Elektromos páramentesítők

2009-06-07 16:06:09 |

A nagyteljesítményű páramentesítő készülékeknek ipari változatai mellett megjelentek a háztartásokban használható változataik is. A fűtési, szellőztetési szokások, valamint a korszerű, azaz jól záródó nyílászárók és a műanyag alapú festékek, homlokzati fedések miatt a tartósan magas páratartalom egyre több lakásban okoz gondot.

Se sok, se kevés...

A levegő páratartalma a lakásban ideális esetben 40-60 százalékos kell legyen. Télen a fűtési szezonban sokszor ez alá csökken a szint a fűtés légszárító hatása miatt. Tavasszal és ősszel, azaz csapadékos időjárás és viszonylag alacsony külső hőmérséklet mellett azonban pont emelkedik a relatív páratartalma a lakásnak.
A túl száraz levegő kedves az asztma típusú betegségek és az allergiák kialakulásának, mert a száraz levegő nem tesz jót a szervezet védekezésében fontos szerepet játszó orr nyálkahártyának, ami emiatt nehezebben védi ki a kórokozók és allergén anyagok egy részét. Ellenben a túl magas páratartalom sem tesz jót egészségünknek; ez terheli a szívet, nehezebbé válik a légzés, főleg egy beteg légzőszervi-, vagy szívbeteg ember esetében.
A relatív páratartalom, mint ahogy megnevezésében is szerepel viszonylagos, azaz nem csak a légnemű állapotban levő vízpára mennyiségétől, hanem a hőmérséklettől is függ. A magasabb hőmérsékletű levegő több vízpárát képes magában tartani, mint az alacsonyabb. Az adott hőmérsékleten - amint eléri a telítettségét a levegő - a vízpára cseppek formájában kicsapódik belőle; először a hidegebb felületeken.
Ezért látjuk azt, hogy a fürdőszobában először a tükör és a csempefelületek nedvesednek be, hiszen ha párával telítődik a levegő, ezek a leghidegebb felületek, ezeken jelentkezik először a kicsapódás. Nagyon magas páratartalom esetén a nedvesedés előbb utóbb meglátszik a meszelt falakon, bútorokon is. Ezután megjelenik a penész a falon, ha pedig ez elhatalmasodik, akkor dohos, áporodott szag lengi be a szobákat.

A túlzott pára megszüntetése

A ház nedvesedése több okra vezethető vissza, melyeket a siker érdekében egymással összhangba kell hozni. Ezek a szigetelés, fűtés, szellőztetés és a falak hőmérséklete.
A fűtés szerepét az előbb már említettük, minél magasabb a hőmérséklet a lakásban, annál alacsonyabb ott a relatív páratartalom. A falak hőmérséklete a szigeteléstől függ. A műanyag alapú homlokzati hőszigetelő rendszerekkel a falhőmérséklet emelhető, a ház hőkisugárzása csökkenthető, ami jó, ám a az épület szellőzése tovább csökken. A nem kívánt páralecsapódás harmadik lényeges oka, a megfelelő szellőzés hiánya. A jól szigetelő ablakok, a műanyag homlokzati rendszerek, mind megakadályozzák, hogy a benti párásabb levegő, házon kívülre kerüljön. Régen, amíg elterjedtek voltak a kemencék, cserépkályhák, addig azok kéményhuzata is sok párával telt levegőt húzott ki a szobából.
A fűtési energiát benn akarjuk tartani a lakásban, de a rossz szellőzés miatt a pára is bennmarad. Szellőztetni ablaknyitással ritkán, hosszabb ideig éri meg. A most épülő házaknál érdemes olyan épületgépészeti elemeket, szellőztető berendezéseket beépíteni, amelyek az emberi tényezőtől függetlenül is működnek. Ilyen, az ablakba utólag beszerelhető típus is kapható, valamint szellőzőkürtők, páraszabályozós légelvezetők mind-mind nagy segítségünkre lehetnek a magas pára elleni küzdelemben.

