezésének, arculatának. Ez azonban nem mindig párosul a használhatóság egyéb fontos kívánalmaival, pl. a megfelelő fényerővel vagy a megvilágított terület szükséges nagyságával. A nem megfelelő asztali lámpa álmosságot, fáradságérzetet és szélsőséges esetben szem- és fejfájást is okozhat. Az energiatakarékosságról sem szabad megfeledkezni, a fényt adó izzó fajtáját nem szabad mellékesnek tekinteni. E téren a LED-es íróasztali lámpák verhetetlenek, mert energiatakarékosak, hosszú élettartamúak, és nem melegszenek, nem melegítenek.

Az íróasztalra helyezett lámpa ernyője lehetőség szerint szemmagasságba legyen. Ez az állítható magasságú típusoknál nem okoz problémát. Az ernyő legyen minél kevésbé áttetsző, hogy munka közben ne vakítson. Sokak szerint a lámpa fényforrásának meleg sárgás fénye (2800-3000 K) kevésé fárasztja a szemet, mint a hideg, 4000-6400 K fehér fényt kibocsátók, ugyanakkor a hideg fényű lámpa mellett a betűk kontúrosabbnak, élesebbnek látszanak. Egyéni érzékenységünket érdemes letesztelni.

Az íróasztali lámpák kifejezetten irányított fényt kibocsátó lámpák, így az is fontos, hogy mekkora területet világítanak be. Ennek érdekében érdemes állítható testű lámpák közül választani. A szakemberek véleménye szerint a helyi fénynek minimum 300 lux erősségűnek kell lennie, ezért a megvilágított felület és a fényforrás távolságának függvényében kell a lámpa fényerősségét megválasztani. A lámpákat a munkavégzési felülettől kb. 50 cm magasságban célszerű elhelyezni. Számítógépes munkához elég a 300 lux fényerő, míg a kényelmes olvasáshoz akár 800 lux-ra is szükség lehet. Az íróasztali lámpákat mindig az írókézzel szemközti oldalra kell helyezni, hogy ne vetüljön árnyék a munkafelületre.


A LED-es íróasztali lámpák kialakításuk tekintetében nagyon változatosak. Irányíthatóságukat különféle csuklós, illetve flexibilis karú megoldások biztosítják, az újabbak mellett megtalálhatók még az asztalra rögzíthető típusok is. Örömteli viszont, hogy a korszerű és hosszú életű LED-es íróasztallámpák választékában jelentősen nőtt a különféle egyéb szolgáltatásokat is nyújtó megoldások száma.

Szembetűnő változás, hogy ezeket már érintőkapcsolókkal lehet ki-be kapcsolni, és sokaknak még a fényerejét is lehet szabályozni. A búrák elforgathatók, és kerek vagy hosszúkás tokozásúak. Ideális magasságukat különféle csuklókaros- vagy flexibilis karral lehet változtatni. A fényük általában hideg fehér, de vannak olyan változatok is, amelyekben külön hideg fehér és meleg fényű LED sor is van, melyeket együtt, és külön is be lehet kapcsolni. Az alsó védőburkolatok használat közben sem vakítanak, mert az anyaguk többnyire enyhén opálos, esetenként enyhén domborított. A sugárzási szögük általánosan 90 fok körüli, ám a lámpafejek elfordíthatóságával akár 120 fok is lehet.

Az érintőkapcsolók a szabályozók a talpon, illetve a karon kerülnek elhelyezésre, ami nagyon megkönnyíti az ilyen lámpák használatát. A többségük 230 V-os hálózatról működtethető, de sok olyat is látunk, mely a számítógép USB aljzatáról van táplálva. Ez természetesen helyettesíthető egy USB kimenetű hálózati adapterrel is. Az is újdonság, hogy egyes típusok függőleges karjában digitális naptár, óra és hőmérő kijelző egység is van. Az ilyen kijelzők a lámpa kikapcsolásakor is diszkréten világítanak. Más asztali lámpáknak oldalt színváltós világító részük a környezetüket változtatható színű derített fénnyel világítják meg.


Érdekes megoldás az összehajtható karos utazólámpa, amely elemmel, vagy akkumulátorral működik, és használaton kívül zsebkönyv nagyságúra lehet összehajtani. Kihajtva viszont elég magasra emelhető a világítófej, és akár éjjeli- vagy olvasó lámpaként is használható.

Az íróasztali lámpák karkialakításai elég változatosak. A kisebb méretűeknél is megtalálhatók a flexibilis és szinte miden irányba elhajlítható karok, és könnyű a kíván helyzetbe állításuk. A csuklókaros íróasztallámpák némileg komplikáltabban állíthatók a kívánt pozícióba, a szerkezetük sokszor elég robosztus. Ennek ellenére könnyű a világító fejet megfelelő helyzetbe állítani az ideális megvilágítási terület eléréséhez. Ezeknek a csuklós csatlakozásaik lehetnek a gyenge pontjaik az esetleges kopások miatt. E hátrány a tengelyként funkcionáló csavaros szorító elemek meghúzásával kiküszöbölhető.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED égők az autókon

Az Audi világszerte elsőként olyan autó- fényszóróval állt elő, amelynél már minden elülső világítási funkciót LED-egységek látnak el. A nappali világítás mellett így az irányjelző, a tompított és...


Megújuló farmer

A magyaron kívül finnül és szerbül is farmer-nek hívják, de számos más nyelvben átvették az amerikai „jeans” elnevezést. Sok nyelven kiejtés szerinti átírással, vagy valami más szóval jelölik,...