Toldjuk meg!

Kicsi az íróasztal?

Tanuláshoz, otthoni munkához szinte nélkülözhetetlen egy íróasztal. A normál asztalok felületének a nagy részét azonban elfoglalja a billentyűzet, a nyomtató, vagy más számítógépes segédeszköz, a kezünknek meg már alig marad helye, az egérpadról nem is szólva. A kis iskolások sincsenek jobb helyzetben, az ő „kellékeik” is sok helyet igényelnek, egyszóval az asztalt bővíteni kellene. Ez meg is oldható, ha van mellette hely egy kiegészítő asztallap számára, amire csak alkalmanként van szükség. (A kiegészítés lehetőségét egy régi fa íróasztal átalakításán mutatjuk be.)

Első dolgunk, hogy az eredeti asztallappal azonos, vagy ahhoz nagyon hasonló bevonatú és vastagságú laminált felületű alapanyagot szerezzünk be. A következőkben a pótlap méretét határozzuk meg. Ez az eredeti asztallap magasságánál min. 50 mm-rel legyen rövidebb, szélessége pedig a eredeti asztallapéval legyen azonos. A pótlapot zongorapánttal kapcsolhatjuk a meglevő asztallaphoz, és az asztal lába mellől kihajtható pótlábbal alátámasztva rögzíthetjük, ha szükségünk van a munkafelület növelésére. A kinyitható láb anyaga ugyancsak bútorlap, amely az asztal oldalához, illetve annak lábához igazodó magasságú, szélessége pedig az asztal lábánál 80 mm-rel kevesebb legyen. Így oldalra nyitva a pótlapot majd a könyökünk alatt támasztja alá. A láb kinyitásához az oldalának aljazásába csavarozott zongorapánt szükséges. A pánt szabad szárát közvetlenül az eredeti asztalláb oldalára kell felcsavarozni. Az eredeti asztallapot – lapraszerelten vásárolt íróasztaloknál – könnyű leemelni, csak az excenteres szorítókat kell megoldani, s máris leemelhető a váz tetejéről, így egyéb korrekciók elvégzésére – pl. az asztallap élének lekerekítésére – is lehetőségünk van. Ezt a lap élébe mart hosszanti horony kimarásával, majd domború műanyag élszegély beütésével változtathatjuk meg. Ha az asztallapot ragasztott facsapok rögzítik a váz tetejére, a hornyot a leszedése nélkül jól megvezetett felsőmaróval is kialakíthatjuk. A kiszabott kiegészítő asztallap szélső sarkát célszerű 100 mm-es sugárban lekerekíteni. Ez kissé megnehezíti az élszegély számára szükséges horony kimarását, de kettős megvezetést alkalmazva ez sem jelenthet különösebb gondot. A lényeg az, hogy a horony az adott élszegélyhez megfelelő szélességű és mélységű legyen. Az éleket a rájuk ragasztott tömör falécekkel is körbeszeghetjük, amelyeket ezt követően a kíván fazonúra marhatunk. Az eredeti asztallap mellé kerülő oldalára csavarozzuk fel a méretre szabott zongorapántot, mégpedig úgy hogy a pánt csuklórésze alulra kerüljön. Így szorosan az asztallap mellé illesztve csavarozhatjuk fel a pánt szabad szárát, az eredeti asztallap alá. A kinyitható láb túlnyitását és rögzítését alul két kis lécből kialakított kalodával oldhatjuk meg. A kihajtott lábat a pótlap kis túlemelésével lehet rögzített helyzetbe állítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: íróasztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íróasztal megoldások

A számítógép használat mindennapossá válásával, már nem csak az iskolába járó gyerekeknek, hanem az egész családnak szüksége lehet otthoni „irodára”. Ez nem új szokás társadalmunkban, csak a...


Íróasztal megoldások

Otthonunkban általában szükség van egy olyan helyre, ahol az éppenszükséges otthoni „adminisztrációt”, vagy az esetleg hazavitt munkákat el lehet végezni. Hogy hol lehet egy írásra alkalmas...