Asztalok gyorsan, méretre

Aki manapság gyorsan szeretne asztalhoz jutni, és nem szívesen járná le a bútorüzletekben a lábát a megfelelő méretű darab után kutatva, az más úton induljon el. A lapszabászatokban igen széles választékban kaphatók a különféle laminált, HPL faforgácslapok, és a munkalapok mellett már egyre több helyen beszerezhetők a két hosszanti élén lekerekített asztallap anyagok is. Méretre szabásuk után már csak a megfelelő lábakat kell kiválasztani alájuk, és már kész is a kívánt méretű asztal.

A kisebb méretű, és a mai ízlésnek megfelelő fém asztalláb garnitúrák bőséges választékban beszerezhetők a lakberendezési áruházakban, a bútorszerelvényeket is árusító szaküzletekben, vagy a barkácsáruházakban. Átmérőjük a karcsú 35 mm-estől 100 mm-ig fokozatosan nő, és ez igaz a hosszukra is. Felerősítésük sem bonyolult, csupán a lábak rögzítő konzolját kell az asztallap aljára csavarozni, majd ezekhez már könnyen rögzíthetők a lábelemek.
Ha irodai asztalt szeretnénk kialakítani, akkor arra is lehetőségünk van, hogy asztallapként 28 mm vastag, és hosszanti élein gyárilag lekerekített HPL alapanyagot szabassunk méretre, és vágott élükre ABS élfedés kerüljön. Kifejezetten elegánssá válik íróasztalunk, ha dupla vastagságban, két egyforma lap összeragasztásával készítjük el. Az ABS élfedés láthatatlanná teszi, hogy itt tulajdonképpen két darabról van szó. Ha pedig lekerekített végű, vagy íves darabbal szeretnénk egyedivé tenni asztalunkat, akkor 180-, 135 vagy 90 fokos, gyárilag készített asztalelemeket használjunk. Ezek kimondottan irodai asztallapokhoz készülnek, amelyeknek az éle eliptikusan elvékonyodó, és tökéletesen illeszkednek az azonos profilú, adott hosszúra leszabatott asztallaphoz.
Az ilyen munkaasztalok egyediségét szimmetrikus vagy aszimmetrikus alátámasztású, és különféle fémbetétekkel díszített, készen vásárolt íróasztallábakkal tehetjük hangsúlyosabbá. Az osztott asztallapoknál ajánlott átkötő elemet alkalmazni, amellyel jelentősen megnövelhető az asztal stabilitása. Ezen túlmenően pedig az egymás mellé illesztett elemeket célszerű alulról fészekbe süllyesztett munkalap összehúzó vasalatokkal is megszilárdítani. E lehetőségeket érdemes számításba venni, mert időt és pénzt takaríthatunk meg, ha élünk a félkész termékek alkalmazásával.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Praktikus étkezőasztal

Amikor étkezőasztalt választunk, sok szempontot kell mérlegelnünk. Először is a rendelkezésre álló helyet, és hogy az étkezésen kívül másra is akarjuk-e használni.


Laptoppal szabadon

A laptopok és táblagépek mobil eszközök. Ez nem csak azt jelentheti, hogy magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, a nyaralóba vagy a nyaralásra, hanem azt, hogy otthonunkban sem kell külön...