A párátlanító működési elve

Az ektromos páramentesítő készülékek ott tesznek jó szolgálatot, ahol a só-tablettával működő egyszerűbb társaik már nem győzik a pára gyűjtését. A párátlanító gépek működési elve a hűtve szárítás. Így a pára felesleges mennyisége kicsapódik, és vagy a gép gyűjtőtartályában gyűlik össze, vagy egy csövön át kivezethető a szabadba is. Előbbi esetben, ha a gyűjtőtartály megtelik, akkor a gép automatikusan kikapcsol.
A működés lényege, hogy a gép beszívja a levegőt, lehűti, így kicsapódik belőle a víz a gép belsejében. A lehűtött levegőt a készülék visszamelegíti, majd visszaengedi a szobába. A háztartásokba tervezett páramentesítő készülékek napi 16-20 liter vizet képesek összegyűjteni a levegőből, míg ipari méretekre, például uszodákba tervezett változataik akár napi 60 liter vizet is kivonhatnak a helyiség levegőjéből. E gépek legjobb hatásfokukat 80 százalékos relatív páratartalom mellett és 30 °C-os hőmérséklet körül adják. A készülék működtetésekor érdemes a lakás minden belső ajtaját nyitva tartani, hogy a gép a teljes légtömeget átmozgathassa, és páramentesíthesse. Természetesen ez nem érvényes arra az esetre, hogy csak célzottan egy szobát, mondjuk a frissen tapétázottat, vagy festettet szeretnénk páramentesíteni.

A páramentesítők alkalmazása

E készülékek fő alkalmazási területe az épületszárítás, a penészesedés-, valamint a falak vizesedésének és a pára lecsapódásának megakadályozása. Építkezés esetén is jó szolgálatot tesz, ha mondjuk a vakolatnak hamar meg kell száradnia, mert már jönne a festő. A páramentesítő gép ekkor is jó hatásfokkal oldja meg, hogy a felújítással együtt járó nedvesség gyorsan és egyenletesen száradjon meg.
Elektromos páramentesítő készülékeket már 60-70 ezer forinttól vásárolhatunk, bérelni, pedig a bérlet időtartamától függően kb. napi 1000 forinttól lehet.
A készülékek kiválasztásakor pár apróságra érdemes odafigyelnünk annak érdekében, hogy a céljainknak legmegfelelőbb típust sikerüljön megtalálnunk. Ha folyamatos üzemelést szeretnénk, célszerű olyan típust választanunk, amely kivezető csővel rendelkezik, így az összegyűjtött vizet azonnal házon kívülre juttatja a gép. A készülékek méretei nem túl nagyok, általában 20-25 kg, és kb. 70 centiméter magasak. Hasznos, ha a készülék kerekeken gurul, így könnyebben vihetjük át egyik helyiségből a másikba.

Ha lakótérben használjuk, érdemes tájékozódnunk, hogy az adott típus milyen zajszinten működik. Lényeges a légszállítása is, ami m3/óra mértékegységben van megadva. Egy 200-240 m3/óra légszállítású szerkezet már elegendő egy családi házban. Ez az érték minél nagyobb, annál gyorsabban szűri át a ház levegőjét a készülék.
Pincében használva érdemes olyan típust választani, ami szagtalanító szűrővel és mosható légszűrővel is rendelkezik. Ha alacsony hőmérsékleten használjuk a készüléket, akkor a jobb hatásfok érdekében hőlégbefúvóval érdemes melegíteni a helyiség levegőjén, mert úgy jóval gyorsabb lesz a kívánt légszárítás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

tomtomtom avatarja

tomtomtom         bérlés

<a href="https://www.paramentesitoberles.hu/keszulekek/"> páramentesítő bérlés nem horror áron </a>

tomtomtom avatarja

tomtomtom         Elektromos páramentesítő

https://www.paramentesitoberles.hu/keszulekek/ én is ezt ajánlom, mert messze itt vannak a legjobb árak, amellett, hogy nem is kell várakozni a gépre és több méret is van

zsuli avatarja

zsuli         páramentesítő gépek

nagyon jó tapasztalataim vannak az elektromos páramentesítőről: beköltözés után néhány hét alatt levitte megfelelően páratartalmat egy 20 l/nap kapacitású gép. Bérléshez kedvező árak: http://www.paramentesitoberles.hu üdv, JULia

Paravánok, térosztók

Az ilyen típusú térelválasztókról általában japán lakkfestéses csodák, rokokó budoárok gobelin szövött paravánjai vagy gyerekszobák bábjáték állványainak képei villannak föl, pedig bármilyen...


Páramentesítők

Az újra és újra megjelenő penészesedés csak a különféle páramentesítő készülékek alkalmazásával kerülhető el. A helyiségek méretétől és a páratartalmától függően használhatók tablettás, vagy a